https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-plaz-kanarskych-ostrovu-more-vyplavilo-vorvane-s-predmetem-za-pul-milionu-eur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na pláž Kanárských ostrovů moře vyplavilo vorvaně s předmětem za půl milionu eur

25.6.2023 00:39 | anta Cruz de La Palma (Španělsko) (ČTK)
Ambra šedá je voskovitá substance, která vzniká v trávicím traktu vorvaně. Sliz v jeho těle obalí tvrdé schránky zkonzumovaných živočichů, takže "kámen" zůstává v těle, aniž by kytovci ublížil. "Ve skutečnosti není ambra nic jiného než ´hovínko nemocného vorvaně´,“ citoval server 20minutos profesora z univerzity v Las Palmas de Gran Canaria Antonia Fernándeze.
Ambra šedá je voskovitá substance, která vzniká v trávicím traktu vorvaně. Sliz v jeho těle obalí tvrdé schránky zkonzumovaných živočichů, takže "kámen" zůstává v těle, aniž by kytovci ublížil. "Ve skutečnosti není ambra nic jiného než ´hovínko nemocného vorvaně´,“ citoval server 20minutos profesora z univerzity v Las Palmas de Gran Canaria Antonia Fernándeze.
Téměř třináctimetrový vorvaň, jehož mrtvé tělo vyplavilo moře před měsícem na pláž jednoho z Kanárských ostrovů zemřel kvůli předmětu, jehož hodnotu odhadli experti na víc než půl milionu eur (přes 12 milionů korun). V jeho střevech se totiž našla pravá ambra (též ambra šedá), která se používá mimo jiné k výrobě drahých parfémů. Informují o tom španělská média.
 

Mrtvého vorvaně našli na pláži Nogales na ostrově La Palma. Až pitva prokázala, proč kytovec zemřel. V trávicím traktu měl devítikilový předmět o průměru téměř 60 centimetrů. Ten mu ve střevech způsobil krvácení a zánět a následně velrybu zabil. Vorvaň měl podle deníku ABC velkou podváhu, vážil asi o pět až deset tun méně, než má mít takto velký jedinec jeho druhu. Kvůli ambře v tlustém střevě totiž zřejmě nepřijímal dostatek potravy.

Ambra šedá je voskovitá substance, která vzniká v trávicím traktu vorvaně. Sliz v jeho těle obalí tvrdé schránky zkonzumovaných živočichů, takže "kámen" zůstává v těle, aniž by kytovci ublížil. Po nějaké době ale vorvaň ambru vyvrhne.

"Ve skutečnosti není ambra nic jiného než ´hovínko nemocného vorvaně´,“ citoval server 20minutos profesora z univerzity v Las Palmas de Gran Canaria Antonia Fernándeze. Její zvláštní sladká a zemitá vůně a její nedostatek z ní činí vysoce ceněnou surovinu v kosmetickém průmyslu. V minulosti se používala i ve farmaceutickém průmyslu či v gastronomii. Kvůli vzácnosti pravé ambry se ale už při výrobě parfémů obvykle používá syntetická náhražka.

Podle serveru 20minutos produkuje "kámen ambry" jen asi jeden ze sta vorvaňů. Cena nalezeného kusu na ostrově La Palma se podle místních médií odhaduje na zhruba 580 000 eur, tedy asi 65 000 eur za kilo. Nyní se ale vedou diskuse, komu tyto peníze z případného prodeje připadnou, zda radnici, či univerzitě z Las Palmas de Gran Canaria, která prováděla pitvu zvířete.

Podle Fernándeze z místní univerzity ambra zůstane na ostrově La Palma tak jako tak a pokud z ní budou nějaké peníze, měly by se rozdělit potřebným. Řada místních se stále potýká s důsledky erupce sopky, která na tomto ostrově vybuchla v září 2021. Láva z ní zničila stovky budov, včetně obytných, desítky kilometrů silnici a několik stovek hektarů plantáží, většinou banánovníkových.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

26.6.2023 10:48

Kdybyste do titulku napsali


Na pláž Kanárských ostrovů moře vyplavilo vorvaně s hovínkem za půl milionu eur


byl by ten titulek presnejsi a pritom atraktivnejsi - a tato zajimava zprava s timto netrivialnim filosofickym vyznenim by se tak dostala k vetsimu okruhu ctenaru :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist