https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-plazich-jizniho-spanelska-zahajili-kampan-za-zachranu-zelv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na plážích jižního Španělska zahájili kampaň za záchranu želv

3.8.2019 00:20 | VALENCIE (ČTK)
Na jihovýchodním pobřeží Španělska a na Baleárských ostrovech zahájili ochránci zvířat s místními úřady kampaň nazvanou Želvy ve Středomoří.
Na jihovýchodním pobřeží Španělska a na Baleárských ostrovech zahájili ochránci zvířat s místními úřady kampaň nazvanou Želvy ve Středomoří.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na jihovýchodním pobřeží Španělska a na Baleárských ostrovech zahájili ochránci zvířat s místními úřady kampaň nazvanou Želvy ve Středomoří. Jejím cílem je informovat návštěvníky pláží, jak se mají chovat v případě, že najdou na pobřeží želvu. Akce se týká zejména karety obecné, která se vyskytuje ve Středomoří a je ohroženým druhem. Informovala o tom španělská média.
 
Karety obecné žijí v celém Středomoří.
Karety obecné žijí v celém Středomoří.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Sergio García Cañizares / elperiodico.com

"Pokud se želva objeví na pobřeží, znamená to, že se s ní něco děje. Může být nemocná, nebo se chystá naklást vajíčka," řekl minulý týden deníku El Periódico radní města Valencie pro turistiku a životní prostředí Juan Cruces. Cílem iniciativy je podle něj upozornit návštěvníky pláží na možnou přítomnost želv, ale také spolupracovat s nimi na ochraně přírody.

Pláže znečištěné odpadky nebo cigaretovými nedopalky totiž ohrožují i želvy. Pro malé želvy může být problém i hluboký příkop hradu z písku, do plastových odpadků se mohou zamotat a nedopalky od cigaret jim ztíží možnost naučit se "pach" své pláže.

V rámci projektu, do něhož se zapojily více než čtyři desítky obcí v regionu Valencie, Murcie a na Baleárských ostrovech, rozmístily úřady informační panely. Na nich se mimo jiné píše, že lidé se nemají snažit želvy chytit, ani na ně nemají sahat, ale mají zavolat na linku 112.

Karety obecné žijí v celém Středomoří. Hlavní lokality hnízdění mají na Krétě, Peloponésu, Zakynthosu či při tureckém pobřeží. Objevují se ale i ve Španělsku, právě ve Valencii či na Baleárách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist