https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-programu-prvniho-dne-cop28-je-zahajovaci-ceremonial-ci-zprava-o-stavu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na programu prvního dne COP28 je zahajovací ceremoniál či zpráva o stavu klimatu Aktualizováno

30.11.2023 11:30 | DUBAJ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | MauriceNorbert / Depositphotos
Na výstavišti v Dubaji dnes začala konference OSN o změně klimatu COP28. Dvoutýdennímu jednání téměř 200 zemí o dalším společném postupu proti změnám klimatu předsedá ministr průmyslu Spojených arabských emirátů a zároveň šéf státní ropné společnosti ADNOC Sultán Džábir. Účastníky konference vyzval ke změně smýšlení, rychlé shodě na programu konference a efektivní práci. Na konferenci s označením COP28, která navazuje na předchozích 27 setkání konaných pod hlavičkou Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC), budou delegace probírat zejména odklon od fosilních paliv a obrysy fondu na odškodňování chudších zemí za dopady klimatických změn.
 

SAE se oficiálně ujaly předsednictví letošní klimatické konferencena na zahajovacím ceremoniálu v 13:00 místního času (10:00 SEČ). Na programu prvního dne je kromě přijetí programu konference diskuse pozvaných starostů o městských klimatických plánech nebo představení nové zprávy Světové meteorologické organizace (WMO) o stavu klimatu.

"Není času nazbyt," prohlásil Džábir a na účastníky v zaplněném sále apeloval, že ačkoliv pocházejí z různých zemí, prostředí i generací, pojí je rozhodnutí nést část odpovědnosti za budoucnost. Svět je na křižovatce a cesta, po které jsme dosud šli, nás nedovede k cíli včas, řekl Džábir s odkazem na globální záměr zabránit růstu teploty.

Džábir pozici převzal od egyptského předsedy COP27 Samího Šukrího, který na úvod summitu v Dubaji vyzval k minutě ticha za "všechny civilisty, kteří zemřeli během probíhajícího konfliktu v Gaze", uvedla agentura AFP.

Svět aktuálně zažívá nejteplejší rok od počátku měření poté, co oteplování klimatu ve srovnání s lety 1850 až 1900 dosáhlo v uplynulých letech úrovně 1,2 stupně Celsia. Před osmi lety si světoví lídři na konferenci v Paříži stanovili cíl udržet oteplování "výrazně pod dvěma stupni" oproti předindustriální éře, lidstvo ale zatím podle expertů nepřijalo opatření dostatečná na to, aby tuto ambici naplnilo. K tomu je zapotřebí razantní omezení emisí skleníkových plynů, které vytváří především spalování uhlí, ropy a plynu.

Jednou z hlavních otázek před COP28 bylo to, zda se země poprvé zavážou k postupnému ukončení využívání fosilních paliv, což prosazuje například Evropská unie. Konference by také mohla posunout přípravy fondu pro kompenzaci klimatických "ztrát a škod" v chudších zemích, na jehož vytvoření se státy v principu shodly před rokem.

Jednání potrvají nejméně do 12. prosince. Očekává se účast až 70 000 vyjednavačů a státních představitelů, zástupců nevládních organizací, ekologů a novinářů. Za Českou republiku se jednání zúčastní premiér Petr Fiala a ministr životního prostředí Petr Hladík. V pátek a v sobotu v Dubaji vystoupí desítky politických lídrů včetně premiéra Fialy. Nepočítá se naopak s osobní účastí vrcholných představitelů dvou největších znečišťovatelů ovzduší, tedy amerického prezidenta Joea Bidena a jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.11.2023 12:56
V pátek a v sobotu v Dubaji vystoupí desítky politických lídrů včetně českého premiéra Petra Fialy.
To je člověk, který před dvěma týdny , po zveřejnění návrhu ERÚ , s vážnou tváří spoluobčanům tvrdil, že cena elektrické energie se navýší max. o jednotky procent.
Dnes vyšlo Rozhodnutí ERÚ a z něho plyne navýšení 1300 Kč na každou MWh.

Pro Hanzla a jemu podobné , každá domácnost vyplázne s každou MWh spotřeby cca 600 Kč na solární tunel a cca 700 Kč na úpravu přenosové sítě pro OZE podporované ekomagory.
Hlavně, že na Baltu bude "fučet" a ve Španělsku " zoncna rumplovat".

Sláva úžasně levné a kdykoli dostupné zelené energii !!!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.11.2023 14:11
Bude součástí zprávy o klimatu i vyčíslení toho, kolik soudruzi účastníci vyprodukovali CO2, když na summit doletěli svými tryskáči?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.11.2023 16:27
Předchozích 27 COP (pro konferenci smluvních stran) prosazovalo stále ambicióznější snižování emisí. Ale od prvního COP se globální emise zvýšily o 60 procent, což je způsobeno úsilím rozvojových zemí dosáhnout většího ekonomického rozvoje pro jejich rostoucí populace.

Neexistuje žádný náznak , že by se trend změnil. Čína, Indie, Rusko, Saúdská Arábie, Írán, Irák a další považují produkci fosilních paliv za klíč k hospodářskému rozvoji a energetické bezpečnosti jejich zemí.

Pokud by měly změnit svůj přístup , žádají po bohatém Západu, aby jim každý rok přispěl 1 bilión $ na vlastní opatření na ochranu klimatu.

Což se zcela jistě nestane.


Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.11.2023 17:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Poněkud jiný přístup měl Čingischán čti: https://www.ctidoma.cz/historie/prvni-bojovnik-za-klima-cingischan-zabil-dostatek-lidi-na-aby-ochladil-planetu-76294
Odpovědět
va

vaber

1.12.2023 10:34 Reaguje na Slavomil Vinkler
ano lidské tělo vydává víc energie než Slunce,
tedy na jednotku hmoty,
já to nepočítal ,ale jsou to kupecké počty
Odpovědět
va

vaber

1.12.2023 10:40
umístění konference do Dubaje, je jako udělat kozla zahradníkem,
kde jsou největší emise na hlavu?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist