https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-severu-recka-je-utulek-pro-traumatizovane-vlky-a-medvedy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na severu Řecka je útulek pro traumatizované vlky a medvědy

23.5.2018 06:58 | NYMFAIO (ČTK)
V celém Řecku žije na 400 medvědů a asi 700 vlků a mnozí z nich se pohybují právě na severu země. Útulek v Arcturosu přijímá medvědy a vlky z hory Vitsi na severu Řecka, jde o traumatizovaná zvířata. Avgerinuová od dubna krmí kojeneckou lahví posledního příchozího, který byl pojmenován Luigi (na obrázku) na počest italského fotbalisty z Juventusu Turin Gianluigiho Buffona. Jeho zachránci se dva dny marně pokoušeli najít jeho matku, než se rozhodli přinést jej do útulku.
V celém Řecku žije na 400 medvědů a asi 700 vlků a mnozí z nich se pohybují právě na severu země. Útulek v Arcturosu přijímá medvědy a vlky z hory Vitsi na severu Řecka, jde o traumatizovaná zvířata. Avgerinuová od dubna krmí kojeneckou lahví posledního příchozího, který byl pojmenován Luigi (na obrázku) na počest italského fotbalisty z Juventusu Turin Gianluigiho Buffona. Jeho zachránci se dva dny marně pokoušeli najít jeho matku, než se rozhodli přinést jej do útulku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Patrick znepokojeně pohlédne na návštěvníky. Pak sedne na zadní, protáhne tlapy a vydá ze sebe jakési vrčení. To ho uklidňuje, když je stresovaný, stejně jako cucání palce, vysvětluje jeho ošetřovatelka Melina Avgerinuová. Patrick, Barbara a Usko jsou medvědi z útulku v Arcturosu, který přijímá také vlky z hory Vitsi na severu Řecka. Jde o traumatizovaná zvířata, píše agentura AFP.
 

Tříletého Patricka našli když mu byl měsíc, jak bloudí na řecko-albánské hranici. Jeho matku nepochybně zabili pytláci. Když mu byl rok, vypustili ho do přírody, ale po měsíci se sám do útulku vrátil a už ho neopustil.

"Přirozené prostředí je pro něho plné nebezpečí, protože se nenaučil nedůvěřovat lidem," vysvětluje Avgerinuová.

Útulek Arcturos byl založen v roce 1992 a přijímá zvířata i z tak vzdálených zemí, jako je Rakousko a Gruzie. "Na Balkáně a jinde v Evropě jsou také útulky, ale ty jsou často plné," vysvětluje Avgerinuová.

V obrovských ohradách nedaleko vesnic Nymfaio a Agrapidia je dnes přes 20 medvědů a sedm vlků. Dalších sedm vlků z jedné italské zoologické zahrady čeká na přijetí.

Arcturos byl zpočátku projektem na záchranu tančících medvědů, kteří jsou odedávna na Balkáně populární. V regionu přežívá toto pouliční představení, při němž dochází k trápení zvířat, neboť medvědi jsou nuceni chodit po rozžhaveném uhlí.

Útulek se zaměřuje na přípravu zvířat k návratu na svobodu. "S medvědy žijícími na Balkáně v zajetí je mnoho problémů. Nejhorší to je v Albánii a v (makedonském) Skopje, kde jsou trhliny v zákonech," vysvětluje ošetřovatelka.

Medvědice Barbara byla zajatkyní srbské zoologické zahrady. Nyní v ohradě nervózně přechází a potřásá hlavou.

Usko sice nepoznal mříže a řetězy. Jako malý byl však postižený ochrnutím končetin a za to, že se nyní může pohybovat, vděčí hlídačům z Arcturosu, kteří mu vyrobili jakýsi malý vozík, který mu umožňuje pohybovat se po rovném terénu.

Avgerinuová od dubna krmí kojeneckou lahví posledního příchozího, který byl pojmenován Luigi na počest italského fotbalisty z Juventusu Turin Gianluigiho Buffona. Jeho zachránci se dva dny marně pokoušeli najít jeho matku, než se rozhodli přinést jej do útulku.

Zařízení ročně vynaloží asi 15.000 eur (375.000 Kč) na jednoho medvěda a asi 10.000 (250.000 Kč) na jednoho vlka.

Útulek využívá probuzení ekologického vědomí v Řecku, kde jsou fauna a flóra velmi bohaté, ale ohrožené.

"Snažíme se lidem vštípit, že nejsme v přírodě sami a že v přírodě nesmějí vidět soupeře," prohlašuje Vasilis Furkitis z nevládní organizace na ochranu přírody.

V celém Řecku žije na 400 medvědů a asi 700 vlků a mnozí z nich se pohybují právě na severu země. Nevládní organizace se snaží rovněž zemědělce přesvědčovat, aby se před predátory bránili jinak než tím, že je usmrtí. V tomto úsilí nalezli spojence v místním druhu ovčáckého psa, který tak také může být uchráněn před vyhynutím.

"Umístili jsme od roku 1999 více než 800 štěňat. Tito psi chrání stáda, ale nepokoušejí se zabíjet predátory," vysvětluje Vasilis.

Díky daru ve výši 500.000 eur (12,5 milionu Kč) od Nadace Stavrose Niarchose, která spravuje část řeckých rejdařství, se útulek stal na Balkáně pověstným svým vybavením a veterinární péčí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist