https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vychode-nemecka-demonstrovaly-stovky-lidi-za-drivejsi-utlum-tezby-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na východě Německa demonstrovaly stovky lidí za dřívější útlum těžby uhlí

8.5.2023 01:42 | CHOTĚBUZ (ČTK)
Povrchový důl Nochten
Povrchový důl Nochten
Ve východoněmecké Lužici včera stovky lidí demonstrovaly za rychlejší útlum těžby v tamních hnědouhelných dolech. Požadují, aby skončila stejně jako na západě země, tedy už v roce 2030. Informovala o tom agentura DPA. Povrchové doly a elektrárny tam prostřednictvím firmy LEAG vlastní české společnosti EPH a PPF Investments.
 

Účastníci protestu, kteří pochodovali od nádraží ve městě Schleife k povrchovému dolu Nochten, nesli transparenty s nápisy "Energie včerejška ničí naši budoucnost" či "Láska k Lužici - ne k uhlí".

"Je potřeba zahájit oprávněné ukončení těžby uhlí, aby region dostal příležitosti, které si zaslouží," řekla agentuře DPA aktivistka za ochranu klimatu Luisa Neubauerová. Podle ní je provoz hnědouhelných elektráren v Lužici až do roku 2038 neústavní.

Zatímco těžba hnědého uhlí v Porýní na západě země bude ukončena v roce 2030, na východě se s útlumem počítá až v roce 2038. Podle spolkového ministerstva hospodářství se však jedná o dřívějším ukončení těžby i v Lužici.

Podle protestujících by německý stát neměl v souvislosti s útlumem těžby poskytovat energetickým společnostem žádné peníze z veřejných prostředků. Požadovali také rychlejší rozvoj obnovitelných zdrojů energie, zachování obce Mühlrose a "sociálně spravedlivé strukturální změny", v nichž bude mít slovo také místní lužickosrbská menšina.

Demonstraci svolalo několik nevládních organizací včetně Greenpeace či Pátky pro budoucnost (Fridays for Future), spolek bojující proti rozšiřování těžby a s ní spojené demolici vesnic a také sdružení Lužických Srbů Serbski Sejm.

Policie účast odhadla na 550 lidí, organizace Pátky pro budoucnost na více než 1000.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

8.5.2023 11:02
A Putin radostně tleská, jak dobře se podařilo Němcům ty idiotské myšlenky naočkovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2023 16:15 Reaguje na Viktor Šedivý
Hluboký omyl, liliPut bečí, že mu Evropa a hlavně Německo nekupuje krvavý plyn a už ani ropu.
Číňan a Ind ho sahují z kože a OZE celého světa ho dorazí. jen naši ropáčci mu budou věrní, ropu si lijí i do kafe.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

30.6.2023 11:35 Reaguje na Pavel Hanzl
S tým súhlasím, ale ešte viac bečať budú nemci, keď nebudú mať dostatočné zdroje a navyše vnucovať protijadrovú agendu okolitým krajinám. Vďaka ti bože v tomto za Francúzko.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.5.2023 21:14
To je docela bzundoooozni, LEAG je v oblasti s odstupem největší, nejvýznamnější, a nejlépe platící zaměstnavatel....a je docela překvapivě, že struktura osídlení Lužice a českého podkrusnohori je zcela odlišná.....v Lužnicí není žádné větší hornické, nebo elektrarenske město, přestože tě elektřiny se tam vyrábí podstatně více.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

9.5.2023 17:36
Jinak....... 4 km od Mühlrose bude LEAG financovat největší bateriové úložiště v EU, doufám, že proti tomu také protestují.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist