https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vyvoji-sensoru-k-ochrane-spotrebitele-vody-v-evrope-se-podileli-i-cesi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na vývoji sensorů k ochraně spotřebitele vody v Evropě se podíleli i Češi

8.4.2023 01:06 (ČTK)
Finální verze spektroskopického senzoru, která byla předvedena v pilotní fázi projektu aqua3S.
Finální verze spektroskopického senzoru, která byla předvedena v pilotní fázi projektu aqua3S.
Zdroj | AV ČR
Čeští vědci se zapojili do vývoje speciálních senzorů, které přispívají k ochraně spotřebitele vody v Evropě. Zdroje čisté vody totiž nejsou vždy přístupné, ačkoli každý rok představuje znečištění vody větší ohrožení než všechny podoby násilí i války, uvedla Akademie věd ČR (AV ČR). Právě odborníci z Fyzikálního ústavu AV ČR se na mezinárodním projektu podílejí.
 

Projekt aqua3S funguje jako integrovaná online platforma, která podle akademie dává vzniknout účinnému detekčnímu systému na měření úniku nebezpečných látek do vody, na výpadky dodávky vody nebo na lokální znečištění. Akademie vysvětlila, že informace systém získává díky satelitním snímkům, videozáznamům z dronů i pozorovatelské aktivitě lidí na sociálních sítích.

Odborníci strategicky umístili speciální sensory tak, aby v reálném čase zaznamenávaly mimořádné události i dlouhodobý stav vodovodního systému. Sensory mají podle AV vysílat varovné signály ve chvíli, kdy ve vodě rozpoznají rizikové množství nebezpečných látek.

Vědci z Fyzikálního ústavu AV ČR soustředí svůj výzkum také na detekci amoniaku, který může být toxický pro člověka i pro přírodu. "Vyvinuli jsme senzor ve střední infračervené oblasti využívající fotoakustickou techniku pro monitorování amoniaku ve vodním prostředí v reálném čase," sdělil hlavní řešitel projektu Mauro Pereira z ústavu. "Náš senzor má pozoruhodně rychlou odezvu a plně automatizovaný systém, který umožňuje online přenos naměřených dat do platformy aqua3S," dodal.

Momentálně se podle akademie koná pilotní monitoring projektu mimo jiné v Bruselu, Paříži, Soluni či v Sofii. AV ČR zároveň doplnila, že úspěšné testování sensorů se už uskutečnilo například v bulharském městě Botevgrad, kde odborníci zkoušeli jejich aplikaci při úniku rizikových látek do místního vodního rezervoáru.

Podle akademie přispívají sensory k větší bezpečnosti, lepší dostupnosti a kvalitnější správě vodních zdrojů. Navíc mohou být využity i během následného vyšetřování znečištění vody, a to například skrze nasazení robotických systémů, které by byly těmito sensory vybaveny, nastínila akademie.

Projekt nese název Posílení standardizačních strategií pro integraci inovativních technologií pro bezpečnost a zabezpečení stávajících vodohospodářských sítí (aqua3S). Spolupracuje na něm 23 partnerů, mimo jiné šest akademických a výzkumných organizací, pět vodárenských společností či jedna veřejná bezpečnostní agentura. Podle AV financuje jejich činnost program EU pro výzkum a inovace Horizont 2020 s celkovou částkou téměř šest milionů eur (140,6 milionu korun).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

8.4.2023 09:09
Co je platný senzor u konečného zákazníka, když mnoho pitné vody se ztratí cestou k němu potrubím - málo udržovaným ?
Protože peníze za vodu od zákazníka jdou převážně jako dividendy do ciziny, místo na údržbu a obnovu vodovodního řadu, že !
Odpovědět
JN

Jiří Novák

8.4.2023 15:47 Reaguje na smějící se bestie
Proč do zahraničí?
Odpovědět

vladimír šmídl

8.4.2023 17:44 Reaguje na Jiří Novák
viz článek na Outsider Media, popř .
web Vodalidem.cz
Prvotní příčinou bylo zrušení absolutního trestu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist