https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-zaberech-z-fotopasti-se-prohaneji-letosni-mladata-vlku-vlci-smecka-se-na-dokesku-rozmnozuje-patym-rokem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na záběrech z fotopasti se prohánějí letošní mláďata vlků. Vlčí smečka se na Dokesku rozmnožuje pátým rokem Video

27.9.2018 15:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kontrola fotopastí na sklonku léta přinesla zoologům a ochráncům přírody překvapení.
Kontrola fotopastí na sklonku léta přinesla zoologům a ochráncům přírody překvapení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kontrola fotopastí na sklonku léta přinesla zoologům a ochráncům přírody překvapení. Na záběrech se prohánějí letošní mláďata vlků. Je jich minimálně pět – vlčí smečka se v území rozmnožila prokazatelně pátým rokem po sobě. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny spolu s Hnutí DUHA.
 

„Zářijová kontrola potvrdila, že se vlčí smečka na Dokesku opět rozmnožila," říká Ladislav Pořízek, ředitel Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj. "Zajímavé je, že i v oblasti vlčího teritoria je po tolika letech stále přemnožená zvěř působící nemalé škody na zemědělských kulturách i v lese. To se týká hlavně prasat divokých, daňků a srnců, ačkoliv právě ti jsou převažující potravou vlků.“

Až do poloviny letošního léta byli vlci v okolí Ralska zachycováni fotopastmi velmi zřídka a především jednotlivě, maximálně se najednou fotila tři zvířata. První záběry vlčat pocházejí z 30. července. Dospělý vlk s pěti letošními vlčaty kolem fotopasti prošel koncem srpna. Mláďata se rodí po 59 až 63 denní březosti, většinou v dubnu nebo v květnu. Ve věku šesti týdnů se s dospělými vzdalují až několik kilometrů od doupěte a v přibližně v této době také přestává vlčice mladé vlky kojit.

První rozmnožování vlka obecného se podařilo v oblasti Ralska doložit v roce 2014, šlo tehdy o první rozmnožování výhradně na českém území. Genetické analýzy prokázaly, že zakladatelka smečky přišla z německého vlčího teritoria, asi 70 km vzdálené oblasti Dauban mezi Budyšínem a Zhořelcem. Od té doby jsou přírůstky zaznamenávány každoročně.

Mladí vlci dospívají v jednom až druhém roce života a postupně smečku opouštějí – hledají si nová teritoria, proto počet vlků v jednom vlčím teritoriu neroste exponenciálně.

Zajímavostí je i zachycení nepůvodního psíka mývalovitého jednou z fotopastí, a to v místech, kde se v současnosti pohybuje velmi často i vlčí smečka s vlčaty.

„V monitoringu šelem nám výrazně pomáhají dobrovolníci, s blížící zimou návštěvy v terénu zesílí, během podzimu organizujeme semináře pro nové zájemce," říká Miroslav Kutal, expert na velké šelmy Hnutí DUHA a akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně. "Předběžné výsledky analýz z trusu, kteří dobrovolníci sbírají, ukazují, že vlci se živí především volně žijícími jelenovitými a divokými prasaty. Lesníkům a myslivcům tak vlci pomáhají regulovat stavy přemnožených kopytníků.“


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk

Všechny komentáře (1)

Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

J

Josef Mozek

30.9.2018 00:32
"na Dokesku" - odvozeno od slova "Dokesy"? Nebo "na Doksku" ( Doksy ) ?
Odpovědět
reklama


Pražská EVVOluce

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist