https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nadace-ivana-dejmala-loni-podporila-sazeni-stromu-ci-obnovu-raseliniste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nadace Ivana Dejmala loni podpořila sázení stromů či obnovu rašeliniště

13.1.2024 19:13 | LIBEREC (ČTK)
Mezi nejvýznamnější loňské projekty podpořené nadací patří třetí etapa obnovy rašeliniště.
Mezi nejvýznamnější loňské projekty podpořené nadací patří třetí etapa obnovy rašeliniště.
Zdroj | Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody
Nadace Ivana Dejmala z Liberce v minulém roce na projekty k obnově přírody přispěla třemi miliony korun, jde o obdobnou částku jako v předchozích letech. Nadace loni podpořila sázení stromů či zadržováním vody v krajině. Pokračovala i s podporou ekologické výchovy dětí či kampaní na záchranu tetřívka v Jizerských horách, dodal ředitel nadace Ondřej Petrovský.
 

Mezi nejvýznamnější loňské projekty podpořené nadací patří třetí etapa obnovy rašeliniště, kterou v národní přírodní rezervaci Rašeliniště Jizery v Jizerských horách uskutečňuje Jizersko-ještědský horský spolek. "Tato lokalita byla v minulosti necitlivě odvodňována a cenné území tím dlouhodobě trpělo. Již před časem začal Jizersko-ještědský horský spolek v těchto místech budovat dřevěné přehrážky, které odtoku vody zabraňují. Loni se jich podařilo vybudovat 82," uvedl Petrovský.

Obnova rašeliniště v NPR rašeliniště Jizery.
Obnova rašeliniště v NPR rašeliniště Jizery.
Zdroj | Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody

Pokračoval i mnohaletý projekt, jehož cílem je zejména na Liberecku zvýšit druhovou rozmanitost místních lesů. "I díky našim dárcům je za loňský rok v zemi přes 50.000 nových stromků. Lesy budou díky tomu stabilnější, přirozenější, zdravější a zároveň zvýší retenci vody v krajině," dodal ředitel nadace.

Nadace se sídlem v Liberci vznikla v roce 1993 a jejím původním cílem bylo pomoci při záchraně Jizerských hor poté, co více než 100 kilometrů čtverečných náhorní plošiny bylo po imisní a kůrovcové kalamitě velkoplošně odlesněno. "Dnes už se hory zelenají, 30 let starý pohled na zubožené lesy je minulostí, ale vyhráno ještě zdaleka není. Zvláště v kontextu globální změny klimatu, která doléhá na lidi i přírodu a předkládá nám nové výzvy," uvedl Petrovský. V podpoře projektů na ochranu přírody v Jizerských horách i dalších částech regionu chtějí proto podle něj pokračovat nadále. Za 30 let činnosti nadace podpořila stovky projektů, na které rozdělila skoro 34 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

14.1.2024 09:02
za smrkových monokultur J.H moc velkou biodiverzitu neuděláme. Před 30 lety při zalesňování se druhovou rozmanitostí nikdo nezaobíral.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist