https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/namesti-sv.marka-v-benatkach-bylo-pod-vodou-navzdory-protipovodnovemu-systemu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Náměstí sv. Marka v Benátkách bylo pod vodou navzdory protipovodňovému systému

3.11.2021 10:52 | BENÁTKY (ČTK)
Systém Mose je jednou z nejdiskutovanějších otázek ochrany Benátek. Část expertů si myslí, že systém dokáže uchránit město před nepříznivým vlivem klimatických změn na hladinu moře. Systém ale má také mnoho odpůrců, podle kterých není dost šetrný vůči ekosystému Benátské laguny.
Systém Mose je jednou z nejdiskutovanějších otázek ochrany Benátek. Část expertů si myslí, že systém dokáže uchránit město před nepříznivým vlivem klimatických změn na hladinu moře. Systém ale má také mnoho odpůrců, podle kterých není dost šetrný vůči ekosystému Benátské laguny.
Náměstí svatého Marka v Benátkách skončilo v pondělí večer a v noci na dnešek pod vodou navzdory spuštění protipovodňového systému Mose. Podle úřadů ale vztyčení protipovodňových bariér výrazně omezilo zvýšení hladiny moře ve městě, uvedla italská média.
 

Zvýšení hladiny moře způsobily v Benátkách silný vítr, vysoký příliv a vydatné srážky. Podle předpovědí budou nepříznivé meteorologické podmínky panovat v historickém městě až do pátku. Místní úřady tudíž nevylučují spuštění bariér Mose také ve středu a ve čtvrtek.

Ačkoliv byl protipovodňový systém Mose spuštěn, náměstí svatého Marka pokryla v pondělí večer a úterý ráno voda. Podle místních úřadů za to ale může špatně fungující kanalizace, která neumožnila odčerpání vody. Podle radnice bylo v úterý ráno pokryto vodou zhruba pět procent historického centra Benátek. Náměstí svatého Marka se nachází na jednom z nejnižších bodů ve městě, sotva 85 centimetrů nad úrovní moře. Radnice v budoucnu počítá s navýšením úrovně náměstí na alespoň 110 centimetrů nad obvyklou úroveň moře.

Systém Mose je jednou z nejdiskutovanějších otázek ochrany Benátek. Část expertů si myslí, že systém dokáže uchránit město před nepříznivým vlivem klimatických změn na hladinu moře. Systém ale má také mnoho odpůrců, podle kterých není dost šetrný vůči ekosystému Benátské laguny. Výstavbu systému také doprovázela řada korupčních skandálů. Mose spočívá ve velkých bariérách, jež se nacházejí v blízkosti míst, kde se moře vlévá do laguny. Ty lze vysunout v případě nebezpečí.

Myšlenka protipovodňové ochrany Benátek se zrodila už v 60. letech minulého století. S výstavbou tohoto projektu se začalo v roce 2003 a dokončen měl být už před několika lety. Původně odhadované náklady 1,6 miliardy eur se vyšplhaly minimálně na 5,5 miliardy, podle dřívějších zpráv italských médií zřejmě celková cena překročí šest miliard eur (asi 160 miliard Kč).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist