https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/namibie-vyvezla-do-emiratu-22-slonu-prodanych-v-aukci-ochranci-to-kritizuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Namibie vyvezla do emirátů 22 slonů prodaných v aukci, ochránci to kritizují

9.3.2022 16:49 | Windhoek (ČTK)
CITES nedovoluje vývoz divoce žijících zvířat mimo jejich přirozené prostředí.
CITES nedovoluje vývoz divoce žijících zvířat mimo jejich přirozené prostředí.
Namibie poslala do Spojených arabských emirátů (SAE) 22 slonů prodaných soukromníkovi v aukci. Prodej se setkal s kritikou ochránců zvířat, podle nich namibijská vláda prodejem porušuje Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Uvádí se to v prohlášení Mezinárodního fondu na ochranu zvířat (IFAW), z nějž citovala agentura DPA.
 
Ochránci přírody zamítli prohlášení, v němž namibijská vláda tvrdí, že do exportu není zapojena. Podle aktivistů by zvířata nemohla být vyvezena bez oficiálního povolení.

CITES nedovoluje vývoz divoce žijících zvířat mimo jejich přirozené prostředí. Na praxi vývozu v minulosti poukázala švýcarská nadace Franze Webera, která uvedla, že se o tom bude jednat na setkání výboru CITES tento týden v Lyonu.

Namibie má 2,3 milionu obyvatel a na jejím území žije nejméně 23 000 slonů. Loni jich tamní vláda na aukcích prodala soukromníkům 57 a pouze 15 z nich zůstalo v Namibii. Argumentem vlády je, že stavy slonů je potřeba snížit, aby se nemnožily konflikty zvířat s lidmi. Hlášeny jsou zejména ze severu země.

Podle místního tisku namibijské úřady v minulých třech letech zaznamenaly každoročně 960 případů, kdy sloni poničili úrodu; při střetech s nimi přišli o život čtyři lidé.

Vláda z aukcí získala 5,9 milionu namibijských dolarů (asi 11 milionů Kč), které investuje do ochrany přírody. Mluvčí ministerstva životního prostředí Romeo Muyunda řekl, že vývozem 22 slonů do Abú Zabí nebyly porušeny mezinárodní ani namibijské zákony.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist