https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodnaja-gazeta-v-belorusku-kvuli-protihlukovym-stenam-hynou-ptaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Narodnaja gazeta: V Bělorusku kvůli protihlukovým stěnám hynou ptáci

25.12.2010 13:49 | PRAHA/BREST (Ecomonitor)
V poslední době v Bělrusku začali s instalací panelů podél silnic, které mají snížit hluk a omezit šíření výfukových plynů. Většina z nich je vybavena skleněným panelem, a to působilo nebezpečí pro ptactvo, píše deník Narodnaja Gazeta.
 

Před dvěma lety byl v Brestu zaznamenán případ masového úhynů ptáků. Po nárazu do protihlukové skleněné tabule zemřelo 180 brkoslavů. Za masový úhyn ptáků prý mohou velká hejna, ve kterých se vyskytují. Na zimovišti se někdy vyskytuje až několika stovek jedinců.

Do skleněné pasti můžou vlétnout i jiné druhy ptáků. Podle vyprávění místních obyvatel se o protihlukový štít zabili i holubi, vlaštovky nebo rorýsi. V září 2010 odborníci zkoumali okolí protihlukových stěn, které jsou nainstalované nedaleko obce Senica v okrese Minsk. Jen během jediné kontroly pěti skleněných desek bylo nalezeno 12 mrtvých ptáků. Opeřenci totiž těžce rozlišují skla a zrcadla. Například vlaštovka, která vletí do domu a nepřiměřeně se přiblíží k oknu bez závěsu, určitě nabourá do skla. Opeřence matou i různé zrcadlové odrazy zelených skrýší – keřů a stromů. Podle ornitologů ze Švýcarska zahyne každý rok při srážce se skleněným povrchem tolik ptáků, kolik je na světě staveb. V Bělorusku je více než 1,5 milionů budov. Díky uplatnění švýcarské metody si můžeme přibližně představit, kolik ptáků se stane obětí skel.

V Bělorusku není uzákoněna odpovědnost vlastníka protihlukových štítů za škody na přírodě. V západní Evropě je každý objekt, který představuje nebezpečí pro faunu, opatřen zvláštní ochranou proti potenciálním hrozbám. To se vztahuje i na nebezpečně zasklené plochy – velká okna, verandy, skleníky, protihlukové tabule.

V Bělorusku by prý měli začít lepit na protihlukové stěny nějaké obrázky. Většinou se pro tyto účely lepí siluety dravých ptáků ve skutečné velikosti, ale mohou to být i jiné vzory. Obvykle se používá černá barva, ale podle výzkumu švýcarského ornitologa jsou lepší žlutočervené obrázky, protože si jich ptáci údajně lépe všimnou, píše Narodnaja gazeta. Po masovém úhynu brkoslavů se situace lepší.

Specialisté ze společnosti „Brestgazapparat“ začali na doporučení ornitologů lepit na protihlukové desky siluety dravých ptáků. Ornitologové navrhli, aby stejně postupoval i státní silniční podnik. V polovině října se tak na protihlukových stěnách nedaleko obce Senica poprvé objevily siluety ptáků. Podle článku Denise Kitele: „Опасные “невидимки”КИТЕЛЬ“, zveřejněném na serveru 24. 11. 2010


reklama

 
Taťána Gabrielová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist