https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrh-dane-z-mimoradnych-zisku-je-podle-greenpeace-prilis-mirny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh daně z mimořádných zisků je podle Greenpeace příliš mírný

10.10.2022 10:30 | PRAHA (ČTK)
Peníze na energii
Peníze na energii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plán ministerstva financí zdanit mimořádné zisky energetických společností je podle ekologické organizace Greenpeace nedostatečný. Navržené zdanění je nízké a daň by se měla vybírat už za letošek, nikoliv až od příštího roku, uvedli zástupci Greenpeace. Aktivisté také nechtějí, aby se při stanovení hranice nadměrných zisků počítaly do průměru rok 2022 a roky následující, tedy období vysokých cen energií.
 

Ministerstvo financí navrhne daň z mimořádných zisků od ledna 2023 na dobu tří let pro společnosti z energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžby fosilních paliv. Zvláštní daň bude fungovat jako 60procentní daňová přirážka aplikovaná na nadměrný zisk těchto firem stanovený jako rozdíl mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeným o 20 procent. Od daně si kabinet slibuje výnos do rozpočtu 85 miliard korun v roce 2023 a dalších 15 miliard Kč z cenových stropů pro výrobce energií podle návrhu Evropské komise.

Mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek míní, že výběr daně od roku 2023 nedává smysl. Poznamenal, že ceny energií začaly růst už loni a po konci firmy Bohemia Energy skončil zhruba milion odběratelů elektřiny a plynu u dodavatelů poslední instance. "Ruská agrese na Ukrajině, která vyhnala ceny energií do astronomických výšek, pak začala již v únoru. Mnozí lidé tak mají celý letošní rok problémy platit vysoké zálohy a účty za energie a skládají se na extrémně vysoké zisky energetických korporací," řekl Hrábek.

Koordinátor energetické kampaně Greenpeace Jaroslav Bican ocenil myšlenku na zdanění vybraných firem, mělo by však podle něj být co nejvyšší. "Proto navrhujeme, aby mimořádné zisky energetických firem byly zdaněné stoprocentně a už od roku 2022. Vláda by měla vybrat co nejvíce peněz, aby mohla maximálně pomoci lidem, na které současná krize dopadá nejtíživěji," uvedl Bican. Podle Bicana by domácnostem nejvíce ohroženým energetickou chudobou měl stát zaplatit zateplení a instalaci solárních panelů na střechy právě z peněz ze zdanění mimořádných zisků.

Podle Greenpeace je také problematické využít k výpočtu hranice nadměrných zisků letošní rok a následující roky. Aktivisté míní, že hranici je třeba fixovat podle zisků firem před počátkem energetické krize a zdražením energií. Organizace ale uvítala mechanismus návrhu, který má zabránit obcházení mimořádné daně, a to že by se daň dotkla jen velkých korporací. "Pozitivní také je, že je vláda nechce danit jednorázově, ale dlouhodobějším zdaněním až do roku 2025," uzavřeli aktivisté.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

10.10.2022 13:29
"Podle Bicana by domácnostem nejvíce ohroženým energetickou chudobou měl stát zaplatit zateplení a instalaci solárních panelů na střechy právě z peněz ze zdanění mimořádných zisků."

Ti chudáci řeší, a řeší to TEĎ, jak zaplatit zálohy na energie a neskončit přitom na ulici nebo ve frontě na polívku, a Bican by jim připíval na zateplení a FVE ... no to jim fakt hrozně pomůže.

Že se nenamáhá vysvětlit, kde na to zateplování a montáže hodlá vzít jak materiál, tak zejména lidi, kteří to dokáží pořádně udělat, to už tak nějak patří k tradici.
Odpovědět
LH

Lukáš Hrábek

15.10.2022 21:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Dobrý den, právě proto, že lidé nyní potřebují platit zálohy na energie a neskončit na ulici, spojili jsme se s dalšími organizacemi, a to i těmi, kteří se zabývají dostupností bydlení, a dali dohromady kampaň Energie lidem. V rámci ní požadujeme vedle stabilizace cen energií a dalších věcí týkajících se energetiky také zjednodušenní a pravidelnou aktualizaci výše příspěvku na bydlení, přijetí zákona o bydlení, vytvoření sítě kontaktních míst pro pomoc lidem, ochranu nájemníků a budování sociálního bydlení. Je ale nutné pro to zajistit dostatek finančních prostředků, třeba zdaněním nadměrných zisků energetických korporací. Zateplovat by se mělo postupně v příštích letech, materiál a pracovní síla je v současnosti úzké hrdlo, protože zateplují všichni, kdo na to mají, ale pokud tomu dá vláda prioritu, tak se relativní nedostatek obojího může podařit vyřešit. https://energielidem.cz/sites/default/files/Politicke_pozadavky_Energie_lidem.pdf
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.10.2022 14:40
Co to je to greenpeace? To je nějaká politická strana? Hnutí? Tuším, že kdysi to sdružovalo lidi pod deštníkem ochrany přírody. Občas pomýlené, ale tématem nebýval daňový systém.
Odpovědět
PP

Petr Pavlata

11.10.2022 06:51 Reaguje na Richard Vacek
Ultralevicová bojůvka. Další to právě dokázal...
Co na tom, že náš právní řád vůbec neumožňuje retroaktivitu, že...
Odpovědět
LH

Lukáš Hrábek

15.10.2022 21:34 Reaguje na Petr Pavlata
Dobrý den, energetika je v ČR největším znečišťovatelem ovzduší a zdrojem skleníkových plynů, které způsobují změny klimatu. Energetice se proto v Greenpeace věnujeme řadu let a rozumíme jí, proto se k tomuto tématu vyjadřujeme. Pokud jde o daň z nadměrných zisků, Evropská komise tuto možnost oznámila již po začátku ruské invaze, původně měla platit od roku 2022, v září se pak evropské státy shodly, že budou danit energetické korporace "od roku 2022 a/nebo 2023". ČR se rozhodla pro rok 2023, my to kritizujeme. Výběr daní probíhá až v příštím roce a ČR může schválit mimořádnou daň z nadměrných zisků za rok 2022. Navíc už v oblasti energetiky máme v ČR na změny, které platí zpětně, precedens. Když se schválila vyhláška o rozúčtování tepla v roce 2016, platnost měla od 1.1. 2017, a přesto se teplo za rok 2016 účtovalo už podle nových pravidel. Tolik k reaktivitě v českém právním řádu.
Odpovědět
LH

Lukáš Hrábek

15.10.2022 21:35 Reaguje na Lukáš Hrábek
*retroaktivitě
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist