https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrh-poslancu-stan-na-slouceni-mze-a-mzp-vlada-nepodporila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh poslanců STAN na sloučení MZe a MŽP vláda nepodpořila

21.1.2020 00:27 | PRAHA (ČTK)
Návrh poslanců hnutí Starostové a nezávislí (STAN) na sloučení ministerstev zemědělství (MZe) a životního prostředí (MŽP) do ministerstva pro udržitelný rozvoj včera vláda nepodpořila. / Ilustrační foto
Návrh poslanců hnutí Starostové a nezávislí (STAN) na sloučení ministerstev zemědělství (MZe) a životního prostředí (MŽP) do ministerstva pro udržitelný rozvoj včera vláda nepodpořila. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
Návrh poslanců hnutí Starostové a nezávislí (STAN) na sloučení ministerstev zemědělství (MZe) a životního prostředí (MŽP) do ministerstva pro udržitelný rozvoj včera vláda nepodpořila. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Kabinet podle podkladů považuje návrh za nedostatečně zdůvodněný, předkladatelé podle něj také nevyčíslili hospodářské a finanční náklady navrhované změny. Novelu kompetenčního zákona nyní projedná Sněmovna.
 

Zásadním změnám zákona by podle vládních legislativců měla předcházet podrobná odborná i politická debata. Neměly by být podle nich předkládány jako poslanecký, ale jako vládní návrh po důkladném rozboru a po standardním připomínkovém řízení.

"Samozřejmě vnímám to jako nějaký názor určitého politického spektra. Bylo by potřeba napřed vyhodnotit plusy a minusy. V tuto chvíli to není dostatečně připraveno, aby se to mohlo zrealizovat," řekl novinářům před zasedáním vlády ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Poslanci starostů navrhují sloučit ministerstva od roku 2026. Nový úřad by se měl zabývat úkoly obou nynějších ministerstev, od ochrany zemědělského půdního fondu, vodního hospodářství až třeba k potravinářskému průmyslu.

Návrh má podle předkladatelů za cíl spojit kompetence obou nynějších ministerstev pod jedno vedení se společnou odpovědností za ochranu životního prostředí i za státní správu v zemědělství. Spojení obou úřadů je podle nich nezbytné kvůli zvýšeným nárokům souvisejícím s klimatickou změnou. Ochrana a hospodaření s vodou a půdou by neměly být podle autorů v konfliktu.

Nové ministerstvo by také řídilo podřízené organizace. Jde o Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, Státní veterinární správu, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Českou plemenářskou inspekci, Českou inspekci životního prostředí a Český hydrometeorologický ústav.

S návrhem se neztotožňují ani někteří zástupci opozice. Například první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin jej na twitteru označil za pitomost. "Také nespojíte roli žalobce a roli obhájce. Jsou to dvě ramena vah, která se musí vzájemně vyvažovat, konfrontovat a hledat kompromis ku prospěchu země," uvedl.

"Pro ministerstvo životního prostředí, které se má nyní soustředit na klimatické otázky, by rozhodnutí o sloučení s ministerstvem zemědělství představovalo jasný krok zpět. V minulosti byl podobný pokus realizován na Slovensku a selhal. Vydejme se spíše cestou Německa či Polska, které má od roku 2019 dokonce ministerstvo klimatu," poznamenala na twitteru předsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí Dana Balcarová (Piráti).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AL

Alena Lyskova

21.1.2020 08:50
Životní prostředí zrušit úplně, kompetence přenést na zemědělství.
Není ochotnějších profesionálnějších úředníku než na ministerstvu zemědělství, všichni by se měli od nich učit. To je má vlastní osobní zkušenost. Málo kdy chválím ale tady je to na místě.
Odpovědět
Pa

PavelA

21.1.2020 09:03 Reaguje na Alena Lyskova
Myslíte kontrolory SZIF?
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

21.1.2020 10:19 Reaguje na PavelA
Když máte vše jak má být není se čeho bát. To máte jak s finančákem.
Odpovědět
EC

Erika Chalupecka

21.1.2020 09:41 Reaguje na Alena Lyskova
Paní Lyšková, Vy jste blázen.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

21.1.2020 10:21 Reaguje na Erika Chalupecka
Možná jsem, ale opravdu mám s nima jen dobré zkušenosti.
Možná to špatné mě teprve čeká ale doufám že ne.
Odpovědět
MK

Mojmir Kosco

21.1.2020 10:12 Reaguje na Alena Lyskova
Souhlasim .ochrana zpf spada pod mzp a nikdy nezabranilo jakekoli stavbe a jak vede eai je taky na ho.... viz letiste vodochody.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist