https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navzdory-protestum-vypustili-na-jihu-francie-medveda-ze-slovinska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Navzdory protestům vypustili na jihu Francie medvěda ze Slovinska

5.10.2018 00:50 (ČTK)
Navzdory protestům místních zemědělců včera úřady na jihu Francie vypustily do hor samici medvěda hnědého dovezenou ze Slovinska. / Ilustrační foto
Navzdory protestům místních zemědělců včera úřady na jihu Francie vypustily do hor samici medvěda hnědého dovezenou ze Slovinska. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Navzdory protestům místních zemědělců včera úřady na jihu Francie vypustily do hor samici medvěda hnědého dovezenou ze Slovinska. Informovala o tom agentura AFP. Ve snaze zachránit populaci medvědů v Pyrenejích se úřady chystají brzy vypustit do volné přírody ještě jednu samici.
 

Medvědici dovezenou ze Slovinska vypustili podle francouzského ministerstva životního prostředí včera brzy ráno v oblasti Béarn na jihozápadě země u hranic se Španělskem. Jde o první šelmu tohoto druhu vypuštěnou ve Francii od roku 2006. V následujících dnech se do volné přírody v Pyrenejích dostane ještě jedna medvědice, která byla rovněž dovezena ze Slovinska.

Místní zemědělci proti vypouštění velkých šelem do hor protestují. Ve středu večer zablokovali příjezdové silnice, aby ochranářům ve vypuštění medvědice zabránili. Prohledávali i auta, o kterých se domnívali, že by mohla zvíře převážet.

Jak se šelma nakonec na místo vypuštění dostala, není jasné. Podle místního listu Soud Ouest byla medvědice přepravena v kleci pomocí vrtulníku. Ministerstvo životního prostředí tuto informaci ale nepotvrdilo.

Ještě v 80. letech minulého století byli medvědi v Pyrenejích na pokraji vyhynutí, loni ale podle agentury AP jejich počet stoupl už na 43.

Francie odškodňuje zemědělce, jejichž hospodářská zvířata zabije medvěd. V roce 2017 takto vyplatila odškodnění za 798 zabitých zvířat a 25 zničených včelích úlů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

5.10.2018 14:45
Zajímavé, jak se v průběhu let mění názory. Ještě v devatenáctém století bylo vybití medvědů a vlků vítané jako dobrá práce myslivců a sedláků a obrovský pokrok ke zkulturnění krajiny, kdy se lidé nebudou muset bát v přírodě. Asi jako by dnes všichni vítali vyhubení klíšťat a komárů :-) No a teď jsou zase medvídci ňuňu a vysazují se zpátky a na zemědělce se nebere ohled a lidi ať si dají pozor :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist