https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-lavina-v-obrim-dole-za-posledni-leta-sjela-nedavno-v-upske-rokli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největší lavina v Obřím dole za poslední léta sjela nedávno v Úpské rokli

27.2.2022 01:59 | PEC POD SNĚŽKOU (ČTK)
V Krkonoších stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice, což značí mírné nebezpečí.
V Krkonoších stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice, což značí mírné nebezpečí.
Foto | Pudelek / Wikimedia Commons
Lavina, která se uvolnila mezi 8. až 10 únorem v Úpské rokli v Obřím dole v Krkonoších, byla v lokalitě Úpské rokle největší za posledních 60 let a největší v Obřím dole za posledních deset let. Dosáhla délky téměř 1300 metrů, řekl ČTK lavinový specialista Horské služby Krkonoše Valerian Spusta. Lavina sjela v jednom z tradičních lavinových katastrů v Krkonoších, nikomu se nic nestalo. V Krkonoších stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice, což značí mírné nebezpečí.
 

V období 8. až 10. února platil v Krkonoších třetí lavinový stupeň, jedním z jeho rysů je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů. A to se také zřejmě v Úpské rokli stalo. Lavina se uvolnila v celé šíři Úpské rokle, která je 380 metrů. Lavina dosáhla délky 1250 metrů, výškový rozdíl mezi hranou Úpské rokle a jezírkem, kam dojela, je zhruba 400 metrů, uvedla horská služba na svém facebooku.

"V Krkonoších za poslední roky jde určitě o jednu z největších zaznamenaných lavin. Využila prakticky své maximální dráhy, delší lavinová dráha v Krkonoších není," řekl ČTK Spusta.

Plochu zasaženou lavinou odhadl na 67 000 metrů čtverečních, celkový objem sněhu na 128 000 metrů krychlových a celkovou hmotnost při zhruba 340 kg/ m3 na 43 000 tun sněhu. "Podle znalosti terénu a mocnosti sněhových polštářů na sousedních svazích se dá odhadnout výška sněhových polštářů na několik metrů," uvedl Spusta.

Od počátku února převládalo silné západní proudění doprovázené sněžením a teplotou vzduchu kolem minus pěti stupňů Celsia. Pod hranou se tak vytvořil mohutný sněhový polštář. Dva dny před pádem laviny se prudce oteplilo a teplota vystoupala k nule.

"Toto byl pravděpodobně impulz k uvolnění této laviny, která byla deskového typu. Pravděpodobně došlo k utržení převěje, ta následně strhla celý nafoukaný polštář i sníh pod ním až k okraji skalních stěn, přes něž pak lavina přelétla. Přesný charakter odtrhu ani jeho výšku se bohužel nepodařilo zjistit," uvedla horská služba.

Lavina vylámala v mírně se svažující dolní části visutého dna jámy odhadem 180 stromů. Přesný počet bude znám až po odtání sněhu. "Je pravděpodobné, že se počet zvýší, protože zvláště ve střední části dráhy je terén nyní sněhem zcela zakryt a destrukční účinky laviny nejsou vidět," uvedl Spusta. Dosud největší lavina od počátku měření v 50. a 60. letech minulého století se na této lavinové dráze uvolnila v březnu 1956.

V nynější zimě krkonošská horská služba lavinové nebezpečí poprvé vyhlásila 2. prosince, a to první stupeň. Od 22. ledna lavinové nebezpečí vzrostlo na druhý stupeň a následně po silném sněžení platil od 2. února třetí lavinový stupeň. Lavinové nebezpečí z třetího na druhý stupeň kleslo v pátek 11. února.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

27.2.2022 11:25
Zajimalo by mne striktni urceni nejistoty ohledne presnejsi doby padu laviny. Kdy bylo zjisteno, ze v Obrim dole spadla ta lavina? Bylo to pry az v patek 11. unora (odpoledne?) urcovat pravdepodobnou dobu padu zpetnym pohledem na pocasi je mozne, ale ne presne Stejne jen zajimave, ze v techto prelidnenych horach je mozne, aby spadla rekordne velka lavina a nikdo si toho (bylo, pravda, nepriznive pocasi) nekolik dni nevsiml. To jsem si myslel, ze frekvence jak sluzebnich tak i pokoutnich navstev Obriho dolu ruznymi skialpinisty atd. je vetsi
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

27.2.2022 11:31 Reaguje na Miloš Zahradník
Jen jeste dodam, ze nikomu nevycitam, ze se v tech dnech nedostatecne vystavoval nebezpeci byt zavalen lavinou :) Je nekde mapka/nakres konce te laviny - jak daleko je to od tech casteji pouzivanych cest v Obrim dole? Tu lavinu nejprve v patek spatrili napr. ze Snezky (viditelnost byla asi vetsinou nulova v tech dnech) nebo na ni nahodou narazili pri patecni navsteve Obriho dolu?
Odpovědět
LB

Lukas B.

28.2.2022 08:31 Reaguje na Miloš Zahradník
ano, lavina dělává docela slušný hluk. ale ten se v hluku větru ztratí na pár desítkách/stovkách metrů, rovněž tak tlaková vlna se ve větru ztratí, tedy v případě laviny krkonošských rozměrů, notabene zde to nebyla prachová lavina s velkou rychlostí, ale mokrá lavina. to je taky důvod proč tam nebyl žádný skialpinista, protože lyžování se dělá pro radost (při oblevě, větru a mlze by se radost musela hledat se svíčkou v pravé poledne) a i lyžaři mívají nějaký bazální pud sebezáchovy, stupně lavinového nebezpečí nejsou primárně pro lyžaře v terénu, ale spíš pro sjezdovky, silnice, údolí a civilní obranu. trojka v krkonoších je už slušný extrém (čtyřka a pětka zde neexistuje). a krkonoše jsou na skialpy dost nanicovaté hory, všechny zajímavé svahy jsou lavinové dráhy - krkonoše jsou moc nízké a mají moc placaté vršky, bezpečné a zároveň zábavné stráně (tj. 25-35°nad hranicí lesa) tady prakticky neexistují.

a ano, i v krkonoších jsou značené turistické cesty přetínající lavinové katastry. tento případ to ovšem není, cesta je v protisvahu příliš vysoko (ale zas protíná jinou rizikovou stráň)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

28.2.2022 09:00 Reaguje na Lukas B.
Kdyz koukam na zapis teplot krkonosskych hrebenu v 1300 m n m z uvedene doby nevidim vetsinou teploty nad nulou, cili "mokra" ta lavina nejspis moc nebyla ale tohle vsechno jsou prave otazky, ktere by mne zajimaly :)
Odpovědět
LB

Lukas B.

28.2.2022 09:40 Reaguje na Miloš Zahradník
ono bylo fakt dost hnusně. déšť se sněhem, výše masivní sněžení, psa by nevyhnal ani před chalupou, natož nahoře, to by byla drsná hančovina.
aktuální lavinová situace jde dohledat, včetně sněhových profilů, třeba tady:
https://www.horskasluzba.cz/cz/pocasi-na-horach/lavinova-predpoved/krkonose?id=2744
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist