https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektera-mesta-na-svete-zari-jasneji-nez-jina-praha-patri-mezi-nejtemnejsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některá města na světě září jasněji než jiná, Praha patří mezi nejtemnější

9.12.2021 15:10 | LONDÝN (ČTK)
Praha označena malou zelenou tečkou.
Praha označena malou zelenou tečkou.
Od newyorského Times Square po světla londýnských kanceláří - některá města jsou proslulá tím, jak jsou nasvícená. Čím dál tím více měst na světě instaluje LED a umělá světla v zájmu technologického pokroku a snížení spotřeby energie.
 

Ačkoli jde v některých městech o revoluční změnu, výzkum ukazuje, že vzrůstající převaha LED osvětlení může poškodit lidský zrak, napsal britský server Feel Good Contact (FGC). Takzvané světelné znečištění, označované také jako světelný smog, může mít rovněž rušivý vliv na volně žijící živočichy a rostliny.

FGC analyzoval průměrný počet hodin denního světla, hladinu světelného znečištění, úroveň jasu umělých světel a počet postů na instagramu zobrazujících městské osvětlení, a na základě toho vypracoval seznam nejjasnějších měst na světě. Uvádí na něm i Prahu, která skončila jako osmé nejtemnější město světa.

Nejjasnější města

1. Rijád, Saúdská Arábie

Nejjasnější město na světě je saúdskoarabský Rijád. Nejjasnější a nejlidnatější město v zemi leží uprostřed pouště Nafúd - rozlehlé písečné pláně pokrývající 103 600 čtverečních kilometrů. Toto blízkovýchodní město zažívá dlouhá, horká a jasná léta, která kontrastují s krátkým zimním obdobím. S průměrem více než osmi hodin slunečního světla denně patří Rijád přirozeně mezi nejjasnější města na planetě.

Finanční centrum Saúdské Arábie je navíc nasvícené pouličním osvětlením, kancelářskými budovami a každoročním svátkem světel Núr Rijád. To je znát také na úrovni světelného znečištění, která dosahuje téměř 19 milikandelů na metr čtvereční (mcd/m2).

2. Moskva, Rusko

Ruská metropole je proslulá svými vánočními světly a je druhým nejjasnějším městem na světě. I když má Moskva průměrně jen pět hodin denního světla, je město nasvícené spoustou umělého osvětlení. Její světelné znečištění je těsně nad 20mcd/m2, což je nejvíce na seznamu FGC.

Není překvapením, že se toto město pokryté mrakodrapy a známé svými novoročními ohňostroji řadí mezi nejjasnější na planetě. Na instagramu je více než 11 000 příspěvků označených #MoscowLights (moskevská světla), což dokazuje úspěch svátečních světelných show.

3. Washington, Spojené státy

Hlavní město USA Washington je na třetím místě. Díky průměrným téměř sedmi hodinám slunečního světla denně je toto město přirozeně prosvětlené. Během Vánoc se město rozzáří širokou škálou světelných dekorací. Během zbytku roku se o trvalou záři nad městem stará 75 000 pouličních světel. Úroveň světelného smogu ve Washingtonu dosahuje téměř 18 mcd/m2, což je třetí nejvyšší hodnota ze všech světových metropolí.

4. Londýn, Británie

Umístění Londýna mezi nejprozářenějšími městy světa je poměrně překvapivé, vzhledem k tomu, že je Anglie často spojována se zamračeným nebem, deštěm a krátkým létem.

Navzdory průměrným méně než 4,5 hodinám denního světla patří Londýn mezi nejjasnější města světa. To, čeho se mu nedostává na přirozeném světle, dohání pouličním osvětlením a oslavami - od novoročního ohňostroje až po festivaly, jako je Illuminature. Světelné znečištění Londýna je kousek nad 11 mcd/m2.

5. Buenos Aires, Argentina

Jihoamerická metropole červeného vína a steaků je také pátým nejjasnějším městem na planetě. Buenos Aires má průměrně necelých sedm hodin slunečního světla denně, ale město je pokryté umělým osvětlením a jeho hladina světelného znečištění je čtvrtá nejvyšší na světě - 12 mcd/m2.

Nejtemnější města

1. Bogotá, Kolumbie

Jako nejtemnější město na světě skončila kolumbijská Bogotá, která má průměrně jen něco málo přes 3,5 hodiny slunečního světla denně. Její světelné znečištění má hodnotu necelé tři mcd/m2.

2. Reykjavík, Island

Není žádným velkým překvapením, že druhým nejtemnějším městem na světě je islandský Reykjavík. Sice tu zažívají proslulé období "poledního slunce", kdy den může trvat až 22 hodin a slunce nikdy úplně nezapadne, ale dlouhé a temné islandské zimní měsíce znamenají, že Reykjavík má průměrně méně než čtyři hodiny slunečního světla denně. Island také patří k zemím s nejnižší úrovní umělého osvětlení.

3. Lucemburk, Lucembursko

Třetím nejtemnějším městem světa se stal Lucemburk uhnízděný mezi Francií, Německem a Belgií. Lucemburské hlavní město má průměrně necelých pět hodin slunečního světla denně a překvapivě málo je tu také pouličního osvětlení.

Praha se podle údajů FGC umístila jako osmé nejtemnější hlavní město s průměrnými 4,5 hodinami slunečního světla denně a světelným znečištěním 5,21 mcd/m2. Bratislava se dostala na 13. příčku "temnoty" s 5,5 hodinami slunečního světla denně a světelným znečištěním necelých pět mcd/m2.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

9.12.2021 15:34
I tak je to ale bída. Pořád mě sejří to, že když vytáhnu dobsna desítku na kopec, tak se nemůžu dívat na sever. Protože je tam Praha a její světelný smog. :/
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.12.2021 16:41
Ale nic nebrání tomu, že by mohla být ještě temnější. A nejenom Praha.
Na mnoha místech by se nemuselo svítit od 24"00h., do 4"00h., zvlášť při dnešních cenách elektřiny.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist