https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polarni-zare-britku-zmatlo-osvetleni-z-pestirny-rajcat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polární záře? Britku zmátlo osvětlení z pěstírny rajčat

26.10.2024 18:24 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Britka Dee Harrisonová nahrála na sociální síť tři snímky noční zbarvené oblohy, kterou přisuzovala polární záři. Komentáře pod fotkou ji ale opravili - jednalo se o světla z nedaleké pěstírny rajčat, píše server BBC.

 
Šestapadesátiletá obyvatelka města Ipswich na jihovýchodě Británie obdivovala noční barevnou oblohu v sousední vesnici Bramford. Snímky ze středečního brzkého rána, které Harrisonová publikovala na facebooku, našly ohlas u čtyřek stovek lidí a mnoho z nich si "úžasné" fotografie pochvalovalo. Brzy ji ale někteří upozornili, že narůžovělá záře není výsledkem takzvaného kosmického počasí.

"Světla z továrny na rajčata," napsal pod snímek uživatel Adam Cotterell bydlící necelých šest kilometrů západně od skleníku Suffolk Sweet Tomatoes, který používá zářivá LED světla k podpoře růstu rajčat. Když je venku mlha nebo opar, lze podle Cotterella pozorovat červeně a růžově rozzářenou oblohu. "Nejvíce je to patrné v zimních měsících za chladné mlhavé noci, ne jako v létě, kdy je vzduch suchý," dodal.

"Bylo asi 5:15 (4:15 SELČ), když jsem jela po silnici a nalevo viděla červenou oblohu. Nejdřív jsem myslela, že něco hoří, ale když jsem zaparkovala, viděla jsem sytě růžovou oblohu - přes foťák v mobilu vypadala jasněji, tak jsem si myslela, že je to polární záře. Ale bohužel nebyla, takže jsem byla trochu zklamaná," řekla podle BBC Harrisonová s tím, že záři v místě nikdy předtím neviděla.

Polární záře byla v Británii byla naposled k vidění před dvěma týdny a předtím v květnu. Podle britského odborníka Seana Elvidgeho byl tento jev nedávno obzvláště viditelný kvůli největší geomagnetické bouři od roku 2003.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist