https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekteri-zivocichove-zmenu-klimatu-kvituji.treba-chrestysi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Někteří živočichové změnu klimatu kvitují. Třeba chřestýši

6.7.2021 10:09 | PRAHA (Ekolist.cz)
Chřestýši jsou ektotermní živočichové.
Chřestýši jsou ektotermní živočichové.
Ne všechny živočichy změna klimatu ovlivňuje negativně. Chřestýšům Crotalus oreganus by podle nové studie mohly vyšší teploty vyhovovat mnohem více, než ty současné.
 

Chřestýši jsou ektotermní živočichové, jejich tělesná teplota je tedy závislá na teplotě okolí. Průměrná tělesná teplota chřestýšů žijících v přímořských oblastech USA je 21 °C. Chřestýši žijící ve vnitrozemí USA mají tělesnou teplotu o dva stupně vyšší. Studie ale zjistila, že těmto hadům nejvíce vyhovuje teplota 30-31,5 °C.

“Překvapilo nás, o kolik nižší je jejich tělesná teplota v porovnání s teplotou, kterou preferují. Kvůli různým predátorům se chřestýši ve volné přírodě mnohdy nemohou vyhřívat na slunci tak dlouho, aby optimální teploty dosáhli. Teplejší klima by jim mohlo pomoci k dosažení teploty, která by byla vyhovující pro jejich zažívání i reprodukci,” říká vedoucí studie Hayley Crowell.

Vyšší teploty by pro chřestýše mohly také představovat delší období jejich aktivity. Chřestýši loví především hlodavce, hmyz a někdy také plazy. Žádná z těchto skupin by podle autorů studie neměla být případnou delší sezónou lovu chřestýšů ohrožená. Hadi navíc nepotřebují ke svému životu velké množství potravy, energii umějí totiž využívat velmi efektivně.

“V laboratorních podmínkách potřebuje samec chřestýše k přežití pouze 500 - 600 kalorií ročně. V reálném světě sice tito hadi potřebují o něco více energie, musí totiž lovit a pečovat o svá mláďata, pořád se ale jedná o velmi nízké číslo. V porovnání s člověkem jim k přežití stačí 1300x méně kalorií,” uzavírá Crowell.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.7.2021 20:30
Se divím, že Vlado doposud štrkáčom nevysvětlil, že nemají co kvitovat:-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.7.2021 22:10
Mám tomu rozumět tak, že díky ohřevu ovzduší budeme brzy na maso místo králíků chovat chřestýše?
Odpovědět
TP

Tomas Peltan

6.7.2021 23:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jestli se podaří vyšlechtit chřestýše, kteří budou žrát trávu a budou při jejím využití 1300x efektivnější než králíci, tak nejspíš jo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.7.2021 23:34 Reaguje na Tomas Peltan
Chřestýši se budou krmit myšma a ty myši určitě ukrmíme snáz než ty králíky.
Odpovědět
va

vaber

7.7.2021 08:18
je spostu vyobrazení tvorů co jsou napůl had a napůl člověk, v Indii jim říkají,, Nagas,, možná se zase objeví,
ale když bude 50°C zdechnou jako každý jiný
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist