https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nelegalni-nakladani-s-odpadem-vynasi-italske-mafii-jmeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nelegální nakládání s odpadem vynáší italské mafii jmění

11.12.2020 16:37 | ŘÍM (ČTK)
Více než 9500 deliktů se v loňském roce týkalo nezákonného nakládání s odpady, což je nárůst o téměř 11 procent. Nebezpečné látky a chemické zbytky "ekologická mafie" často posílá na běžné skládky či do spaloven odpadu, tvrdí Legambiente. Ilustrační snímek
Více než 9500 deliktů se v loňském roce týkalo nezákonného nakládání s odpady, což je nárůst o téměř 11 procent. Nebezpečné látky a chemické zbytky "ekologická mafie" často posílá na běžné skládky či do spaloven odpadu, tvrdí Legambiente. Ilustrační snímek
Mafiánské organizace v Itálii vydělávají jmění na nezákonném nakládání s nebezpečným odpadem či jedy. Za loňský rok si takto přišly na 20 miliard eur (527 miliard korun), uvedla agentura APA s odvoláním na dnes zveřejněnou zprávu ekologické organizace Legambiente.
 

V roce 2019 zaznamenal spolek rekordních bezmála 35 000 případů porušení zákonů v oblasti ochrany životního prostředí, což je o 23 procent více než v roce 2018. Ze studie vyplývá, že většina z nich se odehraje v jihoitalských regionech Kalábrie, Kampánie a Sicílie, kde má mafie nejsilnější postavení.

Více než 9500 deliktů se v loňském roce týkalo nezákonného nakládání s odpady, což je nárůst o téměř 11 procent. Nebezpečné látky a chemické zbytky "ekologická mafie" často posílá na běžné skládky či do spaloven odpadu, tvrdí Legambiente.

Nejčastějšími ekologickými přečiny jsou kromě ilegálního obchodu s nebezpečným odpadem nedovolené použití betonu, úmyslné založení požáru či nezákonný obchod se zvířaty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

11.12.2020 14:24
"nedovolené použití betonu" - nikde jsem nenašel co to přesně znamená, nevěděl byste prosím někdo?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.12.2020 14:37 Reaguje na
Pravděpodobně se bude jednat o nesprávnou aplikaci prováděcího předpisu /vyhlášky/ podle zákona o odpadech.
Všechny tyto právní normy vycházejí z evropské směrnice o odpadech.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.12.2020 18:44 Reaguje na
Jestli oni nemyslí to, když mafie nepohodlným osobám zalije betonem nohy do kbelíku a po zatvrdnutí směsi dotyčné osoby hodí do hluboké vody. Tohle "použití betonu" totiž žádná směrnice EU neřeší. -)))
Odpovědět

Jirka Černý

12.12.2020 08:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
U Italské mafie je to první co člověka napadne když se jen zmíní slovo beton :-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.12.2020 11:37 Reaguje na Jirka Černý
Přesně. -))))
Odpovědět
MM

Milan Milan

11.12.2020 20:08
"Nejčastějšími ekologickými přečiny jsou kromě ilegálního obchodu s nebezpečným odpadem nedovolené použití betonu, úmyslné založení požáru či nezákonný obchod se zvířaty".
To již pravděpodobně nesouvisí s odpadem, autor to tam zřejmě přikopíroval a název článku není vyčerpávající. Ale je to docela inspirující přečin.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist