https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemci-produkuji-vice-obaloveho-odpadu-nez-kdy-drive
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němci produkují více obalového odpadu než kdy dříve

19.11.2019 00:29 | BERLÍN (ČTK)
Němci produkují více obalového odpadu než kdy dříve. / Ilustrační foto
Němci produkují více obalového odpadu než kdy dříve. / Ilustrační foto
Němci produkují více obalového odpadu než kdy dříve. Jen v roce 2017 to bylo 227 kilogramů na osobu, což znamená o tři procenta více než o rok předtím. Včera o tom informoval Spolkový úřad pro životní prostředí.
 

"Spotřebováváme příliš mnoho obalů. To je špatné pro životní prostředí a spotřebu nerostných surovin. Nepotřebných obalů a obalů ze zbytečně velkého množství materiálů bychom se proto měli vzdát," je přesvědčena šéfka úřadu Maria Krautzbergerová. Plýtvání podle ní dobře ukazují třeba zubní pasty, které jsou v tubě, která je ještě balena do papírových krabiček.

Za nárůstem spotřeby obalů je podle Spolkového úřadu pro životní prostředí dlouhodobý hospodářský růst, který vede k vyšší spotřebě, dále nárůst prodeje menších balení zboží a také stále větší obliba zásilkových služeb, které zboží prakticky bez výjimky balí do dalších obalů.

Výsledkem bylo v roce 2017 celkem 18,7 milionu tun obalového odpadu, což odpovídá 226,5 kilogramu na osobu. Podíl koncových zákazníků na tomto množství představuje 47 procent, což je 107 kilogramů.

Také v České republice vykazuje produkce odpadů z obalů dlouhodobě rostoucí trend, a to v řádu několika procent ročně. Zatímco ještě v roce 2004 to bylo podle údajů Ministerstva životního prostředí 776.000 tun (asi 76 kilogramů na osobu), předloni už produkce obalového odpadu dosáhla 1,195.000 tun, což je téměř 113 kilogramů na osobu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

19.11.2019 18:35
Ekologisti vždy škodili přírodě. A co se týče odpadů? Při tiskovce ve vlaku do Ženevy nám Greta ukázala jak to s přírodou a odpady myslí.
Odpovědět
KH

Karel Husa

20.11.2019 08:31
Pěkným příkladem v balení zásilek je obchod Zelená domácnost, vybírají od zákazníků použité krabice a obalové materiály a balí do nich další zásilky. Inspirovali mě, abychom zásilky balili stejným způsobem.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.11.2019 12:02 Reaguje na Karel Husa
Toto je smysluplný a hodnotný komentář... takové osvěžení mezi tím bordelem co tu píší takový jako je Ukropec...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist