https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemci-zvazuji-ze-se-usnadni-odstrel-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němci zvažují, že se usnadní odstřel vlků

4.1.2019 00:52 (ČTK)
Německá vláda zvažuje, že částečně povolí odstřel vlků v zájmu ochrany užitkových zvířat. / Ilustrační foto
Německá vláda zvažuje, že částečně povolí odstřel vlků v zájmu ochrany užitkových zvířat. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Německá vláda zvažuje, že částečně povolí odstřel vlků v zájmu ochrany užitkových zvířat. Ministryně zemědělství Julia Klöcknerová a životního prostředí Svenja Schulzeová chtějí v polovině ledna objasnit, zda má být odstřel vlků usnadněn. S odvoláním na mluvčí obou ministerstev o tom informovala agentura DPA. Rostoucí populace vlků ohrožuje zejména ovce a kozy.
 

Schulzeová už přislíbila změnu zákona na ochranu přírody tak, aby bylo možné střílet zvláště nápadné vlky. Mluvčí ministerstva nyní poznamenala, že už teď je možné odstřelit vlka, který je schopen překonat dostatečně vysoký elektrický ohradník.

Ministryně Klöcknerová chce jít zjevně ještě dál. V dopise adresovaném vládní kolegyni Klöcknerovou požádala, aby využila všech právních možností, které pro snížení stavu vlků skýtá mezinárodní a evropské právo týkající se ochrany druhů. O dopise informoval deník Rheinische Post.

Příslušný zákon by měl být podle Klöcknerové změněn tak, aby v budoucnu umožňoval "umírněnou regulaci stavu".

Vlk byl v 19. století v Německu vyhuben a opět se vrátil teprve na přelomu tisíciletí. Podle německého ministerstva zemědělství v zemi opět žije kolem 600 vlků, přičemž jejich počet se každým rokem zvyšuje o 25 až 30 procent. Zhruba každé tři roky se tak jejich stav zdvojnásobí. Jen v roce 2016 bylo v Německu evidováno více než 1000 rozsápaných užitkových zvířat, upozornila agentura DPA.

Vlci v Německu žijí v severním pásu od hranic s Polskem a Českou republikou až po hranici s Nizozemskem. Podle aktuálních oficiálních údajů je v Německu 73 vlčích smeček, což je o 13 více než před rokem. Poprvé se jedna smečka objevila také v Bavorsku na jihu Německa.

Organizace na ochranu zvířat a biodiverzity považují ochranu vlků za nedotknutelnou a úvahy o povolení odstřelu těchto psovitých šelem je kontroverzní téma. Klauzule o potřebě najít strategii ohledně regulace vlčí populace se dokonce dostala do koaliční dohody z minulého roku. Jasné dosud není ani to, kdo by měl dostat povolení vlky střílet.

V současnosti mohu němečtí farmáři žádat o kompenzace za zvířata, která padnou za oběť vlkům. Dostávají také dotace na stavění elektrických ohradníků.

V České republice připravuje program péče o vlky Agentura ochrany přírody a krajiny. Program by měl stanovit pravidla a také nastavit postup v případech, kdy se tyto šelmy chovají nestandardně. Vlk ale patří ke kriticky ohroženým druhům, a je proto chráněný. S jeho odstřelem se počítá jen ve výjimečných případech. Stanovení optimálních počtů v Česku není podle ministerstva životního prostředí na pořadu dne, situace je podle úřadu naprosto odlišná od té v Německu. Na českém území odhadem žije asi 50 vlků a škody, které na hospodářských zvířatech způsobují, se pohybují v řádu stovek tisíc korun, uvedlo ministerstvo na dotaz ČTK.

Také v českých zemích byli poslední vlci odstřeleni koncem 19. a začátkem 20. století. Na území ČR se vlci začali vracet v polovině 90. let minulého století, v Beskydech byl například poprvé prokazatelně pozorován v roce 1994. Zvířata pravděpodobně přišla ze Slovenska.

Kromě Beskyd se vlci postupně objevili v Jeseníkách a Rychlebských horách, dále v Lužických horách, v Krkonoších, v okolí Máchova jezera na Českolipsku, na Šluknovsku a Děčínsku, na Broumovsku, ale i na Šumavě a v Krušných horách. Vlci v českých horách pocházejí podle odborníků z Německa a Polska.

Přínosem vlka v krajině je podle ochránců přírody regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Negativní stranou návratu vlků jsou škody, které způsobují především chovatelům hospodářských zvířat, hlavně ovcí. Na člověka vlci podle odborníků neútočí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist