https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-klimaticka-aktivistka-soudni-vitezstvi-nad-firmou-shell-je-symbol
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá klimatická aktivistka: Soudní vítězství nad firmou Shell je symbol

28.5.2021 17:28 | BERLÍN (ČTK)
"Panuje tady představa, že nyní přijde celá vlna žalob, ale ta vlna už se zvedla. Po celém světě je nyní podáno asi 1700 klimatických žalob," řekla Neubauerová.
"Panuje tady představa, že nyní přijde celá vlna žalob, ale ta vlna už se zvedla. Po celém světě je nyní podáno asi 1700 klimatických žalob," řekla Neubauerová.
Foto | Nicholas Jeffway / Unsplash
Soudní vítězství nad britsko-nizozemským ropným koncernem Royal Dutch Shell kvůli emisím je mimořádnou vzpruhou pro ekologické organizace a pro globální ochranu klimatu. V rozhovoru se zahraničními novináři to prohlásila aktivistka Luisa Neubauerová, která v Německu patří k hlavním postavám hnutí Fridays for Future. K nadcházejícím parlamentním volbám v Německu Neubauerová řekla, že budoucí vládní koalice bude vznikat za mimořádně těžkých podmínek, neboť klimatické cíle jsou pevně dané a nelze o nich diskutovat.
 

"Má to neuvěřitelný symbolický přínos," řekla Neubauerová o středečním verdiktu nizozemského soudu, který nařídil koncernu Royal Dutch Shell do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 45 procent ve srovnání s rokem 2019. "Skutečnost, že taková nadnárodní firma takto přímo dostala od soudu nařízeno snížit emise, to je precedentní případ," řekla. A na symbolice rozsudku podle ní nic nemění ani to, že se firma může odvolat. Firma Shell, která čelí stále většímu tlaku investorů, ekologických aktivistů i vlád, aby se postupně vzdala fosilních paliv a přešla na obnovitelné zdroje energie, již záměr odvolat se oznámila.

"Panuje tady představa, že nyní přijde celá vlna žalob, ale ta vlna už se zvedla. Po celém světě je nyní podáno asi 1700 klimatických žalob," řekla Neubauerová. Je přesvědčená, že každý verdikt, který v klimatickém sporu padne ve prospěch ekologů, je usnadněním pro rozhodování soudců jiných instancí, kteří se žalobami zabývají.

O historickém milníku, který Shell znamená, hovořil s magazínem Der Spiegel právník Remo Klinger, který se věnuje ekologickým tématům. "Pracujeme na žalobách proti německým podnikům," řekl. Neubauerová v rozhovoru se zahraničními novináři zmínila jako příklad velkého soudního sporu žalobu na německou energetickou společnost RWE. "Jistý farmář z Peru zažaloval RWE kvůli tomu, že emisemi vyvolané globální oteplování ohrožuje jeho vesnici," vysvětlila. Případ už natolik pokročil, že je ve fázi důkazního řízení. "Do Peru se chystá expertní skupina, aby situaci přímo na místě prověřila," řekla.

O tom, že je RWE za globální oteplování spoluodpovědná, Neubauerová nepochybuje. "RWE se odhadem podílí na globálních emisí dvěma procenty, proto také musí nést dvě procenta škod," řekla. Také RWE čelí od akcionářů tlaku, aby v přechodu na obnovitelné zdroje energie postupovala rychleji, protože stále ještě velmi spoléhá na fosilní paliva. RWE ale v poslední době ohlásila řadu investic, které jí mají pomoci vyrábět do roku 2040 klimaticky neutrální energii. Takový stav nastane, jakmile budou v energetické produkci vyrovnány emise skleníkových plynů s opatřeními na jejich neutralizaci.

Neubauerová je přesvědčená, že v parlamentních volbám, které Německo čekají v září, budou klimatické otázky jedním z klíčových témat. "Podceňuje se, jak těžké může být na podzim vytvořit koalici," řekla. Podle ní budou poprvé v dějinách Spolkové republiky Německo koaliční vyjednávání pod takto mimořádným klimatickým tlakem. "Zatímco v politických záležitostech se hledají kompromisy, v klimatických otázkách to možné nebude. Není možné posunout klimatické cíle do průsečíku, když jedna strana bude hájit 1,5 stupně Celsia a druhá 3,8. Takhle to v klimatu nefunguje," zdůraznila.

Zmíněných 1,5 stupně Celsia je hodnota globálního oteplení oproti předindustriálnímu období, ke které se signatáři pařížské klimatické dohody z roku 2015 chtějí co nejvíce přiblížit. Ekologové varují, že větší růst teploty by měl nedozírné následky pro planetu.

"Hnutí Fridays for Future je nadstranické, podporujeme každou demokratickou stranu s plánem 1,5 stupně," řekla Neubauerová. Uvedla rovněž, že v demokracii je vznik vládních koalicí nevyhnutelný, důležitý je ale cíl 1,5 stupně Celsia. K dosluhující kancléřce Angele Merkelové pak řekla, že její vláda otevřela cestu k ekologické transformaci Německa.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

28.5.2021 20:05
Vidím to takhle do budoucna.Svíčky z parafínu což je ropný produkt,petrolej taky tak budeme za dlouhých zimních večeru svítít loučemi.Má to,ale jedno pozitivum.Demografická křivka.V každé rodině bude zase pět,šest děti jako za první republiky
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2021 10:35 Reaguje na karel krasensky
Člověče nešťstná, vy máte na Marsu středověk??
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

29.5.2021 09:46
"Klimatické cíle jsou pevně dané a nelze o nich diskutovat." A kdo bude chtít diskutovat, dostane přes hubu.
Odpovědět

Jirka Černý

29.5.2021 11:11
Odpovědět

Jirka Černý

29.5.2021 11:18
Němci, co jiného od nich čekat, oni rádi ženou do extrému.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2021 10:39 Reaguje na Jirka Černý
Pro náš zaprděný uhelistán je jakákoliv rozumná aktivita "extrém".
Odpovědět
pa

pavel

29.5.2021 16:54
doufám že ta slípka chodí bosa a s holou zadnicí - jinak žádný člověk nemůže být uhlíkově neutrální tož pojdme zlikvidovat lidskou populaci a planeta bude v chvilku v klidu tedy do prvního výbuchu sopky
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2021 10:38 Reaguje na pavel
Na to skutečně dojde a to velmi rychle, pokud bude lidská civilizace fučet ročně 40 mld. tun CO2 do atmosféry.
Tak dobře, chuj s nějakým člověkem, jenže s ním půjde do pytla i celosvětový ekosystém.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.5.2021 11:48 Reaguje na Pavel Hanzl
O ten se nebojte ... ten se z toho vzpamatuje v klidu a celkem rychle.

Je sice pravda, že v pojetí matky Přírody je to rychle trochu jiné než u nás, ale to je náš problém, ne její:-))).
Odpovědět
KZ

Karotka Z

3.6.2021 07:47
No bude to zajimave sledovat az budou firmy krachovat, lidi budou bez prace, stat prijde o dane a tihle aktiviste o sve dotace. Zadarmo to rozhodne nedelaji. Nekdo to platit musi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist