https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecke-ministerstvo-chce-dat-75-miliard-eur-na-ochranu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německé ministerstvo chce dát 75 miliard eur na ochranu klimatu

16.9.2019 00:15 | BERLÍN (ČTK)
Německé ministerstvo dopravy chce do roku 2030 investovat až 75 miliard eur (1,9 bilionu Kč) do boje proti klimatickým změnám. / Ilustrační foto
Německé ministerstvo dopravy chce do roku 2030 investovat až 75 miliard eur (1,9 bilionu Kč) do boje proti klimatickým změnám. / Ilustrační foto
Německé ministerstvo dopravy chce do roku 2030 investovat až 75 miliard eur (1,9 bilionu Kč) do boje proti klimatickým změnám. Investice do podpory elektromobilů nebo rozvoje železniční dopravy mají vést k tomu, že i oblast dopravy splní klimatické závazky Německa na rok 2030. Zatím k tomu má velmi daleko.
 

Plány ministra dopravy Andrease Scheuera (CSU) počítají podle listu Süddeutsche Zeitung například s tím, že do roku 2030 bude v Německu k dispozici nabíjecí infrastruktura až pro deset milionů elektrických aut. Jejich nákup by chtěl ministr podporovat částkou až 4000 eur (103.000 Kč) v případě, že budou stát méně než 30.000 eur (776.000 Kč). Další miliardy eur mají směřovat do vývoje alternativních pohonných látek, které by se mohly získávat spíš z odpadu než z rostlin jako je řepka.

Pro modernizaci a rozvoj železniční infrastruktury plán počítá s 20 miliardami eur. Investice v této oblasti mají umožnit mimo jiné to, aby v nákladní dopravě mohlo jezdit výrazně více vlaků, které navíc budou o poznání delší než teď. Díky tomu má být možné část nákladní dopravy přesunout ze silnic na železnici.

Rozšiřovat se má také síť příměstských železnic, metra a tramvají, autobusy mají používat modernější pohon. V neposlední řadě plány počítají s výstavbou dalších cyklostezek.

O tom, které ze záměrů ministerstva dopravy se nakonec uskuteční, rozhodne koncem příštího týdne takzvaný klimatický kabinet. Ten má schválit celý soubor opatření.

Spolková republika původně plánovala, že do roku 2020 sníží emise oxidu uhličitého (CO2) ve srovnání s rokem 1990 o 40 procent. Už je ale jasné, že se jí to nepodaří. Emise půjdou dolů zhruba o 32 procent. Vláda velké koalice CDU/CSU a SPD se proto chce soustředit na splnění dalšího cíle, kterým je pokles emisí CO2 do roku 2020 o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. V dopravě se i dnes emise CO2 pohybují prakticky na úrovni roku 1990.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

16.9.2019 08:06
V tom Německu to nemůže dopadnout dobře jako už se několikrát stalo.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.9.2019 09:40 Reaguje na Václav Kain
Souhlas.
Odpovědět
JO

Jan Omasta

22.9.2019 19:29
Tak to by mohli přispět něco na bílé plachty na zakrývání slunečních kolektorů. V létě od června do srpna. Jak by našim lesům na Šumavě bylo pak líp, když by z Německa nepřicházel horký suchý vzduch od kolektorů a místo něj studený vlhký vzduch od moře.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist