https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-by-od-roku-2024-mohlo-mit-zakaz-instalace-novych-kotlu-na-plyn-a-topny-olej
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo by od roku 2024 mohlo mít zákaz instalace nových kotlů na plyn a topný olej

1.3.2023 01:38 | BERLÍN (ČTK)
Starší kotle na plyn a topný olej by měly postupně nahrazovat především tepelná čerpadla, kotle na biomasu a dálková topení.
Starší kotle na plyn a topný olej by měly postupně nahrazovat především tepelná čerpadla, kotle na biomasu a dálková topení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Německu by od příštího roku mohl začít platit zákaz instalace nových kotlů na plyn a topný olej. Počítá s tím alespoň návrh zákona, na němž pracují ministerstvo hospodářství a ministerstvo pro bydlení a výstavbu. Německá vláda chce opatřením podle veřejnoprávní televize ARD přispět ke snížení škodlivých emisí a k ochraně klimatu. Pro řadu obyvatel to může znamenat, že v příštích letech budou muset zmodernizovat své topné systémy.
 

Německá vláda počítá s tím, že od 1. ledna 2024 by každé nově instalované topení mělo být z nejméně 65 procent vyhříváno obnovitelnými zdroji energie. Nový návrh, který ještě může dostát změn, by od stejného data zakázal instalaci kotlů, které fungují výhradně na bázi fosilních paliv, tedy zejména plynu a topného oleje.

Výjimku by po dobu tří let měli lidé, jimž se porouchal již dříve instalovaný kotel tohoto typu. Starší kotle na plyn a topný olej by měly postupně nahrazovat především tepelná čerpadla, kotle na biomasu a dálková topení. Kompletní zákaz používání kotlů na plyn a topný olej má přijít za 30 let.

Plány dvojice ministerstev už ale teď narážejí na odpor. Opoziční konzervativní unie CDU/CSU o nich hovoří jako o typické politice zákazů ze strany Zelených a kritika se ozývá i od koaličních svobodných demokratů (FDP).

Ministr hospodářství za Zelené Robert Habeck počítá s tím, že přechod k ekologičtějším kotlům bude finančně podporovat stát.

Německo se zavázalo k tomu, že se do roku 2045 stane klimaticky neutrální zemí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

1.3.2023 06:41
to se jim to zakazuje, když jim to jiní zaplatí na burze...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.3.2023 08:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2023 09:05
To je divný, německé plynárenství pomalu přechází na vodík a takový zákaz je co? Přechod na elektrokotel ze sítě, která je už dnes přetížená?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.3.2023 13:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy myslím taky přecházíte...

V dobře zatepleném domě můžete topit jen pár hodin denně kdykoliv, když je elektřina levná. Problém je ale pořádně zateplit!
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.3.2023 17:14
Kde chtějí na vytápění sehnat elektřinu? Samozřejmě, pokud nepočítají s tím, že se bude topit hlavně v létě.
Odpovědět
va

vaber

2.3.2023 09:35
tak tepelná čerpadla jsou záchrana,
kolik má takové čerpadlo spotřebu? a kolik se zaplatí za provoz tepelného čerpadla za rok, to se moc nepíše
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

2.3.2023 12:20 Reaguje na vaber
k tomu čerpadlu je možno přece instalovat i fotovoltaku či eoliku aj. ne ? možná že by to nepokrylo celou spotřebu tepelného čerpadla, záleží na výkon ale podstatnou čast určitě ano. můj názor...
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

2.3.2023 12:20 Reaguje na vaber
k tomu čerpadlu je možno přece instalovat i fotovoltaku či eoliku aj. ne ? možná že by to nepokrylo celou spotřebu tepelného čerpadla, záleží na výkon ale podstatnou čast určitě ano. můj názor...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.3.2023 17:22 Reaguje na radim buffalo tobias
Umíte počítat? Tak si spočtěte návratnost tepelného čerpadla+ úpravu tepelné soustavy + fotovoltaiku + případnou změnu střešní krytiny a konstrukce střechy. To vše sečtěte a nebýt dotací, tak tu je návratnost 20 a více let. Nepočítám poruchy, údržbu, výměnu opotřebovaných dílů, revize atd.
Kamarád si to nechal spočítat seriózní firmou a za uspořené peníze si každý rok koupí 20 m3 dřeva a má po starostech.
Kupuje štípaný buk z Polska a za víkendovou brigádu
kamarádů ho má hezky uložené v přístřešku. Je v penzi a
nemíní se zadlužit kvůli vašim nesmyslným nápadům v zimě
a v noci napájet tepelné čerpadlo fotovoltaikou.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

4.3.2023 21:09 Reaguje na Břetislav Machaček
Machacku, v CR je 4.5 mil domácnosti, to je 90 mil kubíků bukového dřeva.....kolik ho v CR vyroste ročně????
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

4.3.2023 18:03
Takže odepíší již instalovanou distribuční soustavu ? Položené potrubí apod. ?
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

11.5.2023 05:38
Zákaz topení olejem bych pochopila, ale proč vadí i plyn, to nechápu. Ať si s ním lidi klidně topí, když za něj chtějí platit. Ono je to sice pohodlné, ale při placení už to tak veselé není. To my topíme dřevem v akumulačních kamnech, která jsme si objednali z https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ a taky kolem topení nemáme tolik práce. Dřeva moc nespálíme, protože se v kamnech dokonale spaluje a vydrží v nich dlouho a hlavně stačí topit jenom chvíli. Pak se uvolňuje teplo, které se v kamnech nahromadilo, takže máme topení úplně bez práce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist