https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-chce-do-roku-2032-vyclenit-pro-vetrne-elektrarny-dve-procenta-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo chce do roku 2032 vyčlenit pro větrné elektrárny dvě procenta země

15.6.2022 16:00 | BERLÍN (ČTK)
Dosavadní tempo výstavby větrných elektráren v Německu je podle kritiků i podle Habecka příliš pomalé. Budování brzdily ekologické spory a také odpor regionů.
Dosavadní tempo výstavby větrných elektráren v Německu je podle kritiků i podle Habecka příliš pomalé. Budování brzdily ekologické spory a také odpor regionů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německo do roku 2032 vyčlení pro výstavbu pevninských větrných elektráren dvě procenta své plochy. Příslušný návrh zákona, o kterém ještě musí rozhodnout parlament, dnes schválila vláda kancléře Olafa Scholze. Ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck na tiskové konferenci řekl, že díky zákonu očekává rychlý rozvoj výstavby obnovitelných zdrojů energie, zároveň ale počítá s odporem některých regionů.
 

"Budování obnovitelných zdrojů energie znamená posilování energetické bezpečnosti Německa," řekl Habeck s odkazem na současnou závislost země na fosilních palivech z Ruska. Nový zákon o výstavbě pevninských větrných elektráren podle něj takovou výstavbu umožní ve velkém.

"Vím, že pro některé regiony může takový požadavek znít troufale," řekl Habeck o dvouprocentní kvótě. "Vím, že to může vyvolat odpor. Chci ujistit, že tyto starosti bereme vážně," řekl.

Dosavadní tempo výstavby větrných elektráren v Německu je podle kritiků i podle Habecka příliš pomalé. Budování brzdily ekologické spory a také odpor regionů. Návrh zákona předpokládá, že do roku 2026 bude pro větrné parky vyčleněno 1,4 procenta země a do roku 2032 pak dvě procenta. "Nyní pevninské větrné elektrárny zabírají 0,8 procenta plochy," řekl Habeck.

Německo loni vybudovalo 484 pevninských větrných elektráren s instalovaným výkonem 1925 megawattů, což je ve srovnání s předchozím rokem nárůst nově instalovaného výkonu o 35 procent. Na moři v loňském roce nevznikly v Německu žádné větrné elektrárny.

Německo chce do roku 2030 získávat až 80 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů a do roku 2035 až 100 procent. Nyní tento podíl činí asi 40 procent.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AN

Aleš Nebáznivý

15.6.2022 20:05
Dělal někdo nějakou analýzu, co takové šílené množství udělá s prouděním a tím pádem změnou lokálního klimatu. Když jsem viděl ty x set metrové kolosy co staví ve vnitrozemí a na jakých betonových základech, tak to ve mě ekologické pocity rozhodně nezanechalo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2022 21:36 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Samozřejmě, studií je něurékom. Většinou zjistili, že se mění vítr v několikanásobně delším pruhu za větřákem, než je jeho výška. Jinak nic. Na klima, vodonosné proudění atd. atd. nic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2022 21:37 Reaguje na Aleš Nebáznivý
A viděl jste hnědouhelný důl a dýmající elektrárnu k tomu? To je echt ekologie.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.6.2022 14:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Temelín jsem viděl celkem z blízka o víkendu a docela pohoda. Ale možná byl rozbitej, bo nedýmal:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.6.2022 07:35 Reaguje na Svatá Prostoto
A kolik těch Temelínů do zimy postavíme, abychom se odstřihli od Ruska?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.6.2022 11:21 Reaguje na Svatá Prostoto
Ci wogo, v Temelíně je ještě uhlák? Já myslel, že je tam jen jedna elektrárna....to jste překvapil....
Odpovědět
ZK

Zan K.

16.6.2022 08:44
Naši staří předkové na to měli jasné pořekadlo. Prodej chleba a kup si núž. A tu se neděje nic jiného, A už roky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.6.2022 08:51 Reaguje na Zan K.
Tohle na nás šije Putin:"Evropa mi prodá provaz, na kterém ji oběsím".
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.6.2022 14:31
"Vím, že pro některé regiony může takový požadavek znít troufale," řekl Habeck o dvouprocentní kvótě. "Vím, že to může vyvolat odpor. Chci ujistit, že tyto starosti bereme vážně," řekl.

... bereme je vážně, ale máte smůlu.

Ein Volk, ein Reich, ein Energiewende.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.6.2022 16:31
Dvě procenta území na větrníky a čtyři na ventilátory, které na ně budou
hnát vzduch, když nebude vítr. To už není legrace zasvinit 2% krajiny těmi
obludami a spoléhat se pouze, že bude foukat a dnes už prakticky bez záloh.
Když Rus zavře plyn, tak ty zálohy pojedou na co? Znovu na hnědé uhlí a
mazut? Tu trochu plynu odjinud budou pálit v elektrárnách a co dojde k nám?
Při poklesu tlaku v plynovodu se plynovod sám automaticky odstavuje a jeho náběh je možný až po jeho natlakování. To jsem zvědav na tu evropskou
solidaritu v zimě, až nebude foukat a všechen plyn spálí sousedé na trase!
Veselé Vánoce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.6.2022 07:38 Reaguje na Břetislav Machaček
Když Rus zavře plyn, tak ty zálohy pojedou v prvím levelu na plyn Americký, Norský, Alžírský nebo Taraligapatanový, ve druhém na zelený vodík.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.6.2022 07:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Ta trocha dělá dnes asi 80% plynu v EU spotřebovaného a do zimy nahradit zvýšení bude asi trochu šichta, ale Evropani nejsou blbí a hlavně mají kačáky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist