https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-chce-do-roku-2035-ziskavat-energii-vyhradne-z-obnovitelnych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo chce do roku 2035 získávat energii výhradně z obnovitelných zdrojů

28.2.2022 13:20 | BERLÍN (ČTK)
Německé větrné parky v Severním a Baltském moři, které teď mají podle poradenské společnosti Deutsche WindGuard výkon 7,8 gigawattu, by do roku 2030 měly rozšířit výkon na 30 gigawattů. V plánu je i zvýšení výkonu solárních elektráren na 200 gigawattů.
Německé větrné parky v Severním a Baltském moři, které teď mají podle poradenské společnosti Deutsche WindGuard výkon 7,8 gigawattu, by do roku 2030 měly rozšířit výkon na 30 gigawattů. V plánu je i zvýšení výkonu solárních elektráren na 200 gigawattů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německo chce do roku 2035 získávat elektřinu takřka výhradně z obnovitelných zdrojů. Podle deníku Süddeutsche Zeitung s tím počítá připravovaná novela zákona o obnovitelné energii, ve které dosud konkrétní datum pro tento cíl nebylo. Úprava nadále počítá s tím, že do roku 2030 bude Německo vyrábět 80 procent energie z obnovitelných zdrojů, nyní tento podíl činí 42 procent.
 

Vláda Olafa Scholze v reakci na ruský útok na Ukrajinu zastává názor, že Německo musí urychlit výstavbu obnovitelných zdrojů, aby se stalo co nejrychleji nezávislé na dodávkách energií z Ruska. Německý ministr hospodářství Robert Habeck dlouhodobě upozorňuje, že slabinou Německa je obecně závislost na fosilních palivech.

"Budování obnovitelných zdrojů energie musíme co nejvíce urychlit," řekl Habeck krátce po ruské invazi. Dodal, že vedle ekologických důvodů jsou pro takový krok i důvody strategické a bezpečnostně politické.

Závazek plného přechodu na obnovitelné zdroje chce Německo nyní přesněji zakotvit novelou, ve které se nyní podle Süddeutsche Zeitung hovoří o době před rokem 2050. K dosažení tohoto cíle se plánuje do roku 2030 výstavba pevninských větrných elektráren o instalovaném výkonu až 110 gigawattů, což je dvojnásobek současného stavu. Ke konci loňského roku mělo Německo pevninské větrné elektrárny o výkonu 56,1 gigawattu.

Německé větrné parky v Severním a Baltském moři, které teď mají podle poradenské společnosti Deutsche WindGuard výkon 7,8 gigawattu, by do roku 2030 měly rozšířit výkon na 30 gigawattů. V plánu je i zvýšení výkonu solárních elektráren na 200 gigawattů.

V přechodu na obnovitelnou energii chce Německo do konce roku 2038 přestat se spalováním uhlí a v letošním roce se chystá odstavit zbývající jaderné elektrárny. Zda Německo reaktory skutečně uzavře, ale není jasné. Habeck totiž v rozhovoru s televizí ARD prohlásil, že prodloužení chodu reaktorů vzhledem k současné situaci nebránil a že kvůli energetické bezpečnosti neexistují žádná tabu.

Téma budoucnosti jaderné energetiky na dnešní vládní tiskové konferenci zajímalo novináře. Vládní mluvčí k tomu uvedl, že Německo zvažuje všechny možnosti.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

28.2.2022 14:20
Jak je vidět,tak ono je to šílenství nepřešlo.Pokud je budeme následovat a s touto vládou bych řekl,že máme silně našlápnuto,tak nás čeká krásná doba.Tato vláda která není schopna řešit energie sice bude odjíta,ale škody které po ní zůstanou budou mnohem horší než dluhy po Babišovi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2022 14:49 Reaguje na Václav Kain
Tahle vláda je tu sice jen pár měsíců, ale má už prakticky hotový tendr na EDU, který má být do podzimu rozhodnutý. Tohle hrabišovi trvalo 8 (slovy OSM!!!) let a nejen že tendr nevypsal, ale vůbec ještě nevěděl, koho do něho pozvat.
Ovšem tendr hotový vypsaný na dostavbu Temelína svižně zrušil.

Pláčete sice velmu hezky, ale na nesprávném hrobě.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.2.2022 15:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Co lžete?
Vypsání tendru na EDU je dlouhodobá záležitost. Nová vláda pouze pokračuje v tom, co započala ta předchozí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2022 15:56 Reaguje na Jaroslav Studnička
Proč pořád urážíte, když víte kulový??
Kolikrát jsem já vám vypisoval, že lžete, když skutečně lžete, urážíte a kdákáte nesmysly?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.2.2022 16:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Nazvat Hanzla lhářem není urážka, ale realita a reagoval jsem na váš příspěvek, který je plný lží.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2022 16:08 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zkuste ty lži nějak specifikovat.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.2.2022 17:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkuste si o tom něco dohledat, než používat vaši lživou dojmologii.

Hmg byl zpracovaný několik let zpátky, tedy za minulé vlády. Dle něho se +- pokračuje a drží se ho i vláda nová. Nová vláda k tomu zatím nějak výrazně nepřispěla.

Problematika oslovení možných dodavatelů vám byla vysvětlena mnohokrát, opět pouze opakujete svoje lži.
Problematika zrušení tendru na ETE vám byla vysvětlena mnohokrát, opět pouze opakujete svoje lži.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2022 18:13 Reaguje na Jaroslav Studnička
Všichni mi pouze zdůvodňují, proč to nejde. Mě vůbec nezajímá, kdo co měl nebo neměl udělat a proč to neudělal.

Já vám píšu:
"Burešova vláda zrušila rozběhnutý tendr na Temelín a nový na Dukovany nevypsala, ani nerozhdla, koho do něho vezme."
Zkuzste mi dořitě napsat, co je na tom za lež, nebo držte kušňu a nese.te mě.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.2.2022 22:09 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Vaše textace: "Tahle vláda je tu sice jen pár měsíců, ale má už prakticky hotový tendr na EDU, který má být do podzimu rozhodnutý."

Vyvrácení lži ad1) Hmg byl zpracovaný několik let zpátky, tedy za minulé vlády. Dle něho se +- pokračuje a drží se ho i vláda nová.
Pro nechápavé Hanzly doplním. Procedura vypsání výběrového řízení a tvorba poptávkové dokumentace je dlouhodobá záležitost. Ta započala dávno za předchozí vlády.

2) Vaše textace: "Tohle hrabišovi trvalo 8 (slovy OSM!!!) let a nejen že tendr nevypsal, ale vůbec ještě nevěděl, koho do něho pozvat."

Vyvrácení lži ad2) hlupák jako vy nemá tušení, co nutně předchází vypsání výběrového řízení na výstavbu jaderného bloku. Něco málo si můžete přečíst zde: https://www.cez.cz/cs/o-cez/vyrobni-zdroje/jaderna-energetika/jaderna-energetika-v-ceske-republice/nove-jaderne-zdroje/nove-dukovany.
Babišova vláda chtěla v první fázi oslovit pragmaticky 5 zájemců. Vývojem vyjednávání na naší politické scéně bylo nakonec dohodnuto, že budou osloveni 3 zájemci. Pro nechápavé Hanzly: vláda věděla koho chce oslovit, ale výstavba JE překlene několik volebních období a tak byla nutná politická shoda.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.2.2022 14:51
Super, takže za 13 hodlají mít vyřešený problém akumulace, a to způsobem, který koncové zákazníky ... jak občany, tak firmy ... nezruinuje. A to jednak bez jádra, jednak za situace, kdy si malují, jak bude min polovina vozového parku e-mobilní.

Buď si nějaké zázračné technologie nechávají pro sebe, nebo jim šibe. A nebo, což mi přijde nejpravděpodobnější, jsou to jen PR kecy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2022 15:58 Reaguje na Svatá Prostoto
Je to dost odvážné, ale na rozdíl od vás, já německým energetikům většinou věřím. Víte proč? Protože tomu skutečně, na rozdíl od vás, ROZUMÍ!!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.2.2022 16:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Já tomu nerozumím, a tak si počkám a uvidím ... ale, obrazně řečeno, pro jistotu raději s pár metráky uhlí ve sklepě:-))).

Jinak nic proti soudruhům energetikům z NDR, ale já měl jako vzor vždy raději spíše tu druhou stranu Atlantiku:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2022 18:15 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy máte vzor pouze v Kremlu, jak denně dokazujete. A soudruzi z NDR jsou dávno v penzi a to, co dělají dnes Němčouři s tím nemá nic společného.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.3.2022 12:38 Reaguje na Pavel Hanzl
To byl konečně argument. Věcný, racionální, neosobní:-). Vy jste fakt tupá lopata.

Ale na druhou stranu jste mne potěšil a zalichotil, bo každý, kdo párkrát dokáže že kecáte, je pro vás rázem ropák a zaprodanec Kremlu, takže to beru jako lichotku:-))).
Odpovědět
JJ

JJ

1.3.2022 11:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Němečtí energetici tomu asi rozumí, problém je, že tomu nerozumí němečtí politici. V oblasti energetiky jen naprostý debil vyhlašuje termíny vypínání kde čeho, přičemž je chce nahradit technologiemi, které ještě neexistují nebo nejsou masově vyzkoušené. Popřípadě spoléhá na technologie, které jsou stabilně nestabilní, jako je většina obnovitelných zdrojů bez akumulace.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.2.2022 15:34
Placená reklama, navíc debilní.

Můžete mít kapacitu 200% OZE na spotřebu , ale k tomu potřebujete naprosto stejný kompenzační výkon po ruce, když nesvítí a nefouká.

A ten vám dodá co, když nebude ruský plyn ???

Anebo se vykašlete na kompenzace a bude každý měsíc solidní blackout a pan Hanzl Němcům hbitě poradí, co s tím.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2022 16:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
To není možné pane Vinklere, to přece není vůbec skožité.
OZE mají určitý výkon a nejsou stabilní. Ale prozradím vám tajemství, budete ale velmi divit: Tohle ví i ti, kteří to vymýšlí a staví, je to pro vás šok, že?

Takže počítají s tím, že je nutno OZE zálohovat a po těch letech zkušeností taky ví jak a kolik. Třeba VE má řádově 20 - 30% účinnosti a v Severním moři nefouká jen pár dní v roce. A nikdy všude naráz . FVE má asi 12% a dost přesně se ví, kdy dává a kdy nedává.

Takže zcela průměrný energetik s kalkulačkou v roce si velmi rychle spočítá, kolik OZE a jak ošetřené na tohle prohlášení musí mít.

Já vím, že je to na vás složité, vy žijete ve světě prohlášení typu výstřel do tmy a zásadně bez důkazů a návazností, ale zkuste pochopit, že někteří lidé to dělají jinak.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.2.2022 16:15 Reaguje na Pavel Hanzl
" ... že je nutno OZE zálohovat a po těch letech zkušeností taky ví jak a kolik."

Akorát bohužel ještě tak úplně neví jak a kolik to bude stát:-))). Jo, a než zase začnete plácat ptákoviny o moudrých německých energeticích, kterým věříte, tak bych si dovolil skromně podotknout, že i vaše modla Drábová ... chudák holka:-) ... jasně říká, že otázka dostatečné akumulace není vyřešená vůbec a v těch plánovaných časových horizontech ani vyřešená nebude.

Ale zkuste si s ní domluvit schůzku a vysvětlit jí to:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2022 18:17 Reaguje na Svatá Prostoto
Kolik to bude stát se ví přesně. Bambilión, ale pí. Drábová říkala: "Tohle zvládne pouze velmi silná ekonomika, ale Německá taková je".
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.3.2022 12:42 Reaguje na Pavel Hanzl
"Musíme si říct na rovinu, že nemáme rychlé a hlavně účinné řešení, to určitě ne."

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-valka-na-ukrajine-bori-energeticka-tabu-nemci-zrejme-omilostni-jadro-191099

Tolik Drábová:-).
BTW ... a vy se hodláte stěhovat do Říše? V opačném případě bych si spíš dělal starost, nakolik je silná ta naše ekonomika (a min půlky Evropy s náma).
Odpovědět
JJ

JJ

1.3.2022 12:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, a "těch pár dní v roce a nikdy ne naráz" dní bude Německo bez elektřiny? Ne nakoupí ji od nás a z Polska. Klidně ať si tam experimentují,ale bez nás.
I naprostému debilovi totiž musí být jasné, že kdyby se mělo spoléhat na "ne naráz", muselo by být na místě, kde zrovna fouká, instalováno 100% výkonu. A až bude foukat jinde, tak zase tam..V této chvíli jede vítr na 9% nainstalované kapacity, proboha proč, jak je to možné? A jak je možné, že v poledne za tohoto slunečného dne v Německu vyrábí víc elektřiny z uhlí než z FVE? Co kdyby Hanzl chvilku sledoval reálný mix výroby elektřiny v Německu třeba na https://app.electricitymap.org/zone/DE a přestal se ztrapňovat?
Odpovědět
LB

Lukas B.

28.2.2022 17:19
tohle je jen pěna dní pro uchlácholení zelenorudého německého voliče. já bych se spíš bál, aby se tam nevylíhl nějaký realistický Ribbentop který se s Rusákama dohodne (bez plynu, a to ruského plynu, má Německo velký problém)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2022 18:20 Reaguje na Lukas B.
Já doufám, že Němčouři ví velmi dobře, co jsou Rusi zač a žádný Ribbentrop nemá šanci.
Jenže není všem dní konec, ideální by bylo, kdyby si mužici Puťku ugriovali sami, jak Taloši Mussoliniho nebo Libyjci Kaďoura a Iráčani Husajna.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.2.2022 18:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Vás je prostě pro Českou republiku škoda, i ten Brusel by pro váš rozlet byl hodně malý.
Co slovo to perla, laik se diví, odborník žasne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2022 20:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zato vy máte omezený repertoir pouze na tu kritiku EU.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.2.2022 20:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, pokud jde o energetiku ve vazbě na gryndýl , tak ano. Teď se ukazuje, že šlo o oprávněnou kritiku. Nevím jak jste hlasoval v referendu o vstupu ČR do EU vy , já tehdy byl pro.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2022 21:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
O jakou proboha "oprávněnou" kritiku?? Vždycky jste vytahoval marginality, ptákoviny z konspiračních webů, tj.vylhanosti a dostalo vás i 26 pohlaví, které si vymyslel nějaký satirický časák v Itálii.
Grýndýl jste nečetl a vůbec netušíte, co v něm je, ale víte jistě, že to vymyslela ta nenáviděná EU.

To, že jste v referendu hlasoval pro, jasně dokazuje, jak se necháte lehce zblbnout ruskou propagandou.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.3.2022 05:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Nedělal jste náhodou kádrováka ?
Nejenže vám žádný problém není cizí , ale ještě všechno perfektně víte o druhých.

Rozsah vašeho blábolení je bez hranic , doslova potroublý Pepek Vyskoč.

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.3.2022 12:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Stačí si chvíli ty příspěvky číst a je rázem jasné, že v hloubi duše je Hanzl bolševik, před kterým by Pavka Korčagin zbledl závistí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.2.2022 21:28
"BIS – jak vyplývá ze zprávy – jasně říká, že hlavní hrozbou je Rusko a jeho tajné služby. A nezakrývá, že Rusové umí všechna ostatní rizika, která tu jsou, využít ve svůj prospěch. Nedůvěru v Evropskou unii, NATO, antiislamismus, fake news, korupci i organizovaný zločin. Analýzu hrozeb ze strany BIS je třeba brát vážně – bez náznaků o nich mluví oficiální instituce státu, která má sledování rizik v popisu práce. Už tedy nejde o zákulisní spekulace, ale o fakty podepřené a veřejně publikované zjištění".
https://www.respekt.cz/politika/bis-otevrene-varuje-pred-promorenosti-ceska-ruskymi-spiony?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=Feed%3A+respekt-clanky+%28T%C3%BDden%C3%ADk+Respekt+%E2%80%A2+V%C5%A1echny+%C4%8Dl%C3%A1nky%29
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.3.2022 04:56 Reaguje na Pavel Hanzl
V dobách minulých jste byl určeně výborný agitátor té jediné a správné politiky KSČ - takový Dušan Jasánek z Černých baronů.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

28.2.2022 22:01
Tady je jakákoliv diskuse zbytečná, pokud tu budou trotli psát, o cizích státech, co mají a nemají dělat se svými penězi a jak budou řešit svoji ekonomikou budoucí energie. Je to absurdní a bolševické.
Odpovědět
JM

Joska Malý

1.3.2022 09:59
Já bych tedy prosil o odstrizeni Německa od naší sítě, idealně ostrovni provoz, a od Lipské burzy. Ať si vyzkoušejí (bis zum bittere ende), že ani tisiciletá zelená říše nemá šanci. Nevěřím, že to nemůže platit někdo třetí, aby se Evropa zhroutila. Já vím, dle Occamovi břitvy by stačila prostá lidská blbost, ale toto...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist