https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-je-energeticky-na-zimu-pripraveno-rekl-kancler-scholz-poslancum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo je energeticky na zimu připraveno, řekl kancléř Scholz poslancům

24.11.2022 01:27 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Energetická bezpečnost Německa je pro nadcházející zimu zajištěná. V projevu ve Spolkovém sněmu to prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Zároveň zdůraznil, že budoucnost je v obnovitelných zdrojích, což stabilizuje ceny energií. Všeobecnou rozpravu využil předák opoziční konzervativní unie CDU/CSU Friedrich Merz ke kritice vládní politiky. Kancléřovi vytknul mimo jiné nedostatečné investice do armády, což Scholz odmítl. Zmínil přitom své prohlášení z Prahy, kde navrhl vytvořit evropský systém protivzdušné obrany.
 

"Energie pro nastupující zimu jsou zajištěny. A je to i díky občanům, kterým děkuji za jejich šetrnost a jednotu," řekl Scholz. Podle Scholze nynější vláda jeho sociální demokracie (SPD) a koaličních Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) musí napravit chyby předchozí vlády konzervativců. "Kvůli konzervativcům bylo ještě před rokem Německo z 50 procent energeticky závislé na Rusku," řekl kancléř. SPD byla přitom součástí vlády po tři ze čtyř funkčních období někdejší konzervativní kancléřky Angely Merkelové.

Scholz vytknul konzervativcům, že když loni v prosinci převzal vládu, mělo Německo prázdné zásobníky plynu, které se ale před nynější zimou podařilo zcela naplnit.

Kancléř zopakoval své dřívější prohlášení, že vláda během nynější krize nenechá nikoho samotného. "Proto domácnostem zaplatíme prosincové zálohy za plyn a dálkové teplo," řekl. "A ne od března, ale již od ledna zastropujeme ceny plynu a tepla," uvedl. Poznamenal, že i přes stanovená maxima budou energie pro obyvatele dražší než v minulosti. "Stále ale lidé zaplatí méně, než by dodavatelé požadovali," řekl.

Budoucnost podle kancléře patří obnovitelným zdrojům energie. "Nadále platí, že do roku 2030 chceme získávat 80 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů," dodal.

Scholz před poslanci hájil stabilizační fond o objemu 200 miliard eur (4,9 bilionu Kč), ze kterého vláda bude regulaci cen energií a podpůrné krizové programy pro podniky financovat. "Je správné a důležité právě nyní takto velkou sumu uvolnit, abychom krizi přečkali beze ztrát statisíců pracovních míst," prohlásil.

Před Scholzovým projevem v rámci všeobecné rozpravy před pátečním schvalováním státního rozpočtu pro rok 2023 promluvil k poslancům Merz. Ten v projevu ostře kritizoval vládu a také Scholze, který podle něj nedostatečně investuje do armády. Scholz podle Merze porušil slovo, když v rozpočtu nenašel slíbená dvě procenta hrubého domácího produktu pro zbrojení.

"Byli to ministři obrany unie CDU/CSU, kdo dlouhá léta zanedbávali armádu," odpověděl Scholz.

Poukázal na to, že Německo v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu zřídilo zvláštní zbrojní fond o objemu 100 miliard eur (2,4 bilionu Kč). "Tento fond ale neznamená, že budeme zbrkle nakupovat," řekl Scholz.

Podle Scholze konzervativci během vlády zanedbávali i geopolitický růst Evropy, na kterém chce nyní Berlín s Francií spolupracovat. Scholz rovněž připomenul svůj srpnový projev v Praze, kde hovořil o společné evropské protiraketové obraně. Zájem o ni má dalších 14 zemí včetně České republiky.

Scholz řekl, že nynější koalice musí napravovat i další nedostatky po předchozí vládě konzervativců, mimo jiné v nedostatečné digitalizaci, pomalé výstavbě bytů či v hromadné dopravě. "Jsme vláda činů, která tuto zemi vede kupředu," prohlásil kancléř. Dodal, že nepochybuje, že z nynější krize Německo vyjde posílené.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

24.11.2022 08:39
Beru všechno, kromě těch 200 mld. na stabilizaci německého průmyslu, to je podraz na celou EU. Doufám, že jim to zarazí. Pokud ne, nastává problém. Osolit Němčoury nějak jinak je začátek konfliktu, na který čeká ta kremelská zrůda, jak na Boží Požehnání, to si dovolit nemůžeme.
Že by v Německu zvítězil nablblý trumpismus s heslem "Germany first"??
Jak se s tím ohání i dezolát Vrábel a konfident Okamůra?
Odpovědět
Anyr

Anyr

24.11.2022 11:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Pavle, obvykle s tebou souhlasím, víceméně, plně, ale sobectví je silnou složkou lidské povahy, s tím, že čím nižší míra vzdělání a kultivace jedince, tím více se dere do popředí.
Tedy, je zcela přirozené, zvláště na tak historicky zakomplexovaném kontinentu jako je Evropa, že v dobách krize v člověku začne cukat, a má vzrůstají tendence bránit "to svoje". Do jaké míry je to špatně v současné době, to nedokáži dobře posoudit, ale subjektivně bych řekl, že by to bylo vítězství Ruska. Jak naznačuješ i ty.
Ano, i já jsem ryze proevropský, protože jedině celek má sílu současnému světu odolat, a snad ho i zlepšit, ale na stranu druhou, jsem realista.
Vždyť se podívej na ČR: tady soupeří kraje, okresy, města, vesnice, sousedé, rodiny, a v rodinách, tam je to často ryzí boj o přežití jednotlivce. A jako záminka pro boj slouží vždy jediná věc: věci nejsou podle nás/mě, a tedy jsou špatně a musí se s tím něco udělat.
A jak změnit přirozenost (nejen) malých lidí? Na to ještě nikdo nepřišel. A že Olaf je mnohem menší, než se na začátku zdál, to je fakt.

Věřme v porážku Ruska, v odolání Číně, a v budoucnost, kde nebudou velké konflikty, byť demokracie nebude, ještě dlouho, na světě většinovým systémem. A pro tu víru pracujme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.11.2022 14:02 Reaguje na Anyr
Sobectví je složkou lidské povahy, ale rozumové jednání taky, naše civilizace je založena na spolupráci a ne na konfrontaci.
"Chceš li být bohatý, musíš obchodovat, chceš li být chudý, musíš válčit".
Většina lidí chápe, že Rusku se můžeme ubránit jenom jako maximálně jednotná Evropa, proto se nás snaží Putin rozeštvat.
Jak?
Podporuje ve všech státech národovce, kteří logicky staví svůj národ na pozici "xy first" a tím vytváří konflikty s ostatními. Salvini, Le Penová, Kotleba, Okamůra, Orbán, atd. atd.
Dalším trikem je znevěrohodnění celé EU. Vyzobáváním pouze negativ skutečných i domělých se vytváří názor naopak. Stokrát denně uveřejněné, co kdo v Evropě i USA zdupal (i naprosté marginality) vedou k názoru, že je vše spatně.
Vzniká názor, že demokracie je jen podvod na lidi, demokratičtí politici jsou gauneři a korupčníci, demokratická média stále lžou.

Když k tomu přidáte zlehčování a marginalizace té příšerné války na Ukrajině a vůbec terorismus Ruska, vyjde vám Vrábel, Okamůra a velká část diskutujících na tomhle webu - v umírnější formě, uznávám. Kteří Rusko jako fatálního nepřítele na úrovni Hitlera prostě nevidí. To je jeho cíl.
Staré přísloví říká, že ďábel vítězil nejvíce tehdy, když se mu podařilo nakecat lidem, že neexistuje.
A tohle je dnešní Rusko jak vyšitý.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.11.2022 20:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak lze ale bojovat proti samolibým narcisům v bruselské slonovinové věži?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 07:59 Reaguje na Jiří Svoboda
Nijak. Nic takového není a i kdyby bylo, tak nám je to naprosto egál. My se musíme starat především o to, aby nám Putin nerozvrátil celý stát, což skutečně hrozí.
Putin nás porazit nemůže, ale můžeme se porazit sami.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

24.11.2022 22:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle copak tady nikdo zpochybňuje, že spolupráce a není cestou jak z průserů ven. Tady ale hodně lidem vadí, že kážu-li světu o nějakých svých hodnotách a mám ústa plná demokracie. Tak se taky podle toho chovám. To se však dlouhá léta nedělo a stálo to život statisíců možná i miliónů lidí. Vy tohle nevidíte. Putin je bezesporu válečný zločinec, ale stehně tak, jako třeba Bush a spol. a další.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 08:10 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Tady by se bylo potřeba podívat blíže, co vlastně USA od 2. sv.války dělá. Jako jediná za demokratický svět byla schopny se postavit se zbraní v ruce expanzi komunismu. To byly ty nechutné války v Koreji a hlavně ve Vietnamu, kde si Amíci silně ušpinili ruce. Jenže tam se rozhodlo, že armáda nesmí útočit na civilisty, což se velmi přísně dodržuje.
USA si ale vysloužily pozici světového policajta a jsou tlačeni (především OSN) do boje proti světovým gaunerům.
Podívejte se, kde zasahovali a hlavně proč!!
Kuvajt, Somálsko, Libye, Jugoslávie, Irák, Afganistán, ISIL.
Každá ta válka má svůj příběh, ale princip je stejný. Gauner napadne souseda (nebo vlastní lidi) všichni bečí a lomí rukama a pak tam pošlou Amíka a ten ho srovná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.11.2022 14:06 Reaguje na Anyr
Rozeštvat, rozhádat, znevěrohodnit všechny autority, rozdrbat společnost a poštvat každého proti každému. Tím se zlomí vůle společnosti bojovat proti společnému nepříteli.
A to je Putinův cíl, pak nás začne válcovat jak Ukrajinu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.11.2022 12:05 Reaguje na Pavel Hanzl
A čím by to válcování jako ten Putin měl dělat? Sledujete vy vůbec co se na té frontě děje?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 17:33 Reaguje na Svatá Prostoto
Sleduji. Denně desítky raket na města a infrastrukturní cíle, polovina Ukrajiny bez elektřiny, plynu i vody.
Dovedets i to představit u nás?
A víte, jak daleko dostřelí kinžál??
Pokud by Ukrajina padla, pojede už Evropu jak nůž máslem, protože mu to jeho dezoláti připravili, rozeštvaná společnost se není schopna bránit.
Nebo si myslíte. že by ti vohnouti z Václaváku šli bojovat proti cha cha Putinoví, kterého stále velebí?? A vy? Ani omylem!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.11.2022 15:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Cywe, vy máte v makovici úplně vybráno ... ruský postup, který ale už od března nebyl nic moc, pokud vůbec byl, se dávno zastavil a už od konce léta Rusové ztrácejí i to, co zejména na jaře získali.

Jo, a jeden kinžál jaro fakt nedělá. A ty útoky na infrastrukturu v zázemí jsou právě důkazem zoufalství, kdy se snaží Ukrajince přimět k tomu, aby byli ochotni k jednání za podmínek, které by nevypadaly jako úplná prohra.

Vy jste neskutečný mamlas a posera.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.11.2022 12:14
Za ty kecy by Scholz zasloužil fakt nakopat. Jak se v článku velmi správně píše ... "SPD byla přitom součástí vlády po tři ze čtyř funkčních období někdejší konzervativní kancléřky Angely Merkelové."

A Schröder byl asi z jaké strany ... a jaká byla jeho úloha v téhle taškařici všichni víme.

A co se dozbrojení Bundeswehru, který je totál v rozkladu týče, tak tohle je taky kouzelné ... "Poukázal na to, že Německo v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu zřídilo zvláštní zbrojní fond o objemu 100 miliard eur (2,4 bilionu Kč). "Tento fond ale neznamená, že budeme zbrkle nakupovat," řekl Scholz."

No jasně, na Ukrajině je už přes půl roku válka, poslat tam nic vlastně nemůžou, bo to reálně ani nemají, ale nakupovat je potřeba obezřetně a hlavně to neuspěchat.

Cywe, mi snad jebne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 17:37 Reaguje na Svatá Prostoto
Muheheheh vy jste oběť vlastní koblihy, to se hnad tak nevidí. Němčouři poslalin na Ukrajinu vybavení a zbraně za neskutečné stamilióny, a vy tu mektáte jak dycky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.11.2022 15:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Už jsem vám poslal několik odkazů, jak velkou pomoc posílá EU, i konkrétně Německo, a jak velkou USA.

A vy furt melete kraviny.

Jo, stamilióny, to je fakt bomba! Vy si koukám tu válku představujte asi jako nějaké povstání v Horní Voltě, co?

Takže pro notorického blba Hanzla ... vojenská pomoc Ukrajině do konce srpna ... USA 25 giga euro, Británie 4 giga, Polsko 1,8 ... NĚMECKO 1,2 !!! ČR s Polskem poskytly Ukrajině DVAKRÁT více, než celá vaše Německo!!!

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/pomoc-ukrajine-infografika/r~b13219b85b8211eda3c0ac1f6b220ee8/
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist