https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-kvuli-klimatu-zdrazi-letenky-a-zlevni-listky-na-vlak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo kvůli klimatu zdraží letenky a zlevní lístky na vlak

18.10.2019 00:15 (ČTK)
Německá vláda ve středu schválila kroky, které tvoří důležitou část jejího programu ochrany klimatu. Má se zvýšit například zdanění letenek, jízdenky na vlak mají naopak zlevnit. / Ilustrační foto
Německá vláda ve středu schválila kroky, které tvoří důležitou část jejího programu ochrany klimatu. Má se zvýšit například zdanění letenek, jízdenky na vlak mají naopak zlevnit. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Německá vláda ve středu schválila kroky, které tvoří důležitou část jejího programu ochrany klimatu. Má se zvýšit například zdanění letenek, jízdenky na vlak mají naopak zlevnit, informovala agentura DPA o opatřeních, která by ještě do Vánoc měl potvrdit parlament. Svým balíčkem opatření na ochranu klimatu, schváleným už před týdnem, chce spolková vláda docílit splnění ambiciózních klimatických cílů, které si předsevzala k roku 2030.
 

Německá vláda usiluje mimo jiné o to, aby více lidí jezdilo vlakem místo automobilem. Daň z přidané hodnoty na jízdenky na dálkové vlakové spoje má proto klesnout ze současných 19 procent na sedm procent.

Více zdaněny naopak mají být od 1. dubna 2020 letenky. Například daň na letenku do evropských destinací má vzrůst o 5,65 eura (zhruba 145 korun) na 13 eur, pokud spoj startuje z německého letiště. U letů do 6000 kilometrů má zdanění vzrůst o zhruba deset eur na 33 eur. Ještě delší lety budou zatíženy daní ve výši téměř 60 eur, což je o téměř 18 eur více než dosud.

Kromě toho ve středu kabinet schválil zásadní body k plánovanému zpoplatnění skleníkového plynu CO2 prostřednictvím systému národních emisních povolenek. Paliva z ropy, zemního plynu a později i z uhlí mají podražit, například benzin podle agentury DPA o zhruba tři centy na litr.

Lidé, kteří ve svém domě provedou izolaci zdí nebo střechy a vymění okna, dveře nebo topení, mají být po tři roky daňově zvýhodněni. Tato a další opatření by měl už příští týden začít projednávat Spolkový sněm.

Německá vláda chce sérií opatření k ochraně klimatu a snížení emisí oxidu uhličitého (CO2) dosáhnout splnění svého klimatického cíle pro rok 2030. Tím je snížení emisí skleníkových plynů o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Odborníci i aktivisté považují takzvaný klimatický balíček za nedostatečný.

Už nyní je totiž jasné, že Německo nesplní ani své emisní cíle pro rok 2020. Berlín původně plánoval, že do příštího roku emise skleníkových plynů ve srovnání s rokem 1990 sníží o 40 procent. Do konce loňského roku ale klesly jen o 30,6 procenta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

18.10.2019 07:59
Zdražování pohonných hmot a elektřiny se bude provádět vychytrale aby se občané nanamíchli.Tady by se zelení s takovými stupiditami nechytli.Němci jsou velice poslušní a co jim nakuká jejich Mutti,tak to je svaté.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.10.2019 09:23 Reaguje na Václav Kain
Narovnání reality něco stojí.... žilo se už moc dlouho na dluh této planety i všech na ní a teď je prostě potřeba vše dělat udržitelně... a ono se to dít bude... takový jako vy to nezastaví....
Odpovědět
ig

18.10.2019 20:44 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Oni si lidé najdou kompenzační mechanismy :-) Proti ekonomice nelze dlouhodobě na široké frontě bojovat. Nakonec se nic nezmění. Železniční doprava je z principu drahá a nepraktická - kdyby nebyla, nikdo by se neobtěžoval vynalézat automobil ani letadlo :-) A dřív nebo později se to projeví, stejně jako se nakonec projevilo, že plánované hospodářství je méně efektivní než to "teoreticky horší" neplánované :-)
Odpovědět
dm

david matoušek

19.10.2019 11:09 Reaguje na
Jenom malá poznámka. Automobil i letadlo bylo jistě vynalezeno z jiných důvodů, než zrovna drahosti a nepraktičnosti železniční dopravy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.10.2019 17:10 Reaguje na david matoušek
Možná byly vynalezeny z jiných důvodů, ale rozšířily se právě z důvodů uvedených (na rozdíl od jiných vynálezů, po nichž dnes ani pes neštěkne).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist