https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-ma-zasobniky-plynu-naplnene-na-100-procent-oznamil-sitovy-regulator
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo má zásobníky plynu naplněné na 100 procent, oznámil síťový regulátor

16.11.2022 00:50 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německo má zásobníky zemního plynu naplněné na 100 procent, oznámil síťový regulátor Bundesnetzagentur. Německo ale podle něj plyn pro nadcházející zimu i nadále ukládá. To je možné díky tomu, že provozní kapacita zásobníků je ve skutečnosti nižší než skutečný objem. Některá úložiště jsou už teď zaplněna z více než 100 procent, naopak největší zásobník v dolnosaském Rehdenu je podle Bundesnetzagentur aktuálně plný z 94,75 procenta.
 

"Celkové naplnění zásobníků v Německu je na 100 procentech," oznámil Spolkový úřad pro sítě, tedy Bundesnetzagentur. "(Plyn) nadále ukládáme," uvedl. Poznamenal také, že pracovní objem plynu udává zajištěnou kapacitu zásobníků, která bývá nižší než technické možnosti zařízení. "Proto může skladování pokračovat, i když je stav na 100 procentech," dodal regulátor.

Situace Německa z hlediska zásobování plynem je podle Bundesnetzagentur nadále napjatá. "Nelze vyloučit další zhoršení. Dodávky plynu v Německu jsou však v tuto chvíli stabilní a bezpečnost zásobování je nyní zajištěna," uvedl regulátor.

Německo si zákonem stanovilo, že musí mít zásobníky na zimu k 1. listopadu naplněné z 95 procent. Tento cíl splnilo už v polovině října, spolkový kancléř Olaf Scholz proto opakovaně prohlašuje, že Německo je na zimu dobře připraveno. Ministr hospodářství Robert Habeck ale upozorňuje, že plné zásobníky neznamenají, že Německo má zimu zajištěnou. Podle Habecka je potřeba plynem nadále šetřit, aby Německo zimu bezpečně přestálo.

Zásobníky má prakticky zcela naplněné také Česká republika. Ministr průmyslu Jozef Síkela minulý týden oznámil, že stav naplnění českých úložišť je na 99 procentech. Země ale musí šetřit plynem podobně jako Německo. Zatímco Německo by rádo snížilo spotřebu o 20 procent, Síkela hovoří v případě Česka o úspoře kolem 15 procent.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

16.11.2022 08:09
Tak nevím. v minulém článku Síkela měl tvrdit, že letošní pokles spotřeby plynu je asi 28%. Když vezmete několik článků se stejným tématem, vždycky a tam bude něco jiného a to někdy dost výrazně. A na to mě pořád dupe Novák.
Ale s plnými zásobníky a rozběhem nového terminálu v Německu s kapacitou 10 mld. kubíků by měla jít cena plynu výrazně dolů.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2022 12:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Mícháte hrušky a jabka.

15 % je plánované snížení spotřeby. Primárně půjde o pokles za topnou sezónu, ale tam to vždy bude z velké míry ovlivněno počasím v této topné sezóně.

Ta ostatní čísla jsou na základě údajů o spotřebě za minulá období. Třeba ... "Domácnosti i firmy totiž s plynem šetří. Letos ho zatím spotřebovaly o 19 procent méně než před rokem."

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3543273-spotreba-plynu-klesla-v-cesku-o-petinu-diky-tomu-jsou-zasobniky-pred-zimou-temer-plne

"Spotřeba plynu v Česku letos v říjnu ve srovnání s průměrem z posledních tří let klesla o 27,8 procenta.

Vedle omezení spotřeby v domácnostech a podnicích připomněl také roli počasí. Letošní říjen totiž byl podle něj s průměrem 10,8 stupně Celsia o 1,8 stupně teplejší, než činil průměr v posledních třech letech."

https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/spotreba-plynu-v-rijnu-klesla-oproti-triletemu-prumeru-o-temer-28

Takže doufám, že teď už víte. Není zač.

Zásobníky třeba Němce až tak nevytrhnou ... https://oenergetice.cz/nemecko/analytici-plne-zasobniky-plynu-v-nemecku-energetickou-krizi-nevyresi

a terminály se na ceně pro koncové zákazníky neprojeví vůbec. Proč už jsem vám vysvětloval, najděte si to.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 16:56 Reaguje na Svatá Prostoto
"Zatímco Německo by rádo snížilo spotřebu o 20 procent, Síkela hovoří v případě Česka o úspoře kolem 15 procent."
"Spotřeba plynu v Česku letos v říjnu ve srovnání s průměrem z posledních tří let klesla o 27,8 procenta."
No nic, Síkela se drží u zdi třeba už máme fóra.

Plně zásobníky krizi nevyřeší, ale já píšu:"Ale s plnými zásobníky a rozběhem nového terminálu v Německu..." ten terminál je klíčový, i ten druhý v Lublinu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist