https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-navrhuje-zalozeni-klimatickeho-klubu-spriznenych-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo navrhuje založení klimatického klubu spřízněných zemí

2.6.2021 09:47 | BERLÍN (ČTK)
Evropská komise přijde v červenci s obřím balíkem návrhů, jak cíle stanovené summitem reálně splnit a jak při tom uchránit investice do zelené ekonomiky před konkurencí z jiných světových států, kde platí méně přísná opatření na ochranu klimatu.
Evropská komise přijde v červenci s obřím balíkem návrhů, jak cíle stanovené summitem reálně splnit a jak při tom uchránit investice do zelené ekonomiky před konkurencí z jiných světových států, kde platí méně přísná opatření na ochranu klimatu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | BMJ / Shutterstock
Německo chce po Evropské unii, aby vytvořila "klimatický klub" s dalšími spřízněnými zeměmi jako USA, Japonskem nebo Čínou. Jeho účelem by bylo předejít případným obchodním třenicím vyvolaným budoucími opatřeními souvisejícími s bojem proti změnám klimatu, například navrhovaným uhlíkovým clem. Dnes to podle agentury Reuters řekl německý ministr financí Olaf Scholz.
 

EU by se měla snažit domluvit s ostatními zeměmi na společných pravidlech a standardech ohledně snižování skleníkových plynů, řekl Scholz po jednání s portugalským premiérem Antóniem Costou, jehož země nyní drží rotující předsednictví Rady EU. Opatření na ochranu klimatu by totiž podle německého ministra mohla poznamenat konkurenceschopnost německých a evropských firem, zejména z energeticky náročných sektorů.

"Je proto moudré nediskutovat jen o tom, jak to může provést Evropská unie, ale jak bychom se mohli vyhnout následným nepříjemnostem při soupeření na světovém trhu," řekl Schulz. EU by podle něj měla oslovit například USA, Kanadu, Británii, Japonsko a Čínu a zkusit se s nimi dohodnout na určitých koordinovaných krocích a společných principech.

"A abychom tak učinili, bylo by dobré si pohovořit o vytvoření takového klubu, v němž by byli lidé odhodlaní dělat stejné věci a nesoupeřit spolu, ale společně bojovat za lepší vývoj světového klimatu," poznamenal Schulz.

Evropská komise přijde v červenci s obřím balíkem návrhů, jak cíle stanovené summitem reálně splnit a jak při tom uchránit investice do zelené ekonomiky před konkurencí z jiných světových států, kde platí méně přísná opatření na ochranu klimatu.

EU již dříve uvedla, že se třetí státy vyhnou například navrhovanému uhlíkovému clu v případě, že jejich vlastní klimatické ambice budou odpovídat těm, které si stanovil evropský blok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

2.6.2021 14:08
to se jim to zakládá, když jim to druzí zaplatí...až budeme mít peníze jako v Německu, to se to bude taky pindat
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.6.2021 11:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A proč nemáme?
Protože Němci od války budovali kapitalismus a zbohatli, zatímco my budovali komunismus a zbankrotovali jsme.

Tenhle svět není stavěn pro hlupáky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.6.2021 15:50
"Opatření na ochranu klimatu by totiž podle německého ministra mohla poznamenat konkurenceschopnost německých a evropských firem, zejména z energeticky náročných sektorů."

Tak to jo, vůbec nepochybuji, že tohle leží Číně, ale třeba i těm USA na srdci jak máloco jiného.

A pokud je totalitní Čína spřátelenou zemí dnešního Německa, tak se Áda v pekle bezpochyby chechtá jako nikdy.
Jinak já se tedy s bolševikama z Asie fakt přátelit nechcu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.6.2021 11:07 Reaguje na Svatá Prostoto
Klimatická tragédie začíná drtit celou Zeměkouli, jen hloupí Rusi mají pocit, že jsou na Severu a nic jim nehrozí.

Jsme prostě všichni na jedné lodi a není možno vystoupit, veškeré rozpory a politické šarvátky jsou už jen žabomyší války a CELÉ lidstvo musí táhnout za jeden provaz a hlavně stejným směrem.

První to pochopila Evropa a další země se přidávají, je to závod s časem.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.6.2021 12:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Čína už začala ... tolik uhelných elektráren jako ona loni nedal do provozu nikdo:-))).

Jako, možná že za jeden provaz táhnou, ale o směru bych si dovolil pochybovat:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.6.2021 13:06 Reaguje na Svatá Prostoto
Od totalitních despocií můžeme těžko očekávat, že se budou chovat rozumně.
Ovšem i Čína nejvíce investuje do OZE a kdyby to nedělala, otevřela by těch uhláků násobně více.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.6.2021 19:28
Zatim se probudil Scholz. Ze 3 kandidátů na něm. kancléře je on ten nejrozumnější. Je ale mozne, že se timhle jemně diplomaticky vyslovenym realismem odepsal. Řekl celkem to, co i zde je některým jasné, a zatím to nesmí říct ČEZ, politici, analytici: nemusí být zdroje.
Odpovědět
ms

2.6.2021 22:41
Němci zase vytvářejí spojenecké osy, reminiscence na válečné aliance napadnou každého. Ale už ve formulaci příkladu "zelené" aliance s Čínou je vidět cynický oportunismus a pokrytectví německých politiků, kteří kdysi dychtili po novém Lebensraumu, dnes po miliardovém čínském trhu, odkud importované zisky velmi podporují stabilitu německé ekonomiky. Čína je všechno jiné jen ne zelená. Loni Čína zprovoznila v uhlí nové elektrárny s výkonem 30 GWe, v další pětiletce to bude 247 GWe! To je více, než má celá energetika Německa dohromady a více, než mají uhelné elektrárny USA. Proč se nad rostoucím proudem milionů tun CO2 z Číny do celého světa zavírají obě oči hlavně v Německu? Protože nikdo jiný už není schopen pro Západ vyrobit fotovoltaické panely, větrné elektrárny i baterie elektroaut jako Čína. A bez nich německá ideologie zeleného šílenství nemá technický obsah. Samozřejmě by bylo normálně nutné na Čínu a dovozy z ní uvalit uhlíkové clo, je to exemplární příklad. Ale to by bylo potrestání sebe sama. Zatímco Bidenova administrativa u vědomí budoucí velmocenské konfrontace USA s Čínou už analyzuje rizika závislosti USA na čínských technologiích a zdrojích, Němci sázejí jak na diktátorskou Čínu, tak na putinovské Rusko a jeho zemní plyn. Němci tak ve skutečnosti připravují ekonomické (nejen) podvolení Evropy oběma totalitním mocnostem. Protože kdo ovládá energetické zdroje, ovládá vše. Němci vždy milovali ideologie, hlavně ty o nadřazenosti. Boj o klima je teď ideologie nadřazená všem problémům lidstva. A Němci jsou novými apoštoly této ideologie a víry. Strana Zelených chce po zářijových parlamentních volbách v Berlíně převzít moc. Pak uvidíme "zelený" boj v praxi. Grünes Deutschland über Alles!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.6.2021 11:09 Reaguje na
To je čistý blábol jak z leninské příručky politického demagoga.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.6.2021 12:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Hmmm ... jako že odpor ke komunistické Číně je znakem leninismu, jo?

Vy zas máte den:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.6.2021 13:07 Reaguje na Svatá Prostoto
Je to blábol celé a je úplně fuk, co se tam kdáká o Číně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist