https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-podle-expertni-rady-zrejme-nesplni-klimaticke-cile-pro-rok-2030
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo podle expertní rady zřejmě nesplní klimatické cíle pro rok 2030

3.6.2024 12:21 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německo i přes značnou redukci emisí oxidu uhličitého (CO2) zřejmě nesplní svůj klimatický cíl pro rok 2030, který počítá se snížením emisí o 65 procent oproti roku 1990. V dnes zveřejněném posudku to uvedla německá nezávislá expertní rada pro klimatické otázky. Ještě v březnu přitom spolkový ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck prohlašoval, že Německo je na dobré cestě závazek pro rok 2030 naplnit. Rada obšem podle nynějších výpočtů nepředpokládá ani dosažení uhlíkové neutrality do roku 2045, jak si Německo vytyčilo.
 
"Po prověrce dat může expertní rada potvrdit, že celkové emise do roku 2030 výrazně poklesnou, ale zřejmě se nesníží o tolik, jak uvádějí projekční údaje," řekl na dnešní tiskové konferenci šéf rady Hans-Martin Henning. Rada na žádost vlády prověřovala propočty Spolkového úřadu pro životní prostředí (UBA), na jejichž základě Habeck v březnu řekl, že Německo může klimatické cíle pro rok 2030 splnit.

UBA v prognóze z letošního března uvádí, že Německo emise do roku 2030 sníží o 64 procent, takže 65procentní cíl bude mít na dosah. Tento propočet Habeck označil za dobrou zprávu. Poznamenal, že země je na správné cestě. "A to s ekonomikou, která se zotavuje," řekl. V minulých letech totiž ke snižování emisí CO2 výrazně napomohl hospodářský útlum.

Odhadovaná data o budoucích emisích, ze kterých propočty vycházejí, jsou podle rady nejistá. "Expertní rada považuje projektované emise v sektorech energetiky, správy budov a dopravě a s omezeními i v průmyslu za podhodnocená," řekl Henning. "V konečném součtu nemůžeme z projekčních dat z roku 2024 pro roky 2021 až 2030 potvrdit dosažení cíle, naopak předpokládáme jeho nesplnění," dodal.

Vláda by se podle doporučení komise měla soustředit i na návazné klimatické cíle po roce 2030, protože propočty ukazují jejich neplnění i v další dekádě do roku 2040 a také nedosažení klimatické neutrality do roku 2045. Stavu, kdy emise oxidu uhličitého budou v rovnováze s jejich neutralizací, podle expertní rady nedosáhne Německo možná ani do roku 2050. "Chybí dlouhodobá strategie k dosažení uhlíkové neutrality pro období po roce 2030," dodala místopředsedkyně rady Brigitte Knopfová.

Rada jako nezávislé odborné grémium už v loňském posudku kritizovala vládní klimatický program jako nedostatečný. Henning tehdy prohlásil, že vláda pracuje s nadhodnocenými očekáváními.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

3.6.2024 13:53
Německo příjde ekonomicky na buben, ale hlavně že bude vítězem zeleného nesmyslu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

3.6.2024 20:50
Jaké emise? Planeta neřeší žádné emise. CO2, byť je v atmosféře v nepatrném množství je naprosto klíčový plyn pro život. Bude li pomocí pomatených nápadů v atmosféře málo co2 zpomalí se fotosyntéza a lidstvo bude špatně dýchat, trpět infekcemi a umírat.
Odpovědět
ez

erik zajíček

4.6.2024 09:31
co tím chtěl autor říci ? že je třeba dalších zobchodovatelných emisních povolenek a k tomu expertů,poradců,"ekonomů"...?Pána čtu již delší dobu a jeho užitá rétorika si téma od tématu občas lehce protiřečí,jajk to již u ekonomů podléhajících teorii o udržitelnémr ůstu bývá,ale za to mohou patrně VS fakulty,které tento mýtus dále budou vyučovat
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist