https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-podle-unijniho-soudu-soustavne-porusovalo-limity-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo podle unijního soudu soustavně porušovalo limity emisí

3.6.2021 17:16 | BRUSEL (ČTK)
Soud EU konstatoval, že v letech 2010 až 2016 Německo porušovalo limity znečištění oxidem dusičitým (NO2) ve 26 zónách, včetně Berlína, Stuttgartu, Mnichova, Kolína nad Rýnem nebo Düsseldorfu.
Soud EU konstatoval, že v letech 2010 až 2016 Německo porušovalo limity znečištění oxidem dusičitým (NO2) ve 26 zónách, včetně Berlína, Stuttgartu, Mnichova, Kolína nad Rýnem nebo Düsseldorfu.
Německo dlouhodobě nedodržovalo unijní limity znečištění ovzduší. Uvedl to ve svém verdiktu Soudní dvůr Evropské unie. Německu by tak mohly hrozit pokuty, pokud nezlepší kvalitu ovzduší v některých velkých městech, uvedla agentura Reuters.
 

Znečištění ovzduší se v Evropě v posledním desetiletí snížilo, ale nadále zůstává největším zdravotním rizikem souvisejícím s životním prostředím. Delší pobyt ve znečištěném ovzduší může způsobit cukrovku, onemocnění plic a rakovinu.

Soud EU konstatoval, že v letech 2010 až 2016 Německo porušovalo limity znečištění oxidem dusičitým (NO2) ve 26 zónách, včetně Berlína, Stuttgartu, Mnichova, Kolína nad Rýnem nebo Düsseldorfu. Soud ve svém rozhodnutí, v němž podpořil stanovisko Evropské komise, dospěl k závěru, že německá vláda nepřijala opatření, která měla zajistit dodržení unijních předpisů ke kvalitě ovzduší. Německo nyní musí limity naplnit, nebo mu hrozí další právní kroky.

Od roku 2016 ale většina regionů, jichž se soudní rozhodnutí týká, emise NO2 snížila natolik, že se do limitů vejdou. Napomohl tomu přechod na automobily, které jsou k ovzduší šetrnější, a místní opatření, jako jsou zákazy vjezdu, omezení rychlosti a nasazení nízkoemisních autobusů.

V roce 2020 podle vládních údajů porušilo roční limit 40 mikrogramů NO2 na metr krychlový šest německých měst. Ještě v roce 2016 bylo takových měst 90. Mezi městy, která limity nesplňovala ještě loni, jsou Mnichov a Stuttgart.

Hlavním zdrojem emisí NO2 je silniční doprava, takže nejvíc jimi bývají postiženy městské oblasti. Počet předčasných úmrtí, které lze přičíst emisím NO2, od roku 2009 klesl na méně než polovinu. V roce 2018 jich ale stále bylo na 54.000, vyplývá z údajů Evropské agentury pro životní prostředí (EEA).

Unijní soud se sídlem v Lucemburku už dříve konstatoval, že limity NO2 porušují Francie či Británie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

4.6.2021 12:29
Soud konstatoval, že Německo před 5 lety něco možná/asi porušovalo.
V současnosti již neporušuje, nebo jen ve zcela výjimečných případech a nikterak závažným způsobem.

Když si k tomu připočteme, že EU Reichu v podstatě patří ...

Ještě že takový soud máme ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.6.2021 08:19 Reaguje na Svatá Prostoto
EU vznikla taky jako nástroj na dohled nad Německem, které po válce zase nebezpečně sílilo a pouze ve větším uskupení je možno ho kontrolovat. Je sice nejsilnější zemí, ale ostatní ho velmi jednoduše přehlasují a EU solidně hájí zájmy malých států.
To se projevilo mimo jiné při brexitu, kdy "irská pojistka" byla dlouho předmětem sporů EU a Británie.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist