https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-vlozi-do-sveho-klimatickeho-fondu-60-miliard-eur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo vloží do svého klimatického fondu 60 miliard eur

14.12.2021 01:23 | BERLÍN (ČTK)
Hromádka euro bankovek
Hromádka euro bankovek
Německo převede do svého fondu klimatických investic 60 miliard eur (zhruba 1,5 bilionu Kč). Peníze jsou z již schváleného rozpočtového zadlužení na letošní rok, které Německo nakonec nevyužije. O převodu rozhodla vláda nového německého kancléře Olafa Scholze a ve čtvrtek o tom bude jednat parlament. Ministr financí Christian Lindner označil rozpočtovou úpravu za jasný signál, že vláda je připravena plnit ekologické sliby bez nového zadlužování.

 

Zmíněných 60 miliard eur je sice zmocnění k půjčce, nebude to ale nový dluh, protože poslanci Spolkového sněmu úvěr pro upravený letošní rozpočet v dubnu schválili. Ač Německo ze schváleného letošního dluhu 240,2 miliardy eur (6,1 bilionu Kč) nebude na svůj provoz 60 miliard eur potřebovat, zmocnění k půjčce si ponechává pro budoucí klimatické investice.

"Souhlas s rozpočtovou úpravou ukazuje, že spolková vláda k největším výzvám naší země přistupuje rychle a rozhodně. Těchto 60 miliard eur na budoucí investice je impulzem pro naše hospodářství," řekl Lindner. Na tiskové konferenci po jednání vlády také zdůraznil, že investice do digitální a klimaticky neutrální budoucnosti Německa se obejde bez nově schváleného zadlužení.

Za svůj hlavní úkol si Lindner předsevzal návrat k vyrovnaným rozpočtům, které se kvůli následkům pandemie nemoci covid-19 propadly do hlubokých schodků. Loni si země vypůjčila 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč), což bylo nejvíce v dějinách spolkové republiky. Letošní schodek bude ještě vyšší, odsouhlasen byl na 240,2 miliardy eur (6,1 bilionu Kč).

S rychlým růstem zadlužení se počítá ještě v nadcházejícím roce, kdy je plánován schodek 99,7 miliardy eur. Od roku 2023 už ale bude Německo hospodařit s takzvanou rozpočtovou brzdou, která takto vysoké schodky neumožňuje.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

14.12.2021 08:56
Věřím, že se těch 60 mld. EUR podaří velmi rychle rozfofrovat. Zda to povede k nějakému znatelnému snížení uhlíkové stopy Německa či dokonce světa docela pochybuji.

Utratit peníze "na klima" neznamená, že pro globální klima něco udělám.

Možná by stálo za to začít řešit opačný problém, jak pro klima něco udělat a přitom nerozfofrovat moc peněz.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2021 10:35 Reaguje na Jiří Svoboda
Němčouři jsou bohatí dost a z kačkama umí zacházet, tam bych se toho až tak nebál. Právě v Evropě, kde té přírody už moc nezbývá (je to nejhustěji osídlený kontinent), je to potřeba nejvíc.
Ale skutečné šetření by nastalo až tehdy, kdyby lid zchudl tak, že by nemohl nakupovat bambilióny plastových krámů z Číny.
Odpovědět
VK

Václav Kain

14.12.2021 09:09
Němci jedou podle svého nalinkovaného scénáře a neuhnou dokud nepadnou na hubu.Padli vždycky,ale to je neodradilo od dalšího katastrofického scénáře který se od těch minulých nijak lišit nebude.Ta jejich Green Dealská posedlost a umanutost s kterou by zničili celou Evropu jim nevyjde i když jim budou pomáhat zrádní a kolaboranští politici.
Odpovědět
kk

karel krasensky

14.12.2021 11:07 Reaguje na Václav Kain
Chyba se stala na konci druhé světové války.Tehdy se měli helmuti rozparcelovat mezi okolní státy obloukem od Rakousko po Polsko a mohlobýt jinak.Je to verbež ,která má na svědomí dvě světové války miliony a miliony mrtvých a nezměrné množství lidského utrpení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2021 17:37 Reaguje na karel krasensky
To je hódně blbej nápad, to byste měl najednou v každém státě dost silné Sudety.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist