https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-prezident-jde-prikladem-pri-setreni-energii-vypnul-osvetleni-palace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý prezident jde příkladem při šetření energií, vypnul osvětlení paláce

25.7.2022 11:45 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier chce jít příkladem v úsporách elektřiny v době, kdy Německu hrozí nedostatek energie. Nařídil vypnout noční osvětlení prezidentského paláce. S odkazem na prezidentovu mluvčí o tom informovala agentura DPA. Oficiální sídlo prezidenta, palác Bellevue, se tak rozsvítí pouze při zvláštních příležitostech, jako jsou státní návštěvy.
 

Úřad prezidenta uvedl, že v budovách používá elektřinu se "zeleným certifikátem" vyrobenou za pomoci vodních zdrojů. Část elektřiny se vyrábí pomocí fotovoltaických systémů na střeše budovy prezidentské kanceláře. Při plánované přestavbě chce úřad tyto kapacity ještě rozšířit, zvažuje i přechod na geotermální vytápění a chlazení. V současnosti používá úřad dálkové vytápění a nemá klimatizaci, uvedla mluvčí.

Ke ztlumení osvětlení kvůli úsporám se na začátku července rozhodlo například německé město Augsburg. Radnice nechala vypnout osvětlení fasád veřejných budov, vypnula městské kašny a ztlumila intenzitu veřejného osvětlení v ulicích. Dalším zvažovaným krokem je vypnutí semaforů v nočních hodinách, píše server Augsburger Allgemeine.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.7.2022 13:07
Symbolická postava i symbolický význam. Na Němcích se mi vždy líbilo, že šli ostatním příkladem a považují to za svou národní přednost.
Někdy se jim to povedlo, a někdy zase ne.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.7.2022 15:28
Lídrem a příkladem pro EU v šetření el.energii se stáne česká republika.A to proto že vzhledem k všeobecnému zdražování rustu cen veškerých energii dojde k tomu,že socialně slabší domacnosti budou od el.energie pro neplacení odstřiženy.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.7.2022 09:30
On nemá na paláci soláry a bateriové uložiště pro noční osvětlení? No toto!
Hezky by se tam vyjímal i větrník a nebo bioplynka na využití biomasy z
parku a exkrementů obyvatel paláce.
Odpovědět

vladimír šmídl

2.9.2022 06:20
Pokud má LED světelný zdroj 10x lepší konverzní účinnost, než měly žárovky v dobách hůře dostupné elektřiny, (např. 150 lm/W u LED a 15 lm/W u wolframových žárovek) jde o rozumné přizpůsobení současným možnostem technologie.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist