https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-soud-naridil-zastavit-kaceni-stromu-kvuli-tovarne-tesly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý soud nařídil zastavit kácení stromů kvůli továrně Tesly

11.12.2020 11:21 | BERLÍN (ČTK)
Vyšší správní soud pro oblast Berlína a spolkové země Braniborsko tak zrušil rozhodnutí správního soudu ve Frankfurtu nad Odrou poté, co se proti němu odvolaly spolky pro ochranu životního prostředí NABU a Grüne Liga.
Vyšší správní soud pro oblast Berlína a spolkové země Braniborsko tak zrušil rozhodnutí správního soudu ve Frankfurtu nad Odrou poté, co se proti němu odvolaly spolky pro ochranu životního prostředí NABU a Grüne Liga.
Licence | Volné dílo (public domain)
Německý soud znovu nařídil dočasně zastavit kácení stromů v Grünheide poblíž Berlína, kde vzniká první továrna Tesly v Evropě. Chce vyhodnotit námitky ochránců životního prostředí, kteří se odvolali proti předchozímu soudnímu výroku, že americký výrobce elektromobilů smí na téměř 83 hektarech kácet dál, informovala agentura DPA. Továrna označovaná jako Gigafactory by měla začít vyrábět v létě.
 

Vyšší správní soud pro oblast Berlína a spolkové země Braniborsko tak zrušil rozhodnutí správního soudu ve Frankfurtu nad Odrou poté, co se proti němu odvolaly spolky pro ochranu životního prostředí NABU a Grüne Liga. Ty argumentovaly, že kácení dalších stromů může ohrozit přezimování hadů a ještěrek. Oba druhy zvířat jsou v Německu chráněné.

Tesla chce v Grünheide několik kilometrů jihovýchodně od Berlína od poloviny příštího roku ročně vyrábět 150.000 elektromobilů. Postupně hodlá jejich počet zvýšit až na půl milionu ročně. Předpokládá se, že nový závod vytvoří tisíce pracovních míst.

Tesla zatím nezískala konečný souhlas spolkové země Braniborsko a staví na základě dílčích povolení. Obavy o dopady stavby na životní prostředí vyjadřují kromě ochránců přírody i tamní obyvatelé. Spor o kácení stromů se rozhořel už minulou zimu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Kamil Krabice

Kamil Krabice

11.12.2020 11:25
Auta které vyrábí Tesla jsou nekvalitní dokonce i na americké poměry. Kdysi jsem byl v Usa překvapen že 4 roky staré auto am.značky se prodává za 1/10 ceny. Ale prostě je trh tak naceňuje s ohledem na další náklady na opravy.
Auta na el zvládnou vyrábět i stávající evropské továrny.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.12.2020 11:42 Reaguje na Kamil Krabice
Dogma o úžasných automobilech Tesla začíná dostávat na pr.del. Na to Musk reagoval tím, že přestal komunikovat s reklamujícími zákazníky a snaží se je nechat uštěkat smečkou podplacených teslomilů.
Odpovědět
MG

Milan G

11.12.2020 11:30
To se dalo čekat. Nevím na jakém základě Tesla staví, ale Musk ještě nepožádal o stavební povolení, takže nemá zatím na co čekat.
Odpovědět
VN

Vilém N

11.12.2020 11:36
Zlovolnost. Jak si někdo může dovolit zastavit tak užitečnou ekologickou stavbu. I kdyby měly lehnout celé lány lesa, nci nemůže zastavit green deal.
A to počkejte, až se budou stavět ty hejna větrníků v pobřežních vodách.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.12.2020 11:39
Je zajímavé, že Musk, který se permanentně ohání ekologií, začíná své ekologické podnikání tím, že kácí stromy. Navíc bez povolení.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.12.2020 10:14
Zářný příklad, jak ekologizace dopravy jde proti přírodě od samého počátku.
No a samotné započetí stavby je ukázkou arogance z pozice finanční síly, kdy si zbohatlíci myslí, že za peníze si mohou dovolit vše. Jsem zvědav, kdy stát "vyměkne" a za symbolickou pokutičku povolí pokračování stavby.
Proč tu továrnu nestaví v místě vytěžených hnědouhelných dolů místo
jejich nákladné rekultivace?
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.12.2020 11:24
Názorná ukázka, že ekologové mohou blokovat již schválené stavby i v tom Německu, že to není nějaký výlučný problém "babišistánu".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist