https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-soud-vlade-naridil-dodatecna-opatreni-na-ochranu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý soud vládě nařídil dodatečná opatření na ochranu klimatu

4.12.2023 01:22 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Pexels / Pixabay
Německá vláda musí přijmout okamžitá dodatečná opatření na snížení emisí skleníkových plynů z dopravy a budov. Rozhodl o tom vrchní správní soud. Vláda oznámila, že zvažuje odvolání proti verdiktu, což by znamenalo odkladný účinek rozhodnutí, uvedla agentura DPA.
 

Německou vládu zažalovaly ekologické organizace Deutsche Umwelthilfe (DUH) a BUND, protože příslušná ministerstva podle nich dostatečně nekonala, když byla v obou sektorech překročena přípustná množství skleníkových plynů. Zákon o ochraně klimatu přitom obsahuje nařízení, že příslušné ministerstvo musí přijít s okamžitým programem, pokud v daném roce v příslušném sektoru nejsou dodrženy stanovené roční cíle.

Zákon ukládá celkové snížení skleníkových plynů o 65 procent do roku 2030 oproti úrovni roku 1990. Loni bylo dosaženo zhruba 40procentního snížení.

Ekologické organizace vládě vytýkají, že přes výrazné překročení ročních emisí v oblastech dopravy a budov od roku 2020 nepřijala žádná účinná protiopatření. Zástupci vlády argumentovali tím, že důležitá nejsou jednotlivá opatření v jednotlivých sektorech, ale celkové emise oxidu uhličitého (CO2) do roku 2030. Právě v oblasti budov přitom pode vlády opatření zabírají se zpožděním.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

4.12.2023 07:58
se samostatnou politikou Ústavního soudu Němci nějak nepočítali...uvěznili se do klece, z které jen tak nevylezou.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

4.12.2023 12:59
Svet, v nemz soudy maji povereni ridit vyvoj klimatu - zesilel a vice slovy na tohle tema plytvat netreba
Odpovědět
VN

Vilém N

5.12.2023 08:16
Jsem za to rád. Takovéto zprávy jen ukazují absurditu celého systému a povedou rychleji k jeho změně. Stačí pár voleb a nakonec volby do EP.
Odpovědět
MH

Martin Hájek

5.12.2023 12:56
Místo, aby ten nesmyslný zákon zrušila, bude Německá vláda raději pobíhat po soudech. Kafka by měl radost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist