https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-uniper-dostal-od-gazpromu-sdeleni-o-nemoznosti-plnit-zavazky-z-duvodu-zasahu-vyssi-moci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý Uniper dostal od Gazpromu sdělení o nemožnosti plnit závazky z důvodu zásahu vyšší mocí

18.7.2022 18:07 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | cakifoto / Depositphotos
Německá společnost Uniper, která je největším dovozcem ruského plynu do Německa, dostala od ruské plynárenské společnosti Gazprom oznámení o zásahu vyšší mocí. To by znamenalo, že se Gazprom snaží vyvázat z odpovědnosti za neplnění závazků vůči Uniperu. Německý podnik ale sdělil, že oznámení Gazpromu neuznává, protože má retroaktivní účinnost, a to od 14. června. Informovala o tom agentura Reuters.
 

"Uniper se domnívá, že je to neopodstatněné. Tvrzení o zásahu vyšší mocí proto oficiální odmítl," uvedl německý podnik.

Reuters krátce předtím s odkazem na své zdroje napsal, že Gazprom vyhlásil zásah vyšší moci na dodávky zemního plynu do Evropy nejméně jednomu významnému odběrateli, kterého ale nejmenoval. Odvolával se na dopis Gazpromu s datem 14. června, později uvedl, že dopis má datum 14. července. Účinnost oznámení je od 14. června.

Gazprom v tomto červnovém oznámení podle Reuters uvedl, že nemůže plnit své závazky kvůli mimořádným okolnostem, nad nimiž nemá kontrolu. Datum vyhlášení vyšší moci se zhruba kryje se začátkem omezování kapacity plynovodu Nord Stream 1 na současných zhruba 40 procent původního stavu. Gazprom v polovině června kapacitu plynovodu omezil se zdůvodněním, že se zpožďuje avizovaný návrat ruské turbíny ze servisu, který v Kanadě prováděla německá společnost Siemens Energy.

Nord Stream 1 je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU, nyní ale prochází pravidelnou údržbou. Trvat by měla do 21. července a zejména Německo už dalo najevo, že má obavy, aby po údržbě začal plyn tímto potrubím vůbec znovu proudit.

Dopis Gazpromu datovaný podle Reuters 14. července a určený Uniperu může ruskou firmu chránit před kompenzacemi za nedodání suroviny v termínu stanoveném smlouvou. Gazprom, nad kterým má kontrolu Kreml, ale tímto postupem riskuje další eskalaci napětí mezi Ruskem a Západem kvůli invazi svých vojsk na Ukrajinu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

18.7.2022 20:10
Tak dlouho se vyhlašuje jak se chce EU odstřihnout od ruských surovin, až jí to Rusko splní. Teď zbývá od těch křiklounů jen poděkování.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 20:14 Reaguje na Richard Vacek
V poho. Do Evropy už nejde od pondělka ani kubík a kdo se řítí? Jen Uniper, který kšeftoval s ruským plynem. I když měli všichni smlouvy stokrát oštemplované.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.7.2022 22:25 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
sv

19.7.2022 02:41 Reaguje na Richard Vacek
Tak dlouho se kašle na diverzifikaci zdrojů a tak dlouho se ustupuje vyděračskému totalitnímu vrahovi až ten vrah svoje vydírání splní, jsi chtěl říct.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.7.2022 06:10 Reaguje na
Tuším, že EU vyhlašuje na toho "vyděračského totalitního vraha" už snad desátý balíček sankcí. Vy - na jeho místě - byste někomu takovému dodával suroviny? Dodával byste suroviny, když tam z nich vyrobí zbraně, které pošlou proti vám? Jinam Rusko suroviny dodává - dokonce za výhodné ceny.
Obrázek zemí, které uvalují sankce a nemají výhodnou cenu:
https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2022/06/INTERACTIVE-Which-countries-have-sanctioned-Russia-June-8.png?w=770&resize=770%2C770
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.7.2022 20:12
Rusům už asi emigrovali i mediální mágové, protože výmluva na "vyšší moc" je přímo výsměch jejich dokonale vymyšlené demagogii.
Správně by tam měli být imperialističtí váleční štváči z Volstrítu, Ukrajinští nacisté, čistě fašistická Evropa a zlý Fiala.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.7.2022 15:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Vyšší moc je vy trubko právnický pojem, kterým zkouší ojebat příslušná ustanovení uzavřených smluv.
To s nějakou demagogií nemá nic společného ... tu si schovávají na doma a celkem jim to zatím funguje. Bohužel.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.7.2022 05:55
Čekal snad někdo něco jiného? Sice není plyn na sankcích ale tak naivní můžou být jen v Bruselu, že Russko nevyužije páky
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2022 09:35 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Plyn je poslední. A už taky stojí.
"Evropa mi prodá provaz, na kterém ji oběsím". V.V. Putin. Normálka. Čekalo se to rok a Evropa maká na maximum, aby se z té oprátky vysmekla. A ruští vohnouti fandí Putinovi, aby nás dostal. Jejich blbost prostě nezná mezí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.7.2022 09:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Putin tu oprátku dnes dotáhl nadoraz. Možná trochu popustí jen proto, aby ji mohl zase přitáhnout.
A Evropa už má náhradní zdroj kyslíku, jen nevím, jestli dost silný.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.7.2022 12:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to víte dost málo.

Dost silný není a bude kua drahý ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist