https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecti-aktiviste-zadaji-zakaz-pyrotechniky-na-konci-tohoto-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němečtí aktivisté žádají zákaz pyrotechniky na konci tohoto roku

1.1.2021 17:58 | PAŘÍŽ (ČTK)
Organizace vyzvala, aby lidé letos přešli na alternativní silvestrovské zvyky nebo přijali tradice jiných zemí. Mezi nimi uvedla i český zvyk věštění z rozkrojeného jablka, který je však spíše vánočním než silvestrovským obyčejem.
Organizace vyzvala, aby lidé letos přešli na alternativní silvestrovské zvyky nebo přijali tradice jiných zemí. Mezi nimi uvedla i český zvyk věštění z rozkrojeného jablka, který je však spíše vánočním než silvestrovským obyčejem.
Němečtí ekologičtí aktivisté z vlivné organizace Deutsche Umwelthilfe (DUH) požadují úplný zákaz odpalování zábavní pyrotechniky na konci tohoto roku. Místo toho doporučují mimo jiné český obyčej krájení jablek. Znečištění ovzduší bylo podle nich i během uplynulých omezených novoročních oslav tam, kde nebyly vyhlášeny konkrétní zákazy pyrotechniky nebo vycházení, příliš velké.
 

Organizace DUH ocenila, že koncentrace polétavého prachu a počet zraněných byl tentokrát díky zákazu prodeje pyrotechniky výrazně nižší než před rokem. Znečištění ovzduší však bylo místy stále příliš vysoké.

"V příštím roce potřebujeme kromě zákazu prodeje také zákaz používání (zábavní pyrotechniky), aby lidé v Německu už opravdu nemuseli dýchat jedovatý vzduch nebo přicházet k těžkým zraněním," citovala agentura DPA šéfa DUH Jürgena Resche. "Zákazy petard chrání životy a zdraví," dodal Resch.

Organizace vyzvala, aby lidé letos přešli na alternativní silvestrovské zvyky nebo přijali tradice jiných zemí. Mezi nimi uvedla i český zvyk věštění z rozkrojeného jablka, který je však spíše vánočním než silvestrovským obyčejem. Jablko se při něm rozkrojí kolmo na stopku: jadérka ve tvaru hvězdy pro další rok slibují zdraví a štěstí, zatímco červivý jádřinec údajně signalizuje nemoc a jadérka poskládaná do tvaru křížku prý hrozí tím nejhorším.

Němečtí ekologové doporučují také například španělskou tradici 12 bobulí révy, která má přinést štěstí těm, kteří při každém úderu zvonu o půlnoci z 31. prosince na 1. ledna jednu bobuli snědí.

Mnoho lidí by navíc mělo podle DUH peníze raději věnovat na dobročinné účely, než je utrácet za dělbuchy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

2.1.2021 10:15
Abychom to dali do kontextu: Domácí pyrotechniku zakazovali jak komunisté, tak nacisté. Ekologie není nic jiného než další ptáče z tohoto hnízda.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

2.1.2021 14:01 Reaguje na Jan Šimůnek
Zde výjimečně s ekotlupou souhlasím. Honíme se za každým smítkem z komína nebo výfuku a zde je znečištění během pár hodin na úrovni čínského velkoměsta. Navíc ty záblesky a hluk dělají s domácími i divokými zvířaty divy. nelze srovnávat s bouřkou. Represívní extrémistické režimy se vždy snažily odzbrojit obyvatelstvo, aby se náhodou skrytě nevyzbrojilo s cílem změnit systém. Takže za komančů mohl nafasovat pistoli a samopal člen LM popř. vrátný hlídající objekt v socialistickém vlastnictví. Koupit kulovnici na lov bylo dovoleno pouze velmi dobře ideově prověřenému jedinci
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 10:11 Reaguje na Petr Pekařík
Připomíná to bouřku. Tedy něco, na co je příroda v podstatě adaptovaná miliardy let.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.1.2021 14:28 Reaguje na Jan Šimůnek
Takže abych to dal do kontextu: Se slzou v oku vzpomínáte jak jste s komoušema a náckama jako jejich bratr lidem zakazoval pyrotechniku? :)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.1.2021 16:37 Reaguje na Petr Eliáš
Koukněte na článek o ptácích zabitých o Silvestru v Římě
a pak mudrujte. Pak se zeptejte hasičů kolik musí hasit
zcela zbytečných požárů a lékařů ošetřujících často na
věky zmrzačené děti. Příležitost dělá zloděje a dostupnost
takových kravin dělá i z osla "pyrotechnika". Následky jsou zcela zbytečné a pochybná radost je po pár minutách v čudu.
Zůstává zmar, smrad a zbytky kovů a chemie v okolí. Vám
ale vadí to, že někdo vzpomíná na dobu, kdy se žilo i bez
pochybných zábav typu pyrotechnika v rukou kohokoliv.
Na jeden městská ohňostroj se všichni těšili a dnes většina
už to ohňostrojové šílenství nesnáší. Vy v tom ale vidíte
politiku a ne rozumnou regulaci veskrze zbytečného a přímo škodlivého šílenství, jak to vyjádřil pan Pekařík.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.1.2021 16:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Ale já s panem Pekaříkem zcela souhlasím. :) Jen reaguji, jako obvykle, na Šimůnka, který mě doslova sere tím, že každého označuje za komunistu a nacistu. :)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.1.2021 17:00 Reaguje na Petr Eliáš
Na pana Šimůnka nereaguji, protože on to s tou
liberalizací přehání a i s tím srovnáváním
nesrovnatelného.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.1.2021 17:47 Reaguje na Petr Eliáš
Jeho stačí ignorovat.
Odpovědět
ig

2.1.2021 17:42 Reaguje na Břetislav Machaček
Na druhou stranu mě tím komunistický režim vzdělal v domácí výrobě pyrotechnických složí, poskládaných ze všemožných nečekaných zdrojů :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.1.2021 19:18 Reaguje na
To dnes vyčtete i na internetu a nemusíte ani
dělat pokusy. Dnes vám pyrotechniku prodají i
v potravinách (letos ne)a často i dětem. Naopak
blbý karbid na likvidaci hrabošů mi neprodali.
Tak trochu podivně nastavená pravidla a ta
pyrotechnika ve velkém množství může dopadnout
hůře než vámi prováděné pokusy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 10:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Tenkrát internet nebyl. Nicméně dělbuchy i rachejtle se vyráběly běžně.
Po jejich legalizaci po pádu komunistického režimu se drasticky snížila úrazovost vyvolaná právě výrobou a používáním neprofesionální pyrotechniky. Pokles takových úrazů v raných devadesátkách ve srovnání s pozdními osmdesátkami byl o desítky procent. A to ještě musíte vzít v potaz to, že po legalizaci bylo té pyrotechniky a lidí, co s ní manipulovali, daleko více.

Prostě, legalizace všeho, co jen trochu legalizovat jde, jednoznačně prospívá, zákazy na způsob ekologů a dalších fašistoidů jednoznačně škodí.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.1.2021 16:51 Reaguje na Jan Šimůnek
S trochou nadsázky lze říci, že díky nacistům zažilo lidstvo jeden z největších technologických skoků v historii, viz kosmický program, jaderné technologie, proudové motory... z tohoto pohledu se nemohu dočkat jaký technologický zázrak vyvstane ze zákazu zjevně dementní lidské kratochvíle.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

3.1.2021 09:04 Reaguje na Jan Šimůnek
To ale neznamená automaticky, že je to zle, keď to zakazovali komunisti. Pomerne malá skupina ľudí sa baví na úkor toho, že trpia a zomierajú zbytočne zvieratá. Trpia a psychické problémy majú aj malé deti. Viem to, lebo pár Silvestrov som strávil ukluňovaním svojich detí namiesto osláv. Podobne arogantné je, ked si motorkár namontuje vyladený výfuk a prebúri mestom, či vydá sa niekam do prírody.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.1.2021 17:58
To vidím jako téma na referendum: kolika lidem to vadí, kolik cementů to provozuje. Začínají už od Mikuláše, a místo svátků "klidu a míru" je to malé bombardování a přehlídka stupidity. Oběti na trávnících a v listí nikdo nehledá a nepočítá.
Odpovědět

Jirka Černý

2.1.2021 21:59
Já o Silvestra nic neodpaluju, to neznamená že po ostatních chci aby si jako vrchol večera krájeli jablíčka. Pes je ve sklepě kde má teplo, žrádlo, vodu a klid. Je to jednou za rok v konkrétní čas tak ať si tady kazdý pálí jak u Verdunu, je mi to jedno.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.1.2021 10:17 Reaguje na Jirka Černý
To je asi rozumný kompromis. Kočky zase zalezou pod postel.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist