https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecti-ekologove-chteji-zakaz-novorocnich-ohnostroju-a-petard
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němečtí ekologové chtějí zákaz novoročních ohňostrojů a petard

24.10.2019 00:22 | BERLÍN (ČTK)
Německá města by podle ekologické organizace Deutsche Umwelthilfe měla zakazovat silvestrovské ohňostroje i petardy, protože příliš znečišťují životní prostředí. / Ilustrační foto
Německá města by podle ekologické organizace Deutsche Umwelthilfe měla zakazovat silvestrovské ohňostroje i petardy, protože příliš znečišťují životní prostředí. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Skitterphoto / Pixabay
Německá města by podle ekologické organizace Deutsche Umwelthilfe měla zakazovat silvestrovské ohňostroje i petardy, protože příliš znečišťují životní prostředí. Na tiskové konferenci v Berlíně to včera uvedli její zástupci, kteří už v téměř stovce měst podali oficiální žádost o takový zákaz. Jako alternativu tradičních silvestrovských oslav nabízejí světelné nebo laserové show.
 

"Přejeme si i nadále veselé oslavy Nového roku, ale bez zamořeného vzduchu, hořících domů, zraněných lidí a zvířat vystrašených archaickými petardami," řekl šéf Deutsche Umwelthilfe Jürgen Resch. Věří, že už na konci letošního roku na žádost jeho organizace kladně zareaguje řada z 98 oslovených měst.

Organizace vybírala města podle jejich ročního průměrného znečištění polétavým prachem, který si podle Spolkového úřadu pro životní prostředí v Německu ročně vyžádá přes 40.000 předčasných úmrtí. Na seznamu je například Berlín, Mnichov, Hamburk nebo Frankfurt nad Mohanem, všechno města, v nichž je koncentrace polétavého prachu PM10 v ročním průměru vyšší než 20 mikrogramů na metr krychlový. Právě taková hodnota by se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) v rámci ochrany zdraví neměla překračovat.

Během silvestrovských oslav podle Deutsche Umwelthilfe koncentrace polétavého prachu kvůli ohňostrojům, odpalovaným raketám nebo petardám v některých městech stoupá až na 1000 mikrogramů na metr krychlový. Během několika hodin radovánek se podle ekologické organizace uvolní až 5000 tun drobného prachu, což odpovídá 16 procentům množství, které za celý rok vyprodukují auta.

Vedle ekologických argumentů se Deutsche Umwelthilfe při svém volání po zákazech odvolává i na loňský průzkum veřejného mínění společnosti YouGov. Podle něho má 86 procent Němců za to, že silvestrovské ohňostroje a petardy vedou k přílišnému množství odpadu, a 61 procent by jich uvítalo zákaz odpalování v centrech měst. Pro úplný zákaz podobného typu oslav je jich na druhou stranu menšina, jen 43 procent.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.10.2019 15:51
O toto se u nás nažím léta letoucí, a zklamala mě např. reakce na návrh Pirátů v Praze. Tuto stupidní pseudozábavu bych zrušil zejména kvůli ptákům, kterých na vyděšení (kolaps) hyne velké množství. Člověk si ucpe uši, psa uklidí do sklepa či koupelny, ale přímému "bombardování" vystavení ptáci nesmírně trpí. Ohňostroj ve městě budiž, prskavky a svíčky jako za starých časů také nevadí, ale čím dál větší detonace, při kterých se třepou tabulky, bych zrušil škrtnutím pera. Je to rok od roku horší a nikdo s tím nechce pohnout.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.10.2019 08:56
Shodou okolností vydali nedávno čeští "elfové" prohlášení, že zákazy tradičních oslav jsou hoax, šířený moskevskými a pekingskými desinformátory.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist