https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nizozemska-vlada-predstavila-balicek-opatreni-proti-zmene-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nizozemská vláda představila balíček opatření proti změně klimatu

1.7.2019 00:12 (ČTK)
Nizozemská vláda v pátek představila balíček opatření, kterými chce přispět k ochraně klimatu. Do deseti let chce Nizozemsko uzavřít všechny uhelné elektrárny a zavést hodlá uhlíkovou daň. / Ilustrační foto
Nizozemská vláda v pátek představila balíček opatření, kterými chce přispět k ochraně klimatu. Do deseti let chce Nizozemsko uzavřít všechny uhelné elektrárny a zavést hodlá uhlíkovou daň. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Gregory Heath / CSIRO
Nizozemská vláda v pátek představila balíček opatření, kterými chce přispět k ochraně klimatu. Emise oxidu uhličitého (CO2) chce do roku 2030 snížit o polovinu ve srovnání s rokem 1990, informoval server veřejnoprávní stanice NOS. Do deseti let chce Nizozemsko také uzavřít všechny uhelné elektrárny a zavést hodlá uhlíkovou daň.
 

"Opatření se budou uplatňovat krok za krokem," uvedl v pátek ministr hospodářství Eric Wiebes. Stanovené cíle jsou podle něj "dosažitelné a finančně dostupné".

Kromě uzavření uhelných elektráren chce proti klimatickým změnám vláda premiéra Marka Rutteho bojovat například i zavedením uhlíkové daně pro podniky. Ta by měla začít na 30 eurech (760 Kč) za tunu emisí oxidu uhličitého v roce 2021 a postupně růst až na 150 eur (3800 Kč) za tunu v roce 2030, uvedla agentura AP.

Zvýšit by se měla například také daň ze zemního plynu, který je vedle uhlí další významnou surovinou používanou v nizozemských tepelných elektrárnách.

Podporovat chce kabinet automobily na elektrický pohon. Za deset let by mělo být podle představ vlády každé desáté auto prodané v Nizozemsku na elektřinu. Další opatření se týkají podpory solární energie, zateplování domů či podpory cyklistiky. U nádraží by mělo například vzniknout více parkovacích míst pro kola.

Cílem vládního plánu je dosáhnout uhlíkové neutrality za zhruba třicet let.

Organizace na ochranu životního prostředí reagovaly dnes na vládní klimatický balíček vesměs pozitivně. "Je to důležitý krok kupředu," uvedly ve společném prohlášení. Vyjádřily ale zároveň obavu, zda budou avizované kroky dostatečné. Podle ředitele nizozemské pobočky organizace Greenpeace Jorise Thijssena "průmysl stále bude platit příliš málo za to, jak znečišťuje životní prostředí".

Opozice balíček kritizovala. Zatímco její levicová část označila plán středopravé Rutteovy vlády za málo ambiciózní, předseda pravicově populistické Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders hovořil o kapitulaci před "národní klimatickou mafií".

Loni v říjnu nizozemský odvolací soud potvrdil verdikt nižší instance z roku 2015, který ukládá vládě, aby do konce roku 2020 snížila emise skleníkových plynů přinejmenším o čtvrtinu ve srovnání s rokem 1990. Vláda má podle soudu povinnost chránit zemi a její občany před hrozícím nebezpečím včetně důsledků klimatických změn.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Peter Banas

12.7.2019 16:34
Klima by se změnilo stejně.
Člověk to jen urychlil a tím katalyzátorem nejsou skleníkové plyny ty jsou důsledkem.
Hlavní příčinou je množství minerálů a hlavně soli v oceánu.
Pokud toto dokážeme změnit změní se i klima a také množství CO2
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist