https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nizozemsko-da-dve-miliardy-eur-na-projekt-zachycovani-a-skladovani-uhliku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nizozemsko dá dvě miliardy eur na projekt zachycování a skladování uhlíku

10.5.2021 11:24 | AMSTERODAM (ČTK)
Nizozemsko, které je domovem velkých průmyslových podniků a hlavního evropského přístavu, patří mezi země s nejvyššími emisemi skleníkových plynů na obyvatele v Evropě.
Nizozemsko, které je domovem velkých průmyslových podniků a hlavního evropského přístavu, patří mezi země s nejvyššími emisemi skleníkových plynů na obyvatele v Evropě.
Nizozemská vláda poskytne dvě miliardy eur (51,3 miliardy Kč) na projekt, který se má stát jedním z největších na zachycování a skladování uhlíku (CCS) na světě. Oznámil to provozovatel přístavu v Rotterdamu. Projekt chystá konsorcium, které zahrnuje firmy Royal Dutch Shell a ExxonMobil.

 
Shell a Exxon požádaly o podporu v lednu, spolu s dodavateli průmyslových plynů Air Liquide a Air Products. Cílem projektu je zachytit oxid uhličitý, který v oblasti rotterdamského přístavu vypouštějí závody a rafinerie, a uložit ho do prázdných plynových polí v Severním moři.

Státní podpora odstraní nejdůležitější překážku v projektu. Ten má zahájit provoz v roce 2024 a očekává se, že sníží emise v oblasti kolem největšího evropského námořního přístavu zhruba o deset procent.

Mluvčí nizozemského ministerstva hospodářství Dion Huidekooper zatím odmítl zprávu komentovat. Dodal, že detaily k pomoci budou zveřejněny, až budou přijata rozhodnutí o všech žádostech o podporu na letošní rok, což se čeká tento měsíc. Vláda slíbila poskytnout letos celkem pět miliard eur na technologie, které pomohou k dosažení klimatických cílů země, a dostala žádosti za 6,4 miliardy eur.

Nizozemsko, které je domovem velkých průmyslových podniků a hlavního evropského přístavu, patří mezi země s nejvyššími emisemi skleníkových plynů na obyvatele v Evropě. Jeho cílem je snížit do roku 2030 emise ve srovnání s rokem 1990 o 55 procent. Loni byly emise ve srovnání s rokem 1990 nižší o 24,5 procenta, uvedla agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

10.5.2021 12:39
Tohle mi nepřipadá jako dobrý nápad, my těžíme ve země uhlík a ne CO2, při masivním použitím (což je nutné) ten kyslík bude scházet.
Ukládat se má uhlík (nejlépe ze zelené hmoty), je to technologicky extrémně jednoduché.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

10.5.2021 14:21 Reaguje na Pavel Hanzl
A proč chcete ukládat uhlík ze zelené hmoty, nebylo by tedy, podle Vašeho stupidního nápadu, přestat tu zelenou hmotu pěstovat, Když nebude zelená hmota s uhlíkem, nebude nebude uhlík a nebude co ukládat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.5.2021 22:14 Reaguje na Jiří Daneš
Blbé vtipy účastníků téhle diskuse vypadají tak přesvědčivě, že by si člověk mohl fakt myslet, že to myslí nedejbože vážně.
Až zoufalá nevzdělanost až pablbství naší společnosti k tomu přímo vybízí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.5.2021 15:08 Reaguje na Pavel Hanzl
:-).Navrhuju uhlik ze zelene hmoty ulozit pod zemi, za par let se to vytezi jako ekologicke uhli. Ten kyslik nam fakt bude chybet, muzem ale mene dychat. Kdo mene dycha, zaplati mensi dan z dychani.
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.5.2021 07:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Kyslík nám chybět nebude, protože je ho ve vzduchu 21 % a oxidu uhličitého jen 0,04 %. I při nerealistickém celoplanetárním nasazení této technologie jde o odčerpání jen několika setin procenta kyslíku. Spíš je tu jiná hrozba, a sice ta, že se oxid uhličitý s velkou slávou (a dotacemi) uloží pod zem, a po čase, potichu a bezdotačně se pak z té země zase uvolní zpátky do ovzduší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2021 08:49 Reaguje na Emil Novák
Samozřejmě se předpokládá, že inženýři, kteří to celé vymysleli, nejsou hlupáci.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

10.5.2021 14:47
Nemůžu si pomoci, z celého cirkusu kolem ukládání uhlíku se stala taková perestrojka. Nikdo pořádně neví o čem to je, co to je a co to skutečně přinese, ale všichni o tom žvaní. Holanďani dají 2 miliardy eur za uložení uhlíku ze vzduchu někam do moře, na Sibiři odtaje milimetr permafrostu a Holanďani budou dávat další miliardy za uložení dalšího uhlíku. To vypadá pro ty "ukládače" na téměř nevyčerpatelný zlatý důl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.5.2021 22:10 Reaguje na Marcela Jezberová
Nepišta laskavě že "nikdo neví o čem to je", když to nevíte jen vy a pan Vinkler.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

11.5.2021 12:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak vysvětlujte, pane Hanzle. Kdo něco neví, ví něco jiného. Není chyba toho, kdo nechápe, ale toho, kdo neumí pochopitelně vysvětlit. A co se týká cirkusu kolem ukládání uhlíku - přijde mi nesmyslné za těžké peníze "chytat" uhlík ze vzduchu a v nějaké hmotě ho ukládat na mořské dno. Všechno, co se bude podílet na tom "chytání" uhlíku, se musí vyrobit a přesunout, při čemž vzniknou další emise uhlíku. K tomu si připočtěte přirozené neovlivnitelné emise sloučenin s uhlíkem třeba z mnou zmiňovaného tajícího permafrostu a možná pochopíte, proč mi to všechno připadá nesmyslné. A když se na tom napakují zrovna Royal Duck Shell a Exxon, tak mi to už vůbec připadá jako komedie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2021 14:42 Reaguje na Marcela Jezberová
Je to skutečně zoufalá situace, kdy normální část světa ví, že se blížíme ke katastrofě a snaží se tomu za každou cenu zabránit a blbá část vede nechumelistické kecy a vše sabotuje a podráží.
Určitě by bylo lepší zasatvit z fleku Čínské uhláky, ruské a arabské ropné vrty a srazit těch gigantických 40 miliard tun CO2 KAŽDOROČNĚ emitovaných do atmosféry.
Ale jak to chcete udělat??
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

10.5.2021 16:40
Príroda už uhlík uložila. Najefektívnejšie je uložený čistý uhlík ako čierne uhlie, ale mnohonásobne viac uhlíka je uloženého vo vápencoch. Je veľmi pravdepodobné, že CO2 v ovzduší bude za pomerne krátky geologogický čas v atmosfére nedostatok, pretože ho biosféra pohltí. Ľudstvo v budúcnosti bude skôr zúfalo premýšľať ako ho zase uvoľniť. To čo sa tu v článku píše je čistý tunel na peniaze bez akéhokoľvek výsledného efektu. Získavanie CO2 zo vzduchu je veľmi energeticky náročné a pokiaľ nemáme nadbytok "uhlíkovo neutrálnej energie" nemá akýkoľvek podobný projekt žiadny zmysel. Zmysel nemá ani potom, pretože možnosti uloženia sú obmedzené.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.5.2021 22:03 Reaguje na Vladimir Mertan
Kam chodíte na takové pitomosti???
"Současnost tak s vysokou pravděpodobností představuje období s nejvyššími koncentracemi oxidu uhličitého za posledních 23 miliónů let."
Václav Cílek Vesmír 9/2020

A právě CO2 má takovou vlastnost, že se neodbourává.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

11.5.2021 08:03 Reaguje na Pavel Hanzl
"A právě CO2 má takovou vlastnost, že se neodbourává." - píšete.
CO2 sa v prírode ukladá. Uhlík je základným stavebným kameňom tiel rastlín a živočíchov. Ten uhlík získavajú rastliny zo vzduchu a ukladajú ho do svojich tiel. Z rastlín zase získavajú uhlík bylinožravce, z nich zase mäsožravce. Časť uhlíka sa vracia do obehu vplyvom mikroorganizmov a húb, časť zostáva uložená. Za milióny rokov sa v pomocou drobných organizmov v mori uložila vo vápencoch nenávratne absolútna väčšina CO2, čo bola kedysi v atmosfére. Keďže tento proces stále pokračuje, skôr či neskôr sa uloží aj ten zvyšok CO2 čo nám v atmosfére zostal a bude vážne ohrozená fotosyntéza rastlín.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2021 09:11 Reaguje na Vladimir Mertan
Popisujete uhlíkový koloběh, který je stále balancován a vyvažován na nulu. Ukládání uhlíku je historie stará milióny let, kde nebyly dřevokazné houby a hlavně termiti, takže se uhlík ukládal do uhelných a ropných ložisek.
Čtvrtohory jsou ale ve znamení střídání dob ledových a meziledových, ve kterých se koncentrace CO2 měnila řádově od 200 po 300 ppm podle toho, jestly tály nebo zamrzaly permafrosty.
A všechny tyhle procesy trvaly statisíce let, dnes hovoříme o desetiletí. A uhlíku máme ve vzduchu daleko více než v nejtelejších období, vyloženou Saharu brzdí setrvačnost oceánů. Jak ale dlouho??
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

11.5.2021 17:06 Reaguje na Pavel Hanzl
To si myslíte vy, že uhlíkový kolobeh je vybalancován na nulu. V skutočnosti sme svedkami neustáleho úbytku uhlíka v atmosfére. Stále neberiete do úvahy, že brutálna väčšina pradávenho CO2 je uložená vo vápencoch a tento proces stále pokračuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2021 21:10 Reaguje na Vladimir Mertan
Člověče nešťastná, podívejte se na nějaký graf nebo do nějakého populárního článku, tento je velmi výstižný a jednoduchý, asi jsem vám ho už dával.

https://www.czechsight.cz/co-vime-o-zmene-klimatu-zadna-alternativni-teorie-nedokaze-soucasne-otepleni-vysvetlit/?fbclid=IwAR1SAwsg7V66pKgf63_aJx8WFw463pCH51GIpE2zr4PAzKoNH9swwzwVXP4
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

12.5.2021 07:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Áno dával. P. Jakub Zamouřil je môj obľúbenec :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.5.2021 20:09 Reaguje na Vladimir Mertan
Tak si přečtěte kohokoliv jiného, kdyš e vám zamouřil nelíbí. Třeba Tolasze, ale každopádně klimatologa, je zbytečné číst paleontology, archelology nebo geology.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.5.2021 17:20
Tady máte perfektně vystřiženo, o čem celý humbuk o CO2 je.

Zpitomělí politici vezmou vaše daně a ty nabídnou jako dotaci na projekt ,doslova fantasmagorický.

Chytří podnikatelé potom přijdou s projektem, který je tak bezva, že schází pouze maličkost. Nalít tam veřejnou podporu vydřenou z daňových poplatníků.

Celé to silně připomíná kocourkovské , jak v pytlích nosili do sklepa letní světlo, aby si s ním v zimě mohli přilepšit.

Bože, ta blbost doslova mlátí o zem !!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.5.2021 22:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak může proboha někdo, kdo nepochopil ani bod A) klimatické změny, sepisovat něco o fantasmagoriích o něčem, o čem absolutně ani netuší, co to je a co to žere??
Už jste pochopil, co je to IPCC nebo Postupimský ústav změny klimatu? Pořád ne, že?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist