https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nocni-mrazy-na-jihu-moravy-nejvic-ohrozuji-merunky-reve-nevadi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Noční mrazy na jihu Moravy nejvíc ohrožují meruňky, révě nevadí

8.4.2021 00:38 | BRNO (ČTK)
Dřív než začne réva rašit, prochází takzvanou fází slzení, v tomto období ale mrazy nevadí.
Dřív než začne réva rašit, prochází takzvanou fází slzení, v tomto období ale mrazy nevadí.
Noční mrazy, které přišly o víkendu na jih Moravy, nejvíce ohrozily letošní úrodu meruněk a třešní, naopak réva vinná nejméně do poloviny dubna na jihu Moravy mrazy zvládne bez komplikací. Ovocnáři v sadech využívali teplovzdušné agregáty i parafínové svíce, řekli ovocnáři a vinaři.
 

"Podle odrůd jsou meruňky na začátku květu nebo v plném květu. Spolu s třešněmi jsou nyní nejohroženější, takže ovocnáři jsou v pozoru. Naše společnost má ale svíčky jen na jedno dvě použití, takže si je šetříme na silnější mráz, který má být zítra (ve středu) a v pátek. Má být až minus pět. Meruňky máme na 30 hektarech, svíčky máme ale jen asi na pět hektarů, kde jsou nejcennější plochy," uvedl místopředseda Ovocnářské unie ČR a ředitel Pomony Těšetice Ivo Pokorný.

Teplovzdušné agregáty o Velikonocích v noci zapínali v sadech na Znojemsku na farmě U Tří dubů. "Dělali jsme dva dny opatření v meruňkách. Máme tři teplovzdušné agregáty, každý by měl ochránit až hektar, záleží jak fouká. Dnes ráno byl minus jeden stupeň a o víkendu i minus čtyři. Agregáty jsou schopné teplotu zvednout zhruba o dva až tři stupně, bohužel foukal vítr, takže jsme ani nemohli zapalovat svíce," řekl majitel farmy Libor Kalhoun.

Kombinace větru a poklesu teplot níže než na pět stupňů pod nulou se ovocnáři obávají nejvíce. Účinnost možných opatření proti mrazu je pouze omezená. "Při počtu svící 200 kusů na hektar zvednou teplotu přibližně o tři stupně Celsia. Záleží na rychlosti větru. Při rychlosti větru nad čtyři metry za sekundu nemá význam svíce zapalovat," konstatoval Tomáš Letocha z Ökoplant International ve Slupi na Znojemsku.

Odhadovat v současné době, zda mrazy způsobily nějaké škody a případně jak velké, je podle ovocnářů předčasné. A to zejména proto, že v noci na pátek by měly podle předpovědi počasí mrazy klesnout až k minus pěti stupňům Celsia.

Na rozdíl od majitelů sadů, vinaři a vinohradníci se zatím mrazivého počasí obávat nemusejí. "Réva začíná rašit obvykle až kolem 20. dubna a letos to nebude jinak. Minimálně další dva týdny pro ni zatím mrazy nebudou problém," uvedl generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Dřív než začne réva rašit, prochází takzvanou fází slzení, v tomto období ale mrazy nevadí. "Mráz by mohl poškodit až rašící očka a ta se zatím objevují pouze ojediněle, mrazy v tomto týdnu tedy révu na jihu Moravy určitě neohrozí," doplnil Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist