https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/norky-vybije-take-irsko-ve-svedku-se-nakazili-lide-z-farem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Norky vybije také Irsko, ve Švédku se nakazili lidé z farem

26.11.2020 00:34 | WASHINGTON (ČTK)
Nejvíce norků chová Dánsko, které tento měsíc přistoupilo k vybití všech zhruba 17 milionů těchto zvířat v zemi. Zpětně se však ukázalo, že vládní nařízení nemělo oporu v dánských zákonech.
Nejvíce norků chová Dánsko, které tento měsíc přistoupilo k vybití všech zhruba 17 milionů těchto zvířat v zemi. Zpětně se však ukázalo, že vládní nařízení nemělo oporu v dánských zákonech.
Chovné norky preventivně vybije po Dánsku také Irsko, které na třech farmách chová na 100 000 těchto savců. Informovala o tom agentura AFP. Irské úřady tak chtějí předejít případnému šíření mutace koronaviru, která byla objevena u norků v Dánsku, kde vir přeskočil také na několik lidí. Rovněž ve Švédku se nakazilo více pracovníků norkových farem, ale zatím není jasné, zda jde o zmutovanou variantu.
 

V Irsku nákaza koronavirem mezi norky zaznamenána nebyla. Opatření má zabránit tomu, aby se zvířata chovaná na kožich případně nestala přenašeči mutace odolné vůči protilátkám a nakažlivé i pro člověka.

Podle irského ministerstva zdravotnictví chov norků představuje "pokračující riziko výskytu dalších variant viru" spjatých s norky". Proto ministerstvo "doporučilo vybití chovných norků v Irsku, aby se snížilo nebo eliminovalo riziko".

Podle místních médií jsou v Irsku tři chovy s norky se zhruba 100 000 zvířaty.

Švédský zdravotnický úřad oznámil, že množství lidí pracujících na norčích farmách mělo pozitivní test na koronavirus. Úřad neupřesnil, kolika lidí se to týká. Úřady nyní virus zachycený u těchto osob a také u norků zkoumají, aby zjistily, zda mezi jejich kmeny existuje spojitost.

Nejvíce norků chová Dánsko, které tento měsíc přistoupilo k vybití všech zhruba 17 milionů těchto zvířat v zemi. Zpětně se však ukázalo, že vládní nařízení nemělo oporu v dánských zákonech, a ve středu proto na svůj post rezignoval dánský ministr zemědělství Mogens Jensen. Premiérka Mette Frederiksenová dnes jmenovala jeho nástupce, dosavadního ministra pro rozvojovou spolupráci Rasmuse Prehna.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

26.11.2020 12:03
Co dodat?
https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/norci-utraceni-kvuli-zmutovanemu-covidu-vylezaji-ze-zeme-40343389#dop_ab_variant=442601&dop_req_id=9deMDe47st4-202011261051&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist