https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/norsk-hydro-jako-prvni-na-svete-vyrobila-hlinik-s-vyuzitim-zeleneho-vodiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Norsk Hydro jako první na světě vyrobila hliník s využitím zeleného vodíku

19.6.2023 01:12 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Společnost Norsk Hydro vyrobila jako první na světě várku hliníku s využitím zeleného vodíku. Je to první krok směrem k dekarbonizaci produkce tohoto kovu, uvedla firma ve svém prohlášení.
 

Norsk Hydro již více než sto let hledá nové využití pro obrovské množství elektřiny z vodních elektráren v Norsku. Nejprve uspěla při výrobě umělých hnojiv pomocí průkopnického elektrochemického procesu. Později zaměřila svoji pozornost na hliník, jehož výroba je jednou z energeticky nejnáročnějších ve srovnání s dalšími průmyslovými komoditami. Nyní sází na to, že vodík by mohl být ještě lukrativnější.

Norská firma nahradila při testu ve svém závodě ve Španělsku zemní plyn zeleným vodíkem. Test uskutečnila firma Hydro Havrand, která se zabývá výrobou obnovitelného vodíku, ve spolupráci s inženýrskou firmou Fives North America Combustion, která má zkušenosti s technologií vodíkových hořáků.

"Zelený vodík může odstranit obtížně snižovatelné emise z fosilních paliv v procesech, kde není možné jako alternativu použít elektřinu, a to jak v hliníkárenském průmyslu, tak i v dalším těžkém průmyslu," řekl šéf firmy Hydro Havrand Per Christian Eriksen.

Zelený vodík se vyrábí za pomoci obnovitelné elektřiny a je považován za čistou alternativu zemního plynu pro odvětví, jako je výroba oceli nebo chemický průmysl.

Hliník je lehký kov světle šedé barvy. Je třetím nejvíce zastoupeným prvkem v zemské kůře, ale převážně ve formě sloučenin. Je velmi významným a těžko nahraditelným kovem. Vyznačuje se velmi dobrou elektrickou a tepelnou vodivostí, velkou výhodou je jeho tvárnost při zachování dostatečné pevnosti a vysoká odolnost vůči korozi. Nalézá tak uplatnění v elektrotechnice a ve formě slitin v leteckém či automobilovém průmyslu, stavebnictví a mnoha dalších odvětvích. Z jeho slitin se vyrábějí také třeba drobné mince, kuchyňské nádobí či alobal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

19.6.2023 08:54
Proboha, co je to za zmatený článek? Hliník se vodíkem nedá redukovat, je to třeba dělat elektrolýzou.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

19.6.2023 09:42 Reaguje na Jiří Svoboda
Taky mne to zaujalo. Asi plánují používat vodík na vytápění. Předsi jen se Al vyrábí elektrolýzou taveniny. Proč to nedělají přímo to úžasnou zelenou elektřinou, to nevím. Ale zahodit 4/5 energie na tu (zbytečnou) konverzi EE - H2 - teplo, to je prostě .. asi něco zeleného. Zdokonalením této delší, ale o to dražší cesty, by mohlo být, že v palivovém článku by zelený vodík převedli ještě na víc zelenou EE. A to by, pánové dámy a ostatní, byla ekobomba.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

20.6.2023 00:42 Reaguje na Galipoli Petr
Protože ten proces je kontinuální, nelze spoléhat na to, že když bude bezvětří. Že se ekoteroriste nadechnou, a budou foukat.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.6.2023 09:50 Reaguje na Jiří Svoboda
Vodík používají jako palivo, někde asi levnější než plyn, místo plynu pro přetavení, elektrolýza už není nutná. Možná se přestanou používat hliníkové obaly. Nesmysl je toto: "Je třetím nejvíce zastoupeným prvkem v zemské kůře, ale převážně ve formě sloučenin." Je jen ve formě sloučenin, hlavně jako živce.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.6.2023 09:51 Reaguje na Jarka O.
Omlouvám se, on už to napsal to samé p. knotek.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

19.6.2023 09:57 Reaguje na Jarka O.
Jo, pokud se jedná „jen" o revyklaci, tak jistě elektrolýza není nutná. A vodíkem pak jen topěj pod kotlem. Ale proč ten kotlík nezahřívaj přímo elektřinou, ale převáděj EE na vodík a ten pak spalujou, to nevim. Asi bude jednodušší předělat hořáky ze zemního plynu na vodík.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.6.2023 10:36 Reaguje na Galipoli Petr
Zkrátka sou zelený řečima a tou recyklací, v článku ji p. redaktor nějak zapomněl zmínit ;-), ale protože mě ta výroba taky moc zaujala, tak jsem si přečetla anglický komentář pod obrázkem a tam je "recycled Al" cudně zmíněné. Mě zaujalo to samé, co p. Nováka, totiž že vodní energie na výrobu vodíku je v Norsku a hliníkárna ve Španělsku, hm, to bude zelené. Tavení je při 600-700 °, šlo by to elektrikou ... levněji ...?
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.6.2023 08:53 Reaguje na Galipoli Petr
PS: Elektrikou kotlík zahřívat přímo nejde, taky to tu píšou, já to přehlídla. Ale vygúglila jsem, že se Al recykluje odjakživa, dnes hodně přes 50 % Al, ušetří se přes 90 % energie oproti výrobě z bauxitu, a doba setrvání hliníku od výroby do recyklace ve výrobcích je 10-30 let. Tak i kdyby se topilo plynem (španělé mají levný plyn z Afriky) nebo u nás paroplynem z uhlí, je to stále šetrné, asi víc než doprava vodíku z drahého dalekého Norska na lodích s motory na mazut.
Odpovědět

vladimír šmídl

19.6.2023 09:32
Naopak, zkuste pilovat pod vodní hladinou kousek hliníku.Co to asi může být za plyn, který v bublinkách stoupá ke hladině?
Odpovědět
pk

pepa knotek

19.6.2023 09:45
Nadpis článku je nesmysl - jedná se o využití vodíku v recyklaci hliníkových slitin, vodík v hořácích tavicích pecí nahradil zemní plyn. Navazující technologické procesy jsou komplet na elektřinu, výroba samotného hliníku z bauxitu se bez elektrolýzy rovněž neobejde. Elektřiny z vodních elektráren mají Norové něurekom, ale kdo z nás to má.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

19.6.2023 09:47 Reaguje na pepa knotek
To by mohli v těch tavicích pecích topit přímo EE a vyprdnout se na vodík. Jenže to by asi nebylo dost zelený.
Odpovědět
EN

Emil Novák

19.6.2023 10:03
Nejspíš šlo jen o test že to ty hořáky zvládnou, a samozřejmě o PR, jiný smysl to nedává.
Upozornil bych že se tak stalo ve Španělsku, takže spojitost s Norskem zřejmě bude jen v podobě majitele závodu, kde se ten test uskutečnil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.6.2023 12:59
To je zvláštní informace, já jsem si vždycky myslel, že Norsko vyrábí už dlouho obrovské množství hliníku právě elektrolýzou pomocí vodní, tj. zelení elektřiny.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

20.6.2023 00:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Norové to dělali ve Španělsku, blbe.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.6.2023 10:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy někdy myslíte? No ne! Ono to spíše vypadá, že vše přepisujete
s chybami a pouze sníte, jak by jste si to přál. Tak co? Už jste
odmítnul dotaci na soláry, když jsou ekonomicky výhodné i bez
dotací? Dlužíte mi stále tuto odpověď MYSLITELI!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist