https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/norsko-planuje-vysokou-tezbu-plynu-az-do-roku-2030
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Norsko plánuje vysokou těžbu plynu až do roku 2030

24.8.2022 15:14 | OSLO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Norsko plánuje udržet těžbu plynu na současné vysoké úrovni až do konce desetiletí kvůli vysoké poptávce z Evropy. Ta se snaží zastavit dovoz plynu z Ruska kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu. Agentuře Reuters to řekl norský ministr energetiky Terje Aasland. Podle údajů společnosti Refinitiv Eikon je nyní Norsko největším dodavatelem plynu do Evropy a předstihlo Rusko, které své dodávky omezilo.
 
"Očekávám, že můžeme udržet úroveň těžby, na které jsme nyní, až do roku 2030," řekl Aasland. Podle oficiálních květnových prognóz se očekává, že Norsko letos vytěží přibližně 122 miliard metrů krychlových plynu. To je o osm procent více než v roce 2021. Země by tak mohla překonat rekord zaznamenaný před pěti lety.

Ministr uvedl, že si je nyní jistější v případě dlouhodobé poptávky po norském plynu v Evropě, protože EU i nečlenské země EU podepsaly v červnu dohodu o zvýšení dovozu plynu z norského kontinentálního šelfu. "To je důležitá zpráva, kterou jsem od EU dostali," řekl Aasland.

Cena evropského plynu se letos téměř ztrojnásobila a opakovaně překonala nová rekordní maxima. Přesto Norsko neplánuje prodávat plyn za nižší než tržní cenu, jak navrhovali někteří analytici a média. "Narušovat trh a vytvářet pravidla, která vypadají nyní dobře, by mohlo přispět k tomu, že se zničí část základů pro budování stability a důvěry v čase," uvedl ministr a dodal, že Norsko ani neplánuje zavést mimořádnou daň pro norské ropné firmy, přestože jejích peněžní toky jsou nyní rekordní.

Největší norský producent ropy a plynu Equinor, ve kterém vlastní většinu stát, hodlá zvýšit investice do obnovitelné energie a nízkouhlíkových technologií, aby se stal energetickou společností s širokým rozsahem. Nicméně společnost také uvedla, že posílila průzkum nových zdrojů, aby uspokojila poptávku po norských uhlovodících v Evropě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 23:04
Tak treba hovorit. Ceny spadnou dolů a Norsko to ví, takže si dělá vatu a může fungovat bez problémů. Ale do roku 30? Čort zanjet....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist