https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nouzove-navrhy-ke-snizeni-cen-plynu-maji-u-statu-eu-velkou-podporu-rekl-sikela
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nouzové návrhy ke snížení cen plynu mají u států EU velkou podporu, řekl Síkela

26.10.2022 01:13 | LUCEMBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Návrhy na nouzové omezení cen plynu v případě výrazného zdražení, na jeho společné nákupy a vzájemnou solidaritu získaly velkou podporu členských zemí Evropské unie. Po jednání unijních ministrů odpovědných za energetiku to řekl český ministr průmyslu Jozef Síkela, který svolal na 24. listopadu mimořádné ministerské zasedání k jejich konečnému schválení. Naproti tomu v otázce nastavení stropu na cenu plynu spalovaného v elektrárnách mají státy stále rozdílné názory.
 

Lídři členských zemí minulý týden na bruselském summitu podpořili druhý balíček návrhů směřujících k omezení vysokých cen energií a jejich dopadů na spotřebitele i firmy. Po zářijové sadě zaměřené na přerozdělení zisků elektráren a ropných firem či na úspory elektřiny se nyní evropský blok věnuje cenám plynu. Vedle dobrovolných společných nákupů určených primárně na plnění zásobníků a povinné solidarity při kritickém nedostatku plynu se ministři budou bavit rovněž o možném přímém snížení jeho ceny. To se má podle posledního návrhu komise týkat pouze případného výrazného zvýšení ceny ve virtuálním obchodním uzlu TTF v Nizozemsku, který je pro určování cen klíčový.

"U některých těch opatření, tak jak byla navržena, v podstatě žádné kontroverze nejsou," řekl novinářům po jednání Síkela. Některé země podle něj chtějí podrobnosti například u cen plynu, který by solidárně poskytly svým sousedům. Konkrétní detaily například i u stanovení ceny spouštějící "nouzovou brzdu" u TTF má během příštích týdnů do mimořádného ministerského zasedání předložit Evropská komise.

Tu dnes řada zemí vyzývala k tomu, aby přišla i s návrhem zastropování cen plynu používaného k výrobě elektřiny. Síkela řekl, že v této otázce zaznívaly různé názory, komise by však měla na podrobné analýze nákladů a přínosů stejně jako na přípravě samotného návrhu pracovat co nejrychleji. Stejně jako on dávají najevo rostoucí netrpělivost okolo EK opětovně odkládaného návrhu cenového stropu například zástupci Španělska, Itálie a několika dalších zemí prosazujících toto opatření.

"Je na členských státech, jestli najdou řešení," prohlásila po jednání eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová, podle níž ministerská schůzka ukázala rozdělenost unijních států. Skupina zemí včetně Německa či Nizozemska regulovat ceny plynu spalovaného v elektrárnách odmítá mimo jiné z obavy o zvýšení jeho spotřeby, které by mohlo ohrozit dostatek zásob.

Komise rozeslala v pondělí večer členským zemím dokument, který hovoří o možném stanovení stropu ve výši 100 až 120 eur (2450 až 2950 Kč) za megawatthodinu (MWh). V textu, který má ČTK k dispozici, komise vypočítává předpokládané zvýšení spotřeby plynu v případě jeho dotovaných cen, které bude podle ní způsobeno větším vývozem do mimounijních zemí. Unijní exekutiva hovoří o tom, že za současných cen, nižších než plánovaný strop, toto opatření nedává smysl.

"Až bude ten stav trvalý a ceny se budou vracet někam ke 20 eurům za megawatthodinu, tak to možná přesvědčí i mě," řekl po zasedání Síkela. EU by však podle něj měla být stále připravena na to, že by momentální pokles cen plynu, které klesly pod 100 eur, mohl být jen dočasný. Dojít ke shodě na zavedení stropu by mohl v případě rychlého předložení návrhu evropský blok ještě za českého předsednictví do konce roku, dodal ministr.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.10.2022 07:51
Je katastrofou, když politici řeší odborné problémy.
Má to fungovat zcela opačně, politici mají schválit rámcové zadání a jeho realizaci svěřit odborníkům.
Současnost je stejná jako když Adolf Hitler převzal vojenské vedení Wehrmachtu a profesionály - vojáky odstavil. Taky tak dopadneme.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

26.10.2022 08:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak někdo začně vytahovat Hitlera, začíná být zle. Dejte si digitální detox na zimu a na jaře se tu potkáme. Určitě Vám bude lépe.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.10.2022 10:43 Reaguje na Michal Uhrovič
To opakovaně připomínejte Herrhanzlovi, jeho vytahování je odporné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.10.2022 11:02 Reaguje na Jarka O.
Já ho vytahuji pouze v souvislosti s Putinem, který ho až komicky kopíruje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.10.2022 09:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Právě to se děje. Politici dávají rámcovou dohodu - zastropovat na evropské úrovni a ekonomové musí máknout nad tím, aby to fungovalo.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.10.2022 15:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Rámcová dohoda bez konkrétního obsahu je vám na dvě věci ... a o ten konkrétní obsah právě jde, aneb slovy klasika, ďábel se skrývá v detailu.

Plus ekonomové mohou dávat pouze různé návrhy řešení, nic víc. Vybrat ta optimální musí politici ... jak to udělají je jich boj ... a taky to podle toho někdy vypadá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.10.2022 19:00 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud jsou politici idioti, nebaví se s nikým a velí. Rozumní to odladí s ekonomy, energetiky atd. atd. a to prostě trvá.
Takže hlupáci pérujou politiky, že to ještě není hotové, protože hlupy Orbán to udělal dávno rychle a naprosto idiotsky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist