https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-reditelka-pozemkoveho-uradu-chce-lepsi-spolupraci-s-obcemi-nebo-zemedelci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová ředitelka pozemkového úřadu chce lepší spolupráci s obcemi nebo zemědělci

2.1.2024 12:27 | PRAHA (ČTK)
Doplnila, že výsledky uskutečňovaných pozemkových úprav jsou sice vidět až za několik let, dlouhodobě však například snižují povodňovou ohroženost území a mají vliv na suchá území.
Doplnila, že výsledky uskutečňovaných pozemkových úprav jsou sice vidět až za několik let, dlouhodobě však například snižují povodňovou ohroženost území a mají vliv na suchá území.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Zlepšit komunikaci s obcemi, městy nebo zemědělci při provádění pozemkových úprav je jednou z priorit nové ústřední ředitelky Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatavy Maradové, kterou dnes do úřadu uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Maradová na tiskové konferenci řekla, že pozemkové úpravy jsou klíčovým nástrojem úřadu. Vedou podle ní ke změnám, které mají pozitivní vliv na podmínky života zejména na venkově a vytváří dlouhodobě udržitelnou krajinu.
 

"Klíčovým úkolem je, abychom pomohli obcím, starostům a městům při realizaci procesu pozemkových úprav, který je velmi technicky, odborně a časově náročný. Všichni účastníci řízení potřebují dlouhodobou a koncepční podporu," řekla Maradová.

Doplnila, že výsledky uskutečňovaných pozemkových úprav jsou sice vidět až za několik let, dlouhodobě však například snižují povodňovou ohroženost území a mají vliv na suchá území. Poukázala také na to, že díky jednomu z projektů úřadu se vysadilo 70 000 stromů. Ministerstvo zemědělství přitom již dříve uvedlo, že na pozemkové úpravy se od roku 1991 vynaložilo 34,5 miliardy korun.

Pozemkové úpravy vedou také k efektivnějšímu uspořádání pozemků, dochází například k jejich zcelování nebo dělení a zabezpečuje se jejich přístupnost. Při úpravách mohou pozemky zanikat i vznikat a uspořádávají se vlastnická práva a věcná břemena. "Na základě odborných podkladů a podrobné znalosti území se v rámci pozemkových úprav navrhují, kromě opatření ke zpřístupnění pozemků, také vodohospodářská, protipovodňová, zúrodňovací, protierozní a ekologická opatření, která naplňují účel a cíle pozemkových úprav," uvádí SPÚ.

Náklady na pozemkové úpravy se hradí ze státního rozpočtu a peněz z EU. Výborný dnes řekl, že pro letošní rok je zatím k disposici 1,9 miliardy korun. "Není to částka, který by byla plně dostačující," uvedl ministr s tím, že právě kvůli realizaci pozemkových úprav by ho chtěl navýšit. Financování pozemkových může jít také z rozpočtu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které z pozice stavebníka zčásti financuje pozemkové úpravy v místech, kde jsou vyvolány stavební činností této organizace. Mezi priority nové ředitelky úřadu je proto i větší spolupráce s ŘSD nebo Správou železnic při přípravě veřejně prospěšných staveb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

2.1.2024 13:07
Prosadí zrušení daní za meze + polní cesty, remízky, větrolamy ?
Odpovědět

Jan Škrdla

2.1.2024 22:57 Reaguje na smějící se bestie
Daň z polních cest, opatření proti erozi a pozemkům využitým pro zeleň sice nedává smysl, ale Státní pozemkový úřad není ten, kdo určuje sazbu daně z pozemku.
Odpovědět

Jan Škrdla

2.1.2024 23:12
Ještě bych doplnil, že by bylo dobré zlepšit komunikaci i s vlastníky pozemků. Když se v obvodu pozemkové úpravy několik vlastníků rozhodne, že chce přidělit své pozemky na stejném místě, tak se potom obtížně dosahuje efektivnějšího uspořádání pozemků.
V některých případech vlastníků rozumím (pokud mají své pozemky v užívání nebo se nachází v blízkosti zastavitelného území obce), někdy pro to nevidím rozumný důvod (např. pokud se jedná o pozemek uprostřed půdního bloku, daleko od obce, který 70 let obdělává družstvo).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist