https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-zonace-np-sumava-by-mela-zacit-1.ledna-2020
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová zonace NP Šumava by měla začít 1. ledna 2020

10.6.2019 00:20 | VIMPERK (ČTK)
Rada Národního parku Šumava v pátek schválila návrh nových zón. Na dalších 15 let vzniknou ze současných tří zón čtyři. / Ilustrační foto
Rada Národního parku Šumava v pátek schválila návrh nových zón. Na dalších 15 let vzniknou ze současných tří zón čtyři. / Ilustrační foto
Foto | Aktron / commons.wikimedia.org
Rada Národního parku Šumava v pátek schválila návrh nových zón. Na dalších 15 let vzniknou ze současných tří zón čtyři. Pro podobu nových zón, která by měla začít platit od 1. ledna 2020, v pátek hlasovalo 29 z 41 přítomných členů rady NP Šumava. Pod nejpřísnější režim spadne více než 27 procent plochy parku, což bude zóna přírodní, která se ponechá pouze přírodním procesům.
 

Navržená úprava je kritizována ze dvou odlišných stanovisek. Část kritiků, hlavně z řad zástupců obcí a kraje, tvrdí, že nově navrhované území příliš rozšiřuje bezzásahové plochy. Někteří vědci naopak uvádějí, že zóny by měly zajišťovat minimálně 50 procent rozlohy parku pouze pro přírodní procesy.

Radu NP Šumava tvoří zástupci obcí, Jihočeského a Plzeňského kraje, vědci a představitelé dalších institucí, jako je třeba regionální hospodářská komora. V pátek schválený dokument zamíří na ministerstvo životního prostředí, kde vznikne příslušná vyhláška.

Kromě zóny přírodní vznikne v šumavském parku zóna přírodě blízká, která počítá s minimálním zásahem lidí a zabere 24,6 procenta. Poté je zóna soustředěné péče s více než 46 procenty, nejmenší území je vyčleněno pro takzvanou kulturní krajinu. Bude se rozkládat na 1,2 procenta území parku a nachází se v ní hlavně zastavěné a zastavitelné lokality.

"Musím ale říct, že paradoxně se zase nic moc nezmění. My jsme zakonzervovali ten stav, který zde máme," řekl ředitel šumavského národního praku Pavel Hubený.

Podle zástupců vědců návrh nových zón dostatečně neochraňuje některé významné ekosystémy. Jde například o komplex luk Zhůří a slatě u Horské Kvildy. Navrhovaná zonace v těchto oblastech připouští lidské zásahy. Podle zástupce vědců Pavla Kindlmanna z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy může ještě podobu zón upravit ministerstvo životního prostředí. "Zasloužilo by se tak o ochranu vzácných šumavských ekosystémů," řekl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist