https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novela-zakona-zjednodusi-prodej-vajec-z-automatu-omezi-domaci-porazky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novela zákona zjednodušuje prodej vajec z automatů, omezí domácí porážky

1.10.2022 01:05 (ČTK)
Foto | Morgane Perraud / Unsplash
Od 1. října začíná platit novela veterinárního zákona, která umožní drobným chovatelům prodávat malé množství vajec v prodejních automatech za zjednodušených podmínek. Zákon nově také omezuje domácí porážky skotu na maximálně tři kusy ročně u ročních a mladších kusů, doposud se omezení týkalo jen skotu od jednoho do šesti let. Novela také upravuje některé povinnosti chovatelů včel a hmyzu a kompetence u připravované centrální evidence psů, informovala Státní veterinární správa (SVS).
 

Chovatelé drůbeže, kteří mají maximálně 50 nosnic, mohou nyní prodávat vejce v automatech bez toho, aniž by musela vejce být označena kódem producenta, pokud je jméno a adresa chovatele uvedena v místě prodeje. Nebudou muset také taková vejce třídit podle jakosti a hmotnosti. "Jedná se o hygienický způsob uvádění potravin na trh a nebyl proto důvod neumožnit prodej malého množství vajec zákonem," uvedl ředitel odboru veterinární hygieny SVS Jan Váňa. Stejná pravidla platí také pro prodej na trzích, ve vlastním hospodářství nebo pokud je chovatel použije ve vlastním zařízení stravovacích služeb.

Omezení domácích porážek pro skot mladší 12 měsíců vzešlo z poslaneckých pozměňovacích návrhů. Předkladatelé to zdůvodnili narůstajícím množstvím domácích porážek, což by mohlo vést k tomu, že se na trh dostane maso z kusů dobytka, které neprošlo povinnou veterinární prohlídkou.

Včelaři nově nemusí hlásit krajské veterinární správě případy, kdy jim uhyne více než 25 procent včelstev a hlásit přesun včelstev do jiného kraje. Stále platí povinnost hlásit podezření na výskyt nákazy. Chovatelé také mohou podávat podněty veterinární správě, pokud budou mít podezření na otravu včelstev přípravky na ochranu rostlin.

Chovatelé hmyzu určeného či výrobě zpracované živočišné bílkoviny k lidské spotřebě se nyní musí registrovat i veterinární správy.

Novela také uvádí, že správcem a provozovatelem centrální evidence psů bude Komora veterinárních lékařů, naváže na již zavedené povinné čipování psů. Zákon umožňuje pas zvířete v zájmovém chovu vydávat také vysokým školám s magisterskými studijními programy z oblasti veterinárního lékařství a hygieny, doposud to mohli dělat jen veterináři.

Veterinární lékaři budou povinni zapsat psa do centrální evidence do sedmi pracovních dní od čipování nebo očkování či přeočkování. Ve stejné lhůtě musí také zapsat změny v informacích o chovateli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

2.10.2022 10:22
rád bych viděl chovatele s max. 50ks. drůbeže, jak si pořizuje automat za desítky tisíc na jejich prodej. pak zase hlavní hygienik vydá v kolaboraci s drůbežářskou vaječnou lobby takové nějaké upozornění že tato vejce mají to či ono, tak jak to bylo před časem i u těch mléčných automatů, kdy mnozí co si je pořídili pak na tom prodělali, když vinou prohlášení hlavního veterinárního hygienika, skokově poklesl prodej mlíka z těchto prodejních mléčných automatů...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

2.10.2022 18:20 Reaguje na radim buffalo tobias
Tak ono pokud chovatel má například krávy v přírodě na pastvině, tak se například nedá zaručit nakažení toho mlíka klíšťovou encefalitidou. A to není žádná mlékárenská lobby, ale prostá příroda.
Co se týká prodejních automatů obecně pro drobné producenty, je na ně ještě brzy, nejdřív je potřeba, aby příslušné robotické a automatické komponenty patřičně zlevnily a současně se staly robustní neboli spolehlivé. I když pokud drobný chovatel prodá jedno vajíčk o za 10 Kč, může mít z 50 slepic příjem denně tak 300 - 400, to je měsíčně od cca dubna po cca září každý měsíc 9 - 12 tisíc. Vyřazení klecových chovů v tomto případě pomáhá, vajíčka díky tomu slušně zdražily, takže 10 kč za jedno domácí vajíčko spousta lidí dá. Aspoň dokud se osobně nepřesvědčí, že vajíčka v akci v supermarketu nyní za cca 3 Kč jsou většinou úplně stejná.
Odpovědět

Viktor Šedivý

2.10.2022 22:18 Reaguje na Radim Polášek
Nejsou stejná. Riziko salmonelózy je v halovém chovu podstatně nižší.
Klecová byla nejkvalitnější, ale co, budeme toho muset oželet víc, než slušná vejce.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

4.10.2022 13:57 Reaguje na Radim Polášek
10 Kč za jedno vajíčko naopak spousta lidí nedá. Malý chovatel s 50 nosnicemi ten automat bude mít doma vedle brány a pro vejce si do něj budou chodit hlavně místní - oprava - za 10,- Kč/ks si pro vejce chodit nebudou. Podle vlastní zkušenosti: 4,- Kč za domácí vejce je příliš vysoká cena, aby to sousedi na vesnici od chovatele koupili. Raději si z marketu přivezou vejce za 4,5 Kč, ale s ním i celý nákup.
Klíšťová encefalitida z kravského mléka nehrozí. Klíště není schopné vyprodukovat takovou nálož zárodků, aby nakazilo krávu. Může se to stát u kozy, která je 10x menší, než kráva.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

4.10.2022 16:29 Reaguje na Marcela Jezberová
My prodáváme vajíčka za 5 kč.
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.10.2022 10:56 Reaguje na Katka Pazderů
samozřejmě nikdo nikomu nezakazuje prodávat vejce z malochovu bez automatu rovnou ze dvora. automat má smysl, když se na něj složí dvacet nadšenců a je na náměstí maloměsta hned vedle bankomatu.

když je prodej přímo ze dvora spojen s pokecáním o počasí nebo dokonce kafíčkem nebo štamprdlí, tak je to to nejlepší, co malozemědělství může nabídnout.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

5.10.2022 15:44 Reaguje na Katka Pazderů
Holt Praha, no.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

6.10.2022 07:59 Reaguje na Marcela Jezberová
Za 5kč se prodávají domácí vejce i na Jablonecku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist