https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novozelandskym-ptakem-roku-se-stal-savec-netopyr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novozélandským ptákem roku se stal savec netopýr

3.11.2021 10:51 | WELLINGTON (ČTK)
Vítězství netopýra, který sotva dosahuje velikosti lidského palce, vyvolalo na sociálních sítích senzaci.
Vítězství netopýra, který sotva dosahuje velikosti lidského palce, vyvolalo na sociálních sítích senzaci.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | GH Ford / Wikimedia Commons
Novozélandským ptákem roku se letos stal netopýr hrbolatý (Chalinolobus tuberculatus), informovala agentura Reuters. Jde o prvního savce, kterého Novozélanďané zvolili vítězem této ostře sledované ankety. Soutěž na Novém Zélandu přitahuje pozornost médií, veřejnosti i politiků.
 

Organizace na ochranu přírody Forest & Bird, která anketu pořádá, zařadila netopýra do soutěže, aby zvýšila povědomí o těchto maličkých savcích, kterým hrozí vyhynutí. Podle pořadatelů vyvolalo jejich rozhodnutí senzaci. "Kampaň za zvýšení povědomí a podpory této malé létající chlupaté kouli zaujala celý národ," uvedla mluvčí organizace Laura Keownová. "Hlas pro netopýry je také hlasem pro kontrolu predátorů, obnovu stanovišť a opatření v oblasti klimatu na ochranu našich netopýrů a jejich opeřených sousedů," řekla.

Je to poprvé, co byl do soutěže o opeřence roku zařazen savec nebo jakýkoli jiný druh než pták. Vítězství netopýra, který sotva dosahuje velikosti lidského palce, ale na sociálních sítích vyvolalo řadu stížností. "Kdybych byl pták, cítil bych se ošizený," napsal jeden z uživatelů na twitteru.

Celkem bylo započítáno zhruba 56 000 hlasů, netopýr získal přes 7000 z nich. Porazil tak i vítěze loňského ročníku a nejtěžší žijící druh papouška, vzácného kakapa sovího.

Každoroční soutěž v minulosti provázela řada kontroverzí. Pořadatelé v roce 2020 zaznamenali 1500 falešných hlasů pro jednoho z druhů kiviů. V roce 2019 se hovořilo o ruském vměšování do voleb, protože několik set hlasů přišlo z Ruska. V roce 2017 volič z města Christchurch ignoroval pravidlo "jeden člověk, jeden hlas" a pro svého oblíbeného zástupce ptačí říše hlasoval pomocí falešných e-mailových účtů hned 112krát.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

3.11.2021 13:47
Netopýr ptákem roku tak to se já mužu přihlasit do soutěže miss world
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

3.11.2021 14:25 Reaguje na karel krasensky
To je v pohodě, ten netopýr asi prohlásil, že cítí být ptákem. Něco se vám na tom nezdá?
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.11.2021 16:32 Reaguje na Marcela Jezberová
Mate pravdu.Mám staré myšlení
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.11.2021 17:30 Reaguje na karel krasensky
Samozřejmě! Byl byste bláhový, kdybyste se v současnosti nepřihlásil. Můj hlas máte. Nemám sice 122 fejkových účtů ani tel. čísel, tak zatím jen jeden, ale poprosím sousedku. O tom, že nejste bez šance, svědčí odkaz. https://www.birdoftheyear.org.nz/
Kdo by na toho netopýra velikosti čmeláka tipnul, jediného savce v soutěži? A pro zlepšení nálady a sebevědomí mrkněte na miss germany 2021 top 16 hamburg. Nejdřív si sedněte. ;-)
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.11.2021 17:47 Reaguje na Jarka O.
Pojedu na tu soutěž a prohlasím,že se cítím jakožena.Pravděpodobně skončím třetí.První bude Greta,druhá Halina Pawlovská no a já třetí
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.11.2021 22:01 Reaguje na karel krasensky
Pokud se zúčastníte příštího ročníku, máte celkem slušné šance na vítězství, protože bude zařazen test inteligence a to zatím bez kompenzačních koeficientů. Vaše vítězství ale nebude tak hladké, protože byla zrušena promenáda v plavkách, kde byste evidentně exceloval.
Poznámka - kompenzační koeficient se použije při testu inteligence u soutěžících mdlé inteligence. V praxi to znamená, že u vybraných jedinců se výsledek testu inteligence vynásobí koeficientem větším než jedna, aby dotyčný soutěžící před publikem nevypadal jako absolutní debil.
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.11.2021 17:55 Reaguje na Jarka O.
K tomu videu.Tohle se ani nedá komentovat.Asi zvažím emigraci do Běloruska dřív než to tady taková zvracenost přijde
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.11.2021 09:34 Reaguje na karel krasensky
Je mi líto, že Vás přešel humor. Opravdu. Prostě je to sestupný vývoj spolecnosti. Až tito přestanou blbnout, bude zas lépe. Nevím,kdy to nastane.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.11.2021 10:21 Reaguje na Jarka O.
Můj kamarád říká, že každá kvalitativní změna je vždy k horšímu. Aby se nestalo to, že až tihle přestanou blbnout, přijdou ještě větší blbci.
Odpovědět
Pe

Petr

3.11.2021 18:19
Mně se to líbí. Udělat něco dobrého s lehkostí a decentním vtipem je nevídaný svěží závan. Je únavné dělat všechno překorektně a absurdně vážně. Svět potřebuje pozitivní věci. Těch negativních už máme dostatek.
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.11.2021 18:39 Reaguje na Petr
Krásné fotky ptáků, že jo? A nápodobně, ten popis hlasování alespoň pobavil na rozdíl od jiných zpráv.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

3.11.2021 18:54
No a co. Dnes je všechno možné. Navíc když mi to napálí do okna žuchne to uplně stejně a uklízet musím také.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.11.2021 21:48
Pokud se stal ptákem roku netopýr, přemýšlím, co to do nás hustili v zoologii na základní škole.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

4.11.2021 07:35
Prostě to u mí létat , tak to musí být pták a hotovo.
Příště to zase vyhraje pták chodící po čtyřech
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.11.2021 10:20 Reaguje na Petr Pekařík
Podle téhle logiky by se příští rok mohl do té soutěže přihlásit můj kamarád. Ten totiž vyletěl ze tří vysokých škol.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist